Grupul de investitori israelieni Longbridge, cunoscut pentru o tranzacție imobiliară majoră realizată chiar înainte de criza imobiliară și revenit, ulterior, pe piața românească, a fost autorizat să dezvolte un ansamblu rezidențial cu peste 1.000 de apartamente pe un teren din București pe care George Pădure, fost primar al Sectorului 1, a eșuat cu proiectul Sigma Residence.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Grupul Longbridge, coordonat de omul de afaceri Henry Dan Solomon, a intrat în atenția publicului în 2008, când a încasat de la Immoeast (actualul Immofinanz) circa 200 de milioane de euro pe cinci terenuri cu potențial imobiliar imens, în suprafață totală de 30 de hectare, printre care fostele platforme industriale Ventilatorul și Rocar din București.
În toamna anului 2018, Immofinanz a vândut terenul Ventilatorul, la pachet cu o clădire de birouri, pentru 39 milioane de euro către One United Properties, care dezvoltă acum în loc complexul One Cotroceni Park. Lotul Rocar, de 18 hectare, este singurul rămas la Immofinanz, din portofoliul Longbridge.
După o pauză de opt ani pe piața imobiliară, Longbridge s-a reactivat în 2019, când a vândut un teren de circa 6.000 de metri pătrați, din spatele fabricii de încălțăminte Flaros din cartierul Timpuri Noi, către investitorul imobiliar bihorean Prima Development Group, care a și construit în loc ansamblul Core Timpuri Noi.
În paralel, israelienii au reînceput procesul de refacere a portofoliului de proprietăți din România și au autorizat un ansamblu rezidențial, care va fi format din 10 clădiri de 5 până la 11 etaje și o suprafață desfășurată de aproape 100.000 de metri pătrați, echivalentul unui număr de aproximativ 1.200 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.
Dat fiind profilul investitorului, care până acum nu a construit niciun proiect rezidențial, așteptările ar fi de vânzare a proiectului autorizat, însă sursele Profit.ro din piața imobiliară spun că proprietatea nu este scoasă pe piață la vânzare, dar și că o dezvoltare nu va începe în viitorul apropiat, din cauza conjuncturii neprielnice în care se află piața rezidențială în acest moment.
Proiectul ar urma să fie dezvoltat pe un teren de circa 33.000 de metri pătrați pe care a funcționat, în trecut, Întreprinderea Horticolă 1 Mai și pe care fostul primar George Pădure inițiase, înainte de criza imobiliară din 2008, ansamblul Sigma Residence cu circa 1.500 de apartamente. Proiectul lui Pădure a fost gajat la Bank of Cyprus cu terenul, evaluat în 2012 la 12,93 milioane de euro, și a fost una dintre primele victime ale crizei imobiliare, intrând în insolvență.
Lotul a ajuns în 2012 în proprietatea unei firme înființate de Bank of Cyprus, iar în procesul de retragere a băncii de pe piața românească a fost vândut către Longbridge.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România În apropierea acestui amplasament, tot o instituție financiară, First Bank (fost Piraeus Bank), a reușit să își curețe portofoliul de un teren de aproape 8,2 hectare, care a fost cumpărat de dezvoltatorul One United Properties într-o tranzacție de 7,74 milioane de euro. Noul proprietar vrea să facă aici un ansamblu rezidențial cu 2.075 de apartamente. One United a anunțat, recent, că estimează că, până la sfârșitul lui 2022, va primi autorizația de construire pentru One Lake District, cum a fost denumit proiectul din acest loc.
Longbridge a mai fost implicat într-o tranzacție imobiliară în 2015, când a cumpărat de la Plaza Centers, proprietarul Casei Radio, vila istorică Palazzo Ducale din centrul Bucureștiului la un preț de circa 1,1 milioane euro, cu aproape 60% sub valoarea cu care imobilul a intrat în contabilitatea Plaza Centers în 2007.
Longbridge desfășoară activități și pe piața de energie regenerabilă. În 2020, investitorii insraelieni au vândut cu 5,45 de milioane de euro parcul fotovoltaic Stănești din județul Giurgiu către Electrica Furnizare, facilitând intrarea pe piața de energie electrică a furnizorului și distribuitorului de energie Electrica SA.
Peste 52.000 de locuințe au fost vândute în București și împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Concomitent, peste 27.000 de noi locuințe se aflau la începutul acestui an în construcție în București și zonele limitrofe, potrivit datelor SVN Romania, acesta fiind cel mai mare număr din istoria recentă, anul curent putând să aducă astfel un nou record de livrări în cea mai mare piață rezidențială regională din țară. Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arată că în primele șase luni din 2022 au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe în regiune față de perioada similară din 2021.