Omul de afaceri Ionuț Dumitrescu, cunoscut pentru activitatea sa de antrepriză în consultanță și dezvoltări imobiliare, și-a exprimat opțiunea de a cumpăra un teren de peste 10 hectare în regiunea Moldovei pentru un al doilea proiect ce ar putea fi dezvoltat prin noua sa companie Element Industrial. Bacău este o opțiune pe masa investitorului.
Disponibilitatea forței de muncă a fost un argument favorabil dezvoltării de proiecte logistice în Moldova printre marii jucători din domeniu, precum CTP sau P3, însă lipsa șoselelor de mare viteză îi ține încă departe de această zonă și grupați în jurul Bucureștiului sau în Transilvania. Un pas important a fost făcut recent de retailerul german Lidl, care a inaugurat în apropierea orașului Roman cel de-al cincilea său centru logistic din țară și primul din estul țării. La fel, Profi are închiriat un centru logistic de la WDP tot lângă Roman.
În strategia de dezvoltare a companiei Element Industrial, înființată de Ionuț Dumitrescu și managerul Muler Onofrei, zona Moldovei reprezintă o opțiune concretă. Lipsa competiției și disponibilitatea forței de muncă fiind argumente puternice.
„Ne uităm la Sibiu, Craiova, Bacău, Timișoara, Turda, avem o listă lungă. În unele dintre aceste localități avem opțiuni de cumpărare a unor terenuri. Bacăul prezintă interes. Noi încercăm să fim un dezvoltator de nișă. Dacă sunt trei dezvoltatori la Cluj în localitatea Florești, noi nu vom cumpăra un al patrulea teren acolo. Infrastructura în Bacău este bună, chiar dacă se poate mai bine. Acum vor să facă centura. Și Iași este interesant. Avem teren securizat în Moldova. Dar mai sunt pași de urmat până la un eventual proiect. Poate dura circa șase luni până la finalizarea unei achiziții de teren“, a declarat Muler Onofrei, managing partner Element Industrial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bacăul este țintit și de Transilvania Construcții, care și-a exprimat interesul de a se dezvolta pe sectorul industrial-logistic cu un parc logistic la Bacău. Compania estima că primele spații vor fi livrate în a doua jumătate a lui 2019.
Managerul Element Industrial consideră achiziția unui teren în România o misiune dificilă, din cauza problemelor cu titlurile de proprietate, cu infrastructura și costurile mari de comasare, comparativ cu alte țări.
„Investitorii străini care vin în România și sunt obișnuiți cu modelul german sunt șocați de timpul pierdut din momentul achiziției și până la demararea unui proiect. În piețele mature sunt persoane care comasează terenuri și le vând cu infrastructura funcțională cu un câștig. La noi nu există această verigă sau sunt foarte puțini cei care se ocupă cu asta. E greu să găsești terenuri mari, de minim 10 hectare, pentru a face ceva serios“, explică Onofrei.
La începutul acestui an, investitorul imobiliar a demarat lucrările la un prim parc logistic în Chitila. Prima etapă a proiectului, care presupune livrarea a circa 20.000 metri pătrați de depozite până la vară, este închiriat în proporție de peste 25%, potrivit dezvoltatorului. Primul chiriaș important este producătorul de paste Băneasa, care a închiriat 5.000 de metri pătrați din Eli Park 1. Întregul proiect are 50.000 de metri pătrați și presupune o investiție de 25 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI ANL poate amenda investitorii imobiliari. Dezvoltatorii, obligați să-și înregistreze proiectele pentru a mai putea vinde locuințe. Reacția pieței este negativă Onofrei spune că, inițial, a crezut că va avea o cerere mai mare de spații din partea producătorilor, însă răspunsul mai favorabil l-a primit de la distribuitori. Totuși, el nu exclude posibilitatea închirierii, chiar și a jumătate din proiect, unui producător.
Antreprenorul Ionuț Dumitrescu și-a făcut un renume din afacerile imobiliare pe care le-a creat și vândut de-a lungul timpului. El a vândut în 2008 compania Eurisko grupului american CBRE, pentru circa 35 milioane de dolari.
Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaționali și pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafață de 9.000 metri pătrați, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane de euro.
În 2015, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcționat până în 2005 fabrica de bere Grivița din București, tranzacție evaluată la circa 15 milioane de euro. La un an diferență acesta a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 milioane de euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spații de birouri și locuințe.
La începutul anului trecut, Ionuț Dumitrescu s-a retras din asocierea Forte Partners, care a dezvoltat complexul de birouri The Bridge, și s-a alăturat companiei One United, unde coordonează o divizie de birouri. Alături de omul de afaceri turc Omer Susli, a cumpărat cu 17,5 milioane de euro fostul sediu central al firmei de asigurări Generali, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro. În plus mai administrează clădirea North Gate din Pipera și are în construcție One Tower, într-o zonă centrală a orașului.
În ultimul deceniu, comerțul în România a cunoscut o adevărată explozie, angrenând dezvoltarea sectorului logistic. De la vânzări totale de 12,54 miliarde de euro în 2008, retailerii clasici au ajuns în 2017 să vândă de 16,29 miliarde de euro. În paralel, vânzările realizate de retailerii online au crescut exponențial, de la 0,33 miliarde de euro în 2009 la 2,8 miliarde de euro în 2017, conform unui studiu realizat de Academia de Studii Economice.