Omul de afaceri Ion Țiriac pregătește depunerea actelor de autorizare pentru construcția a două ansambluri rezidențiale, cu câteva sute de apartamente fiecare, în Brașov și Timișoara, pe terenuri pe care înainte de criza imobiliară din 2008 intenționa să facă mall-uri. Într-un val următor de investiții este programată și construcția unui proiect în locul fostei fabrici de ascensoare IFMA din București, unde ar putea fi ridicat un turn cu peste 50 de etaje.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Este începutul unei era a Țiriac Imobiliare, care o să se desfășoare în următorii ani începând cu Bucureștiul și continuând cu Timișoara, Brașov și alte localități mai mici. După 32 de ani, România încă este foarte în urmă cu ceea ce înseamnă imobiliare moderne. Adică un kilowatt în minus la energie, un sistem de deplasare în imobil mai ușor decât în cele făcute acum 20 de ani. Țin neapărat să fac și turnul de 50 de etaje din București, deși oamenii mei spun că nu merită făcut în felul acela“, a declarat Ion Țiriac la lansarea oficială a clădirii sale de birouri Țiriac Tower din zona Pieței Victoriei din București, o investiție de 40 de milioane de euro.
Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară va fi anunțat la Conferința Profit.ro programată pentru 20 mai, la Hotelul JW Marriott București.
Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV
Detalii AICI
Următorul proiect al diviziei Țiriac Imobiliare va fi realizat la Brașov pe terenul de circa 2,5 hectare al fostei fabrici Lemexim de pe strada Hărmanului. Înainte de criza imobiliară din 2008, Țiriac, alături de grupul spaniol Riofisa, planificase investiții de 150 de milioane d euro în realizarea unui mall și a unui cartier rezidențial, însă planurile inițiale au fost abandonate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
VEZI AICI GALERIE FOTO Cel mai mare proiect imobiliar gândit de Ion Țiriac
În paralel cu proiectul din Brașov, Țiriac va construi un ansamblu rezidențial și la Timișoara în locul fostului Abator Orășenesc, o construcție monument istoric realizată în 1904-1905. Și aici era planificată realizarea unui mall în parteneriat cu Riofisa.
„ Proiectele se vor adresa segmentului de piață mid-high. Anul acesta depunem actele pentru autorizații de construire pentru ambele proiecte. Numărul de locuințe va fi stabilit după aprobarea indicatorilor urbanistici, dar va fi de ordinul sutelor în fiecare proiect. Dacă rămân foarte mari costurile de construcție și puterea de cumpărare nu se ajustează, atunci cererea va fi mult mai mică. Nu putem construi un proiect neprofitabil. Credem că într-un an și jumătate vom obține autorizația de la Brașov și în maxim doi ani și la Timișoara, deci am putea începe în 2023-2024“, a declarat Petru Văduva, CEO-ul Țiriac Holding.
Ion Țiriac a mai spus că Europa nu o să aibă niciodată prețuri atât de mici la locuințe ca cele din România, drept urmare crede că încă 20 de ani, imobiliarele în România pot să fie o investiție foarte promițătoare.
„Nu mă văd foarte optimist în privința viitorului economic al globului. Rusia și Ucraina livrau 25% din cerealele omenirii. Acestea nu mai sunt. India spune că le face ea, dar până le face și la ce preț? Românii trebuie să se pregătească pentru vremuri un pic mai grele. Europa este un continent extraordinar de sărac: nici petrol, nici uraniu, nici gaz. Noi am exportat tot timpul know-how, artă și viață. Rusia ne-a ținut până acum cu marea parte din energie“, a menționat Ion Țiriac.
Omul de afaceri este în etapa de definitivare a unui concept arthitectural și pentru proiectul mixt pe care îl pregătește în locul fostei Întreprinderi de Fabricație și Montaj Ascensoare (IFMA), de lângă Podul Grant din București. Fosta fabrică a fost demolată în 2019 și 2020, iar construcția ar putea fi realizată după definitivarea proiectelor din Brașov și Timișoara.
„Încă lucrăm la conceptul arhitectural: avem 2-3 variante. Discutăm pe diverse soluții. Un turn de peste 50 de etaje implică anumite soluții tehnice și trebuie să fim siguri că piața acceptă un astfel de produs în zonă“, a spus Răzvan Enache, managing director al Țiriac Imobiliare.
Țiriac urmează să livreze în septembrie anul acesta și faza a doua a complexului Stejarii din nordul Bucureștiului, care cuprinde 198 de apartamente destinate închirierii. Noua investiție, care vine în completarea ansamblului definitivat în urmă cu peste un deceniu, implică un buget de circa 50 de milioane de euro.
Prima etapă are în componență opt clădiri cu 285 de apartamente de lux, a căror dezvoltare a costat peste 200 milioane de euro. Printre locuitorii complexului se numără însuși Ion Țiriac, fiul său, Ion Alexandru Țiriac și fostul internațional Cristian Chivu. Ion Țiriac a comercializat o mică parte din locuințe încă din timpul construcției, însă după finalizarea complexului și începutul crizei imobiliare și-a orientat afacerea exclusiv către închiriere, soluție anunțată și pentru faza a doua.
Ion Țiriac vrea să realizeze și un complex sportiv lângă patinoarul Allianz-Țiriac Arena din Otopeni, inaugurat în 2016.
„Fundația Internațională Țiriac mi-a făcut o donație cuprinsă între 100 și 150 de milioane de euro, bani pe care aș vrea să îi folosesc în totalitate la campusul sportiv de la Otopeni. Țiriac Imobiliare va începe cu un hotel și alături de patinoar vine piscina olimpică acoperită a lui Potec, după care sala lui Nadia și ulterior stadionul de tenis, cu o academie de tenis cu 30 de terenuri, după care ar trebui o sală polivalentă ce ar trebui să fie a unui institut de cultură fizică. Mă interesează o școală în care faci tenis câte 3-4 ore pe zi timp de 4 ani sau scrimă sau alte sporturi. Am o susținere de la prim-ministru, căruia i-am prezentat proiectul și care susține că îl interesează. Acolo este nevoie de sprijin la infrastructură. Primăria din Otopeni este prea mică. Chiar și sala de 5-6.000 de locuri s-ar putea întâmpla dacă este interesat Guvernul și este posibil să o facem până la 10.000 de locuri“, a adăugat Ion Țiriac.
Cel mai recent proiect al diviziei este turnul de birouri Țiriac Tower, construit în apropiere de sediul Guvernului, în zona Piața Victoriei, cu 3 corpuri de clădire de 5, 8, respectiv, 12 etaje plus cinci în subsol. Proiectul urmează să îi aducă omului de afaceri câte 3,9 milioane de euro pe an, conform oficialilor companiei.
Investitorul se află în etapa avizării și cu un mega proiect imobiliar pe care vrea să îl dezvolte în locul reprezentanțelor Țiriac Auto din zona Expoziției a Bucureștiului. Acesta ar putea cuprinde 27 de tronsoane de clădiri de până la 20 de etaje cu locuințe, birouri, un mall și un hotel, în imediata vecinătate a centrului expozițional Romexpo din Capitală.