Investitorul austriac S+B Gruppe, activ în România pe piața imobiliară, în viticultură și antreprenoriat, strânge actele necesare pentru construcția unui turn de birouri în apropiere de metroul Pipera și de Globalworth Campus, București, cel mai mare și mai scump centru de afaceri dezvoltat de Ioannis Papalekas.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Austriecii au primit, după declanșarea stării de urgență, un certificat de urbanism necesar elaborării, avizării și aprobării unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru construcția unei clădiri de birouri cu 9 etaje în Pipera. Planul este supus aprobării Primăriei Sector 2 încă din toamna anului trecut. Parametrii urbanistici propuși de investitor urmăresc obținerea unei suprafețe desfășurate de 10.935 de metri pătrați, ceea ce ar duce bugetul de investiție în proiect la peste 15 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
Dezvoltatorul deține un teren de 3.645 de metri pătrați în spatele Pipera Business Tower, clădire cu 13 etaje aflată tot în proprietatea S+B Gruppe și dezvoltată în 2009, în urma unei investiții de 25 milioane de euro.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții S+B Gruppe nu au răspuns până la publicarea articolului.
Terenul S+B Gruppe se învecinează cu cel mai nou complex de birouri al Globalworth, companie care domină imobiliar această zonă și care este cel mai mare proprietar de spații pentru birouri din România. Proiectul Globalworth Campus, recent finalizat, este format din trei turnuri cu o suprafață închiriabilă de 90.800 de metri pătrați și o valoare de peste 200 de milioane de euro. Acesta este cel mai mare parc de afaceri din țară și cel mai scump activ din portofoliul românesc al Globalworth.
În spatele acestui proiect, omul de afaceri Romeo Pomponiu, proprietarul rețelei de magazine Steilmann, pregătește actele necesare dezvoltării imobiliare a unui teren pe care a funcționat în trecut Întreprinderea de Calculatoare Electronice (I.C.E.) Felix, intenție despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.
Terenul S+B Gruppe este lângă Globalworth Campus și un teren al proprietarului Steilmann
Anul trecut, S+B Gruppe a cumpărat clădirile și parcarea din fața Băncii Naționale a României de la dezvoltatorul cu capital italiano-român Conta Investment, într-o tranzacție de circa 11 milioane de euro prezentată în exclusivitate de Profit.ro. În loc se poate construi un imobil cu funcțiuni mixte birouri, comercial, hotel cu 7 etaje.
S+B Gruppe, care are șase acționari privați din Austria, este cunoscut în România pentru activitatea sa viticolă, prin Crama Liliac, și pe piața imobiliară, unde deține clădirile de birouri Pipera Business Tower (13.300 metri pătrați), Magheru One (4.000 metri pătrați) și un imobil mai mic pe strada Jean Texier (830 metri pătrați), toate din București. Investitorii mai au un teren în Otopeni, unde pregătesc un proiect format dintr-un hotel și patru clădiri de birouri, denumit Airport City Park, în suprafață de 25.000 metri pătrați. Grupul a investit până acum peste 3 miliarde de euro în proprietăți cu o suprafață utilizabilă de un milion de metri pătrați în Viena, Praga, București și Varșovia.
Grupul austriac a renunțat la activitatea agricolă din România în 2017, când a fost autorul celei mai mari tranzacții cu teren agricol a anului. Investitorul a vândut atunci 385 de hectare de teren cu 1,6 milioane de euro către fermierii Marius și Geta Preoteasa din comuna Stoicănești, județul Olt. Austriecii s-au orientat și spre zona de tehnologie și au investit în start-up-ul Reflex. În 2016, S+B a cumpărat de la Camil Moldoveanu, fost campion mondial la arte marțiale transformat în antreprenor, un pachet de acțiuni în cadrul Reflex, care a creat un produs pentru kinetoterapie.
Pe piața spațiilor de birouri din București, în primul trimestru din 2020 a fost tranzacționată o suprafață totală de aproximativ 55.000 metri pătrați, cu 50% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, potrivit unui studiu de piață realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE. Din această suprafață, cererea netă a reprezentat 41.500 metri pătrați, în timp ce renegocierile și reînnoirile de contracte au totalizat o suprafață de peste 13.100 de metri pătrați. Zona de vest a Capitalei a tras aproape jumătate din tranzacții, inclusiv cea mai mare tranzacție, respectiv prelungirea contractului Electronic Arts pe o suprafață de 12.000 metri pătrați.
În ceea ce privește livrările, aproximativ 76.000 metri pătrați de birouri au fost livrați în București în cadrul a patru proiecte de birouri și alți 122.000 metri pătrați urmează a fi livrați până la sfârșitul anului, aproape jumătate fiind deja pre-închiriați. Chiriile au crescut ușor în primul trimestru, de la 18,5 la 18,75 euro/metru pătrat, în timp ce rata de neocupare a rămas relativ stabilă, în jurul valorii de 9,9% pentru spațiile de birouri din București.