Dezvoltatorii de birouri ar trebui să fie mult mai precauți atunci când vine vorba de achiziția de terenuri pentru proiecte noi, pe piață existând deja o supraofertă care poate pune presiune pe prețuri, a declarat Liviu Tudor președintele Genesis Development, care deține clădirile de birouri Novo Park și West Park.
”Avem o tendință psihologică de a ne uita la prețurile terenurilor cu așteptări de creștere, bazându-ne pe evoluția macroeconomică. Este mai precaut să ne interesăm mai întâi ce putem pune pe acel teren. Ca piață a terenurilor mi-ar plăcea să fim mai precauți . Avem un grad de neocupare pe piața de birouri care se menține (circa 300.000 metri pătrați, n.r.), este supraofertă, deci eu nu m-aș grăbi la dezvoltare”, a spus Tudor la o conferință organizată de Wall-Street.ro.
El a menționat că deși piața birourilor, mai ales clădirile ocupate de multinaționale, a trecut cu bine de criza imobiliară, există o frică de supradezvoltare pe anumite zone.
”Dacă ne grăbim să supreadezvoltăm o zonă vom avea o presiune pe prețuri și vom ajunge la situația în care este prețul petrolului. (…) Skanska, CA Immo, Immofinanz sunt concurenți absolut respectabili care fac dezvoltări de birouri. Eu vin cu un avertisment: să fim mai precauți în a ne arunca spre dezvoltări prea mari de proiecte de birouri. Nu mi-e frică de concurență, îi aștept să ne confruntăm în fața companiilor internaționale care vor să închirieze birouri”, a afirmat Tudor.
Cele trei companii sunt printre cei mai importanți dezvoltatori și proprietari de birouri din București.
Pe de altă parte, omul de afaceri este optimist în ceea ce privește abordarea băncilor vizavi de piața imobiliară, considerând că vor fi finanțate doar proiecte sustenabile.
”Băncile și-au învățat lecția în concertul nefast al crizei. Sunt în restructurare și nu ne așteptăm la o relaxare masivă a creditării. Băncile se uită altfel la cererea de credite și nu cred că vom mai vedea aventuri nici din punct de vedere al dezvoltatorilor și nici al băncilor. Vor fi creditate doar proiecte sustenabile, ceea ce este un lucru bun”, a precizat omul de afaceri.
El nu vede însă sustenabilă pe termen lung dezvoltarea de proiecte de birouri mari în afara Bucureștiului din cauza disponibilității limitate a forței de muncă.
”Nu avem intenția de a ne dezvolta în afara Bucureștiului. Eu cred că dezvoltarea de proiecte de amploare în orașe de 100.000-200.000-300.000 de locuitori trebuie să satisfacă condiția de masă critică a angajaților. Mi-e teamă că marile companii vor merge în aceste orașe și s-ar putea să aibă probleme în a găsi angajați. Toate orașele cu peste 200.000 de locuitori sunt foarte bune pentru proiecte de birouri pe termen mediu. Pe termen lung va fi la fel de complicat ca în București”, a mai spus Tudor.
Novo Park și West Park au o suprafață totală de 150.000 de metri pătrați, iar pentru anul viitor omul de afaceri vrea să mai extindă cu câte 15.000 metri pătrați (o clădire pentru 1.500 de persoane), cele două parcuri. Extinderea va implica circa 20-30 de milioane de euro și se va face pe baza cererilor venite din partea chiriașilor existenți.