Compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, și rivalul său S Immo, proprietarul Sun Plaza și Novotel din București, văd posibilă o reluare a discuțiilor legate de fuziune, abandonate în toamnă, însă consideră că epidemia de coronavirus limitează locul de manevră al companiilor.
„Nu excludem, în general, reluarea discuțiilor cu privire la o fuziune a celor două companii și suntem deschiși la această posibilitate“, au anunțat reprezentanții Immofinanz, citați de Reuters.
În 2018, Immofinanz a achiziționat un pachet de 29,14% din acțiunile S Immo, listată la Bursa de Valori din Viena, pentru un preț total de achiziție de aproximativ 390 de milioane de euro. Acțiunile au fost vândute de societăți din grupul RPR, controlat de investitorul Ronny Pecik, și grupul SIGNA.
Potrivit lui Ernst Vejdovszky, CEO-ul S Immo, „structura actuală a acționarilor și deținerile comune oferă opțiuni ce merită să fie valorificate în interesul tuturor acționarilor“. S Immo deține 12% din Immofinanz. Planurile unei fuziuni urmau să fie aprobate în adunarea generală a acționarilor programată inițial pentru 24 aprilie 2020, însă aceasta a fost amânată pe termen indefinit din cauza epidemiei de coronavirus.
În acest context, Immofinanz a lansat un program de economie de costuri, în așteptarea scăderii încasărilor din chirii la malluri.
Fuziunea dintre cele două companii se discută de mai mulți ani. Totuși, în toamnă, planurile au fost abandonate din cauza unor neînțelegeri cu privire la schimbul de acțiuni. Investitorul austriac Ronny Pecik, care a cumpărat 10,7% din Immofinanz, alături de un partener, în februarie, a reaprins zvonurile legate de fuziune. Pecik deține 14% din S-Immo. Speculațiile au fost și mai alimentate când s-a anunțat că Oliver Schumy, șeful Immofinanz, a plecat din companie mai devreme decât era programat.
S Immo deține în România mallul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, hotelul Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro. La rândul său, Immofinanz are în România 47 de proprietăți evaluate la 769,3 milioane euro, echivalentul a 15,2% din întregul portofoliu al companiei. În primele trei trimestre din 2019, cele 17 proprietăți funcționale din portofoliul românesc al Immofinanz au generat venituri din chirii de 34,1 milioane de euro, valoare identică cu cea de dinainte cu un an.
În urma unei fuziuni, Immofinanz ar avea cinci malluri în România, la egalitate cu Iulian Dascălu, și ar trece de pe locul cinci pe locul trei în topul proprietarilor de centre comerciale cu cele mai mari încasări, întrecând Băneasa Investments, care rulează anual peste 50 milioane euro cu mallul său Băneasa Shopping City.
Immofinanz a mai fost, în trecut, interesată de fuziunea cu CA Immo, un alt dezvoltator imobiliar cu prezență și în România, însă și acest plan a căzut.