Ministerul Culturii și Identității Naționale a solicitat, pe cale judecătorească, în baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, anularea contractului de vânzare-cumpărare a fostei Vile Regale Mamaia. Statul invocă nerespectarea dreptului de preempțiune.
Într-un comunicat remis luni News.ro, instituția precizează că pe 17 septembrie 2018, pe rolul Tribunalului Constanța, a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din 25 iunie 2003 autentificat de Biroul Notarial „Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan”.
Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
MCIN a promovat această acțiune în contradictoriu cu SC Light System SRL și SC Mamaia SA și a solicitat anularea contractului, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Dosarul are termen de judecată 23 aprilie 2019, dată până la care Tribunalul Constanța a solicitat MCIN să comunice lista cuprinzând monumentele, ansamblurile și siturile istorice din anii 1991-1992 pentru localitatea Constanța.
„În acest moment, ca prim pas, este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia și așteptăm un verdict al instanței. Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național reprezintă o acțiune responsabilă și legitimă a MCIN. Potrivit Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria față de statul român, față de lege și patrimoniul cultural al acestei țări”, a transmis ministrul Culturii și Identității Națonale, Valer-Daniel Breaz.
Ministerul a mai anunțat că au fost constituite grupuri de lucru și de analiză pentru elaborarea și modificarea a două priorități legislative importante – Codul Patrimoniului și Legea 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase.