În condițiile majorării dobânzilor la credite și ale unei oferte limitate de locuințe, care fac ca deținerea unui imobil să fie inaccesibilă pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni din Europa emergentă, investitorii imobiliari locali și globali pariază pe sectorul privat de închirieri al regiunii, aflat în fază incipientă, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
Piața proprietăților imobiliare rezidențiale instituționale a urcat până la nivelul la care investitorii spun că încep să prefere să-și investească banii mai mult în locuințe decât în clădiri de birouri, o schimbare radicală față de situația din ultimii cinci ani, scrie Agerpres.
„Există multe orașe mari în Europa Centrală cu dinamici demografice și economice pozitive și o piață imobiliară subaprovizionată. Acestea sunt elemente bune pentru investiții pe segmentul închirierii de bunuri imobiliare rezidențiale”, a declarat pentru Reuters Stanislav Kubacek, șef de investiții pentru estul Europei la firma suedeză Heimstaden.
Investițiile în sector, în special în Polonia și Cehia, au urcat în primul semestru din acest an cu 38%, la 130 milioane de euro, conform unui raport al companiilor de consultanță imobiliară CMS și CBRE.
Iar randamentele ridicate și perspectivele de creștere stimulează noile proiecte, susțin jucătorii de pe piață.
Compania daneză NREP a intrat pe piața din Polonia în 2021 și intenționează să investească în următorii trei ani aproximativ 500 milioane de euro în sectorul logistic și rezidențial.
„Investitorii văd oportunități clare pe piață deoarece generațiile mai tinere sunt din ce în ce mai deschise la ideea închirierii, urmând tendința din ultimele decenii din Europa Occidentală, în timp ce este extrem de limitată posibilitatea închirierii unor locuințe moderne”, a apreciat Rune Kock, directorul diviziei imobiliare a NREP, pentru Reuters.
Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est (CEE), iese în evidență cu populația sa în creștere în marile orașe, aici estimându-se un deficit de trei milioane de locuințe, dar și Cehia și, potențial, Ungaria oferă oportunități pe acest segment.
Conform datelor Eurostat, Polonia are o rată de supraaglomerare – locuințe care nu au suficiente camere pentru numărul de persoane dintr-o gospodărie – de aproape 37%, față de media UE, de 17,5%.
Multe sunt apartamente vechi, din era comunistă, adeseori construite din prefabricate, și trebuie modernizate. Acesta este avantajul dezvoltatorilor, care se adresează unui număr în creștere de angajați din alte țări, oferind beneficii ca internet cu viteză ridicată, săli de gimnastică și contracte de închiriere în limba engleză.
„Există un decalaj imens în privința calității, stabilității și predictibilității contractelor de închiriere între proprietarii particulari și jucătorii instituționali. Astfel, avem un punct de intrare atractiv pentru sectorul închirierilor de locuințe private”, a explicat Marek Obuchowicz, de la Griffin Capital Partners.
Preferința tradițională în regiune de a deține mai degrabă un apartament decât de a-l închiria a fost afectată de creșterea semnificativă a prețurilor locuințelor de la criza financiară din 2008.
În prezent, randamentele la sectorul imobiliar rezidențial sunt cu 100 – 200 de puncte de bază peste cele din Europa Occidentală, arată datele Cushman & Wakefield, cu niveluri de la 5% în Varșovia și 4,10% în Praga, comparativ cu 2,70% în Berlin, 3% în Amsterdam și 3,25% în Londra.
Un alt factor îl reprezintă schimbările demografice. Imigrația către Polonia, înainte și după războiul din Ucraina, a exacerbat deficitul de locuințe, iar boom-ul din sectorul serviciilor a atras angajați străini, care cer locuințe de calitate mai ridicată.