Cocor București, companie ce administrează și complexul comercial din centrul Capitalei, unde deține mai multe active imobiliare premium, a vândut un spațiu de 90 metri pătrați pe Splaiul Independenței pentru 2,09 milioane euro. Prețul este de peste 50 de ori mai mare decât costul mediu de construcție și ar genera un randament de numai 1-2% pentru cumpărător, la nivelul actual al chiriilor. Vânzătorii nu văd nimic exagerat: "Este un preț normal."
Se încinge economia? O tranzacție din piața imobiliară arată că ar fi actori în piață gata să plătească prețuri foarte mari, amplificând temeri ale unor investitori experimentați că din zona de real estate vin semnale care amintesc de vârful balonului creditării din 2007.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Cocor București (COCR) a vândut un imobil de 90 metri pătrați pe Splaiul Independenței, nr. 1, în clădirea unde, în anii ’90, a fost sediul Băncii Internaționale a Religiilor.
CITEȘTE ȘI FOTO Vânzarea de către Fisc a hotelului de lux Metropolis din Bistrița, operat de garantul organizatorului jocului TV de Bingo, a fost blocată. Firma și-a cerut insolvențaSuma încasată este de 2,09 milioane euro fără TVA, prețul pe metru pătrat fiind de fix 23.000 de euro. Un acționar de portofoliu din cadrul companiei este uluit de tranzacție și i se pare interesant că societatea a ales să posteze și prețul primit pe site-ul Bursei. „Mi se pare interesant că au pus prețul acolo... Ca să vadă lumea!”, a declarat amuzat acesta pentru Profit.ro.
Compania care a înstrăinat imobilul are restricții privind divulgarea nominală a cumpărătorului, dar președintele Consiliului de Administrație, Cristian-Claudiu Pricopie, a transmis Profit.ro că este vorba nu despre un destinatar final, ci un investitor nerezident care activează de ceva timp în piața românească.
În zona Unirii, spațiile comerciale sunt închiriate cu prețuri între 20 și 40 de euro pe metrul pătrat pe lună, conform datelor multiplelor surse din piața imobiliară și ale companiilor care închiriază, caz în care, la prețul achiziției, cumpărătorul ar obține un randament de 1-2%, ceea ce ar echivala și cu o recuperare a investiției în 100 de ani.
Pricopie de la Cocor ne atrage atenția că este vorba despre cel mai bun vad comercial, probabil zona de top a României, amplasată între două guri de metrou la cea mai frecventată stație din București. "Este un preț normal", afirmă acesta. Totuși, Profit.ro nu a putut documenta plata unor chirii mai mari decât cei 20-40 de euro pe metru pătrat pe lună, cât ne-a sugerat președintele companiei care a vândut spațiul că s-ar fi plătit pe lună sub formă de chirii.
Amplasamentul este, într-adevăr, unul premium, în imobilul respectiv fiind, în zona de spații comerciale, ocupanți cu nume precum ING Bank, Vodafone, Simigeria Luca, BCR, Banca Transilvania, farmaciile Catena și HelpNet. Clădirea a fost construită în a 2-a parte a anilor ’80, când a fost ridicat și Palatul Parlamentului.
Vânzătorul Cocor deține active imobiliare premium în centrul Capitalei. În raportarea semestrială, compania prindea în bilanț imobilizări corporale în valoare de 98,65 milioane lei (21,45 milioane euro).
Arhitecții estimează costurile medii de construcție în momentul de față la 400-450 euro pe metrul pătrat.