Biroul de arhitectură X Architecture & Engineering, deținut de dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a prezentat primele detalii ale unui proiect imobiliar major pregătit pe un teren deținut de omul de afaceri Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor Steilmann, în cartierul bucureștean Pajura, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
One United Properties ar urma să intre în posesia terenului abia după ce Romeo Pomponiu (71 de ani) obține autorizațiile de construire necesare, spun sursele Profit.ro din piața imobiliară.
Deocamdată, arhitecții One United Properties au trasat detaliile pentru un prim bloc turn cu două subsoluri, parter, 17 etaje, plus un etaj tehnic, ce urmează să fie construit pe o parcelă de circa 5.200 de metri pătrați, parte din terenul în suprafață de circa 2,8 hectare pe care se va întinde întregul proiect.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectanții propun realizarea unui bloc înalt de 60 de metri, care să aibă o suprafață construită desfășurată supraterană de aproape 21.000 de metri pătrați, plus circa 17.700 de metri pătrați construiți dedicați celor două subsoluri pentru parcări.
Turnul are alocate 207 apartamente, din care 5 penthouse, spații comerciale la parter și 528 de locuri de parcare subterane, din care 241 sunt rezervate pentru viitoarea dezvoltare de pe parcela de teren învecinată.
Costul de dezvoltare al acestei faze a proiectului este de circa 40 de milioane de euro, potrivit estrimărilor Profit.ro, care nu includ valoarea terenului.
Reglementările obținute printr-un PUZ aprobat în 2016
Începerea contractului de execuție a lucrărilor este estimată chiar pentru 2024, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Proiectanții au propus varianta clădirii rezidențiale pentru acest lot, cu gândul că o altă parte din terenul lui Romeo Pomponiu este mai potrivită pentru clădiri de birouri.
Pe terenul de 2,8 hectare mai sunt construite depozite și ateliere, cu o suprafață cumulată de circa 6.000 de metri pătrați, care au aparținut în trecut angro-ului Apromatco.
Intrarea spre depozitele Apromatco
Contactați de Profit.ro, reprezentanții One United Properties nu au dorit să comenteze pe acest subiect.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Immofinanz discută cu cel mai mare distribuitor independent de motorină vânzarea celui mai valoros complex de birouri al său din România Valoarea zonei deservită de metroul Jiului, în care este amplasat viitorul proiect, a fost ridicată în ultimii ani de proiectul de birouri J8 Office Park al Portland Trust, care are chiriași precum Ubisoft București, Mega Image sau Medicover, și de ansamblul rezidențial Marmura al Prime Kapital. De asemenea, o parte din terenul fostei fabrici Textile Dacia din zonă a fost cumpărat de Skanska cu planul de a realiza aici clădiri de birouri, iar familia canadiană Topolinski are și ea planuri imobiliare în zonă.
Romeo Pomponiu mai are în avizare un proiect rezidențial pe o parte din fosta Întreprindere de Calculatoare Electronice (I.C.E.) Felix, din spatele metroului Pipera. Planul omului de afaceri a fost schimbat recent, după ce într-o variantă anterioară era gândită construcția unui turn de birouri în acest loc. Sursele Profit.ro spun că și acest teren ar putea face obiectul unei tranzacții cu One United Properties.
Romeo Pomponiu este cunoscut în mediul de afaceri ca proprietar al rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann. Rețeaua de magazine Steilmann România, unul dintre primii jucători care au pătruns pe piața locală după 1989, adus atunci de retailerul german Steilmann, a ieșit în 2023 din insolvență și a revenit fără datorii în circuitul economic, după parcurgerea unui program de reorganizare care a presupus inclusiv restrângerea drastică a numărului de unități, arată datele Profit.ro.
Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.
De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.
Aproximativ 17.500 de case și apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest an în București și împrejurimi, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.
Puțin peste 21.000 de noi locuințe au fost livrate în București și Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.
Zonele din nordul Bucureștiului vor atrage și în 2024 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul orașului este cel mai important pol de dezvoltare rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care țintește segmentul middle market.