FOTO Zonele din apropierea universităților din Capitală, în vizorul dezvoltatorilor imobiliari

FOTO Zonele din apropierea universităților din Capitală, în vizorul dezvoltatorilor imobiliari
scris 6 dec 2017

Cea mai mare parte a noilor investitii în clădiri de birouri s-a concentrat în proximitatea universităților din Capitală, zonele în care sunt situate cele mai mari instituții de învățământ superior fiind în vizorul dezvoltatorilor imobiliari.

România a devenit o piață atractivă pentru investiții în ultimii ani, tot mai multe companii străine fiind interesate de extinderea activității și la nivel local, în special datorită disponibilității forței de muncă, a evoluției economice, dar și a costurilor cu forță de muncă mai mici față de alte piețe regionale, arată o analiză a companiei de servicii comerciale și investiții în real estate CBRE. 

Urmărește-ne și pe Google News

“Avem potențialul de a deveni un pol regional de afaceri, iar acest lucru se datorează unor capacități intelectuale și lingvistice superioare pe care angajații din țara noastră le dețin. Mai mult de 90% din numărul total de studenți vorbesc la un nivel avansat limbă engleză, un factor decisiv și un motiv pentru care tot mai multe companii anunța noi investiții în marile orașe din România. Universitățile locale au înțeles acest lucru și au adaptat curriculă în concordanță cu cerințele reale din câmpul muncii”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services | Investor Leasing | Office, CBRE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu excepția zonei de Nord a Capitalei, în care este concentrat aproximativ 28% din stocul disponibil de proiecte moderne de birouri, marea majoritate a sub-zonelor se află în vecinătatea uneia sau mai multor universități cunoscute.

FOTO Forte Partners livrează săptămâna viitoare prima clădire a parcului de afaceri The Bridge, cea mai mare investiție a dezvoltatorului, care a atras BCR, IBM și cel mai mare restaurant dintr-o clădire de birouri locale CITEȘTE ȘI FOTO Forte Partners livrează săptămâna viitoare prima clădire a parcului de afaceri The Bridge, cea mai mare investiție a dezvoltatorului, care a atras BCR, IBM și cel mai mare restaurant dintr-o clădire de birouri locale

“Foarte multe multinaționale organizează, în cadrul universităților, diferite cursuri pentru a pregăti mult mai bine studenții și potențialii viitori angajați. În acest fel, numărul programelor de internship a crescut de la un an la altul, iar relațiile dintre companii și universități s-au consolidat. Bucureștiul este unul dintre cele mai importante destinații de outsourcing din regiune, în Capitală figurând peste 40.000 de angajați în acest sector. Ne așteptam la o creștere minimă de 10-15% în acest segment, evoluție ce se datora cererilor venite din partea companiilor care își doresc să între pe piață din România”, a mai adăugat Mihai Păduroiu.

Datele CBRE mai arată că în București, companiile specializate în ITO (Information Technology Outsourcing) și BPO (Business Process Outsourcing) reprezintă cel mare mare procent, 65% din totalul de companii analizate. În total, cele două segmente au, în câmpul muncii, aproximativ 40.000 de angajați. 

FOTO Cristian Sima, fost șef al Bursei din Sibiu, plecat din țară după acuzații de tranzacții prin care unii clienți, inclusiv politicieni, ar fi pierdut bani, și-a scos la închiriere vila din Elveția: \ CITEȘTE ȘI FOTO Cristian Sima, fost șef al Bursei din Sibiu, plecat din țară după acuzații de tranzacții prin care unii clienți, inclusiv politicieni, ar fi pierdut bani, și-a scos la închiriere vila din Elveția: "Crăciun și Revelion cu brokerul fugar!"

Numărul mediu de angajați variază între 270 de persoane pentru o companie ITO până la 500 pentru o companie BPO. Un procent de 28% din companiile analizate provin din SUA, urmat de România, cu 23% din total. Tot 23% din totalul analizat în București este reprezentat de companii de tipul SSC, restul de 12% fiind companii cu specializare în Research&Development. 

În centrul Capitalei, Vastint România, parte a Interogo Holding dezvoltă ansamblul de birouri Timpuri Noi Square, proiect care la finalizare va fi alcătuit de șase clădiri cu o suprafață totală închiriabilă de 100.000 metri pătrați. Proiectul se află în vecinătatea universităților “Titu Maiorescu”, “Dimitrie Cantemir” sau “Nicolae Titulescu” din Capitală, instituții de învățământ care lansează anual peste 4.000 de locuri în cadrul facultăților cu diferite specializări.
 
Campus 6 este un alt proiect de clădiri de birouri, dezvoltat de Skanska România în imediată apropiere a Universității Politehnica din București, unde anual se înscriu aproximativ 6.000 de studenți. Alte 1.500 de locuri în facultăți sunt disponibile și în alte instituții private de învățământ superior din zonă.

Un nou pol de afaceri se conturează în zona Piața Presei – Expoziției, acolo unde noi dezvoltări sunt anunțate și unde investitorii imobiliari simt potențialul unui hub de business. Portland Trust a anunțat dezvoltarea unui nou proiect de birouri în zona Expoziției, acolo unde 50% din ansamblul Blue Rose Office Park a fost deja preinchiriat de ING Bank, companie care va ocupă 20.000 metri pătrați. Atât Portland Trust, cât și alți investitori imobiliari care vizează noi proiecte de birouri în zonă, dezvoltă proiecte pe terenuri aflate în vecinătatea Universității Româno-Americane, cu circa 2.000 de locuri disponibile anual, precum și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, cu peste 2.500 locuri. 

Centru-Vest a devenit în ultimul timp o nouă zonă de afaceri în jurul căreia se concentrează noi proiecte de birouri, unde Skanska, Vastint, CA Immo, AFI Europe sau Forte Partners se află pe lista investitorilor cu proiecte în dezvoltare. Tot în zona Orhideea – Politehnica, Vastint România dezvoltă Business Garden Bucharest, în imediată apropiere a complexului studențesc Grozăvești-Regie. La finalizare, proiectul va dispune de o suprafața închiriabilă totală de 43.000 metri pătrați. În aceeași zonă, dezvoltatorul CA Immo construiește proiectul Orhideea Towers, care va dispune de o suprafață 37.000 metri pătrați și se va finaliza la începutul lui 2018.
 
Analizele CBRE mai arată că, anual, sunt create aproximativ 10.000 de noi locuri de muncă doar în Capitală. Stocul modern de spații de birouri va crește de la 2,76 milioane metri pătrați la finalul acestui an, la peste 3,5 milioane mp în 2020, mai mult de 800.000 metri pătrați fiind planificați sau în curs de dezvoltare în următorii trei ani. 

FOTO Zonele din apropierea universităților din Capitală, în vizorul dezvoltatorilor imobiliari

viewscnt
Afla mai multe despre
centre universitare
centru de afaceri