Consiliul Local Cluj a aprobat P.U.Z-ul aferent proiectului de pe fosta platformă Carbochim, care prevede un centru dedicat artelor, sală de spectacole, magazine, spații de birouri, centre de entertainment, cinema.
Urmează obținerea de noi avize și eliberarea autorizației de construcție. Lucrările ar putea începe până la sfârșitul anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fabrica Carbochim a fost deja mutată și modernizată cu 7 milioane de euro, în secții mult mai bine tehnologizate, fără întreruperea activității și cu menținerea celor aproximativ 160 de angajați.
Profit.ro a anunțat în urmă cu doi ani că fabrica Carbochim din Cluj-Napoca, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, va fi relocată în zona industrială a orașului, în fosta hală Tricotaje Someșul, proaspătul proprietar al platformei industriale, care se întinde pe aproximativ 14 hectare, grupul Iulius, controlat de antreprenorul ieșean Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de centre comerciale moderne, promițând că relocarea va fi fără perioade de inactivitate, iar platforma va deveni cel mai mare proiect de reconversie urbană de pe piața autohtonă, cu o investiție de peste jumătate de miliard de euro.
Înființat în 1949 la Cluj - Napoca, Carbochim este, în prezent, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, având legături comerciale către țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveția, Belgia, Germania, Italia.
Iulian Dascălu a devenit, indirect, acționarul majoritar al Carbochim în 2020.
Antreprenorul a anunțat că, printr-o investiție de anvergură, estimată la peste jumătate de miliard de euro, actuala platformă industrială Carbochim va fi convertită într-o destinație a orașului și un spațiu unic de întâlnire pentru comunitate. Ca amploare a investiției, impact în dezvoltarea urbană, dar și ca varietate a funcțiunilor incluse, acesta va fi cel mai important proiect din Transilvania, după realizarea metroului din Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Andrei Iușuț, fostul proprietar al grupului de restaurante Divan, pregătește cea mai mare investiție imobiliară a sa, în spatele unui centru comercial mistuit de flăcări„Ne dorim să redăm orașului o parte a sa, transformând platforma Carbochim într-un spațiu al întregii comunități. Investiția de reconversie a zonei industriale va fi de mare anvergură, aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a Clujului. Este un proiect gândit în prezent, dar și pentru generațiile următoare. Reprezintă viziunea noastră de a fi recunoscători trecutului, continuând activitatea industrială, dar și de a crea viitorul, printr-un proiect sustenabil și rezilient", a declarat atunci Iulian Dascălu, președintele companiei Iulius.
Platforma industrială se întinde pe aproximativ 14 hectare, dintre care suprafața utilizată în prezent pentru producție este însă indicată ca fiind sub 30%, iar restul este nevalorificată sau reziduală.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE București, cea mai accesibilă capitală pentru chiriași din Estul Europei. Chiriile în România cresc însă alertDecizia este ca peste 5 milioane de euro să fie investite în relocarea, modernizarea și retehnologizarea unității de producție, a cărei activitate nu va fi întreruptă.
Vechea hală Carbochim va fi convertită în centru de live-arts, care va fi gestionat de unele dintre cele mai importante organizații culturale și de festivaluri din Cluj-Napoca, oferind comunității un spațiu pentru concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.
Pe lângă centrul de live-arts, proiectul de reconversie urbană include un amfiteatru și spații pentru evenimente în aer liber, o sală de teatru și cinematograf, numeroase cafenele cu tematică internațională și restaurante concept.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Chiriile la apartamente au explodat. Patru zone unde plătești și 1.000 euro/lunăA doua clădire ce va face obiectul conversiei este Uzina fabricii, care va fi transformată într-un spațiu ce va reuni atât facilități de coworking, cât și spații-pilot de promovare a antreprenorilor, de încurajare a talentelor și a inițiativelor inovative locale.
Investiția include și reamenajarea malului râului Someș, în porțiunea cuprinsă între Parcul Armătura și Podul Porțelanului. Malul râului va fi reconvertit într-o zonă de agrement, cu facilități sportive în aer liber și opțiuni de petrecere a timpului liber, care va fi în legătură cu proiectul prin pasarele pietonale.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O nouă tranzacție majoră. Proprietarul AFI Cotroceni cumpără clădirea Bancorex. Vânzare în pierdere. Cum va fi transformată - FOTOComponenta rezidențială a ansamblului mixed-use este proiectată pornind de la un principiu simplu: perspectiva unui loc în care îți dorești să trăiești. Se va dezvolta o nouă generație de locuințe, aflată în etapa de proiectare, cu orientare către Someș și către zonele integrate de parc și grădini.
Dezvoltarea se axează pe deplasarea pietonală, implementând principiile „walkable city", cu facilități de încurajare a transportului public. Va dispune și de cea mai mare parcare subterană din România, cu 4.800 de locuri, dar și de peste 1.600 de spații pentru biciclete.
Înființată în 1949 la Cluj - Napoca, Carbochim are legături comerciale către țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveția, Belgia, Germania, Italia.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro: Tranzacții imobiliare în pandemie și război. Cum a evoluat piața de real-estateDascălu a dezvoltat și 15 clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de peste 242.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul patru în topul celor mai mari proprietari de astfel de clădiri din România, însă antreprenorul ieșean împarte clădirile cu partenerul său sud-african Atterbury Europe.