FOTO Imobile confiscate sunt livrate gratuit: instituțiile de stat și ONG-urile se pot muta într-un bloc al lui SOV, într-o plantație de canabis sau la un condamnat pentru trafic de persoane

FOTO Imobile confiscate sunt livrate gratuit: instituțiile de stat și ONG-urile se pot muta într-un bloc al lui SOV, într-o plantație de canabis sau la un condamnat pentru trafic de persoane
scris 6 aug 2017

Cele mai spectaculoase "trofee" imobiliare sechestrate din portofoliul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) sunt fostele sedii ale televiziunilor Antena din trustul Intact și ale companiei Grivco, în cazul cărora sunt judecate încă o serie de contestații ale foștilor proprietari cu privire la evaluare, precum și la drepturile de preempțiune și folosință, procese care blochează valorificarea. Acestea nu sunt însă singurele imobile confiscate de stat în urma unor sentințe penale și intrate în administrarea ANABI.

Recenta eliberare condiționată din penitenciar a omului de afaceri Dan Voiculescu a readus în atenția publică subiectul recuperării dificile a prejudiciilor din marile dosare de corupție, respectiv al rezultatelor slabe ale valorificării bunurilor confiscate în aceste dosare.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit raportului propriu de activitate pe anul trecut, ANABI indisponibilizase, până la finalul lunii octombrie 2016, numerar în sumă totală de peste 705 milioane lei, plus 35 de imobile (din care vânduse doar 2), și încasase, din valorificarea bunelor mobile și imobile confiscate, circa 20,5 milioane lei. Între timp, numărul imobilelor confiscate a ajuns la 44.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În conformitate cu legislația în vigoare, câte 20% din suma rezultată din valorificări merge la ministerele Educației și Sănătății, câte 15% la Interne, Justiție și procuraturi, iar restul de 15%, către asociații și fundații cu obiect de activitate în domeniul social și pentru academii de ramură înființate în baza unei legi speciale.

Gabriel „Puiu” Popoviciu, condamnat astăzi la 7 ani de închisoare: ginerele demnitarului comunist Ion Dincă, plecat după Revoluție în SUA și revenit în țară pentru afaceri CITEȘTE ȘI Gabriel „Puiu” Popoviciu, condamnat astăzi la 7 ani de închisoare: ginerele demnitarului comunist Ion Dincă, plecat după Revoluție în SUA și revenit în țară pentru afaceri

Însă legea mai prevede și că bunurile imobile confiscate pot fi transmise cu titlu gratuit diverselor instituții ale statului, centrale sau locale, sau date în folosință gratuită ONG-urilor, Academiei Române și academiilor de ramură înființate în baza unei legi speciale.

Printre imobilele confiscate de stat și aflate în portofoliul ANABI se numără și un bloc de locuințe cu 10 etaje și spații comerciale la parter din Ploiești, respectiv blocul 45 F3 de pe strada Gheorghe Doja nr. 41. Construcția, cu suprafață utilă de 2.156 mp, situată pe un teren de 480 mp, a fost evaluată la începutul lunii trecute la peste 3,9 milioane lei. Potrivit informațiilor ANABI, blocul va fi atribuit cu titlu gratuit, procedura demarând pe 13 iulie și având termen de finalizare pe 14 septembrie.

"Dreptul de proprietate asupra bunului imobil este întabulat pe numele statului român pentru fiecare etaj, mai puțin etajul 2", precizează ANABI.

Imobilul a fost confiscat în urma ultimei condamnări penale definitive a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, din februarie anul acesta, la opt ani de închisoare cu executare, în dosarul privind devalizarea Fondului Național de Investiții. Blocul a aparținut firmei Imobiliar Network 2002 SA, societate prin care, potrivit instanței de judecată, Vîntu își administra proprietățile imobiliare. Compania a fost înființată în 1999 sub numele de Gelsor Network.

sursă foto: ANABI

sursă foto: ANABI

Canicula lovește la bursă: Electricitatea înregistrează pe piața spot un preț de 500 lei/MWh, record pentru perioada de vară CITEȘTE ȘI Canicula lovește la bursă: Electricitatea înregistrează pe piața spot un preț de 500 lei/MWh, record pentru perioada de vară

În portofoliul ANABI destinat atribuirii gratuite se mai află o hală de sortare în suprafață de 291 mp (construcție la sol), pe un teren de 1.247 mp, situate în extravilanul satului Rușor din comun Copalnic - Mănăștur,  județul Maramureș. Imobilul, evaluat la 41.930 lei plus TVA, a fost confiscat după ce proprietarul, un cetățean olandez, a fost condamnat cu acuzația de trafic de droguri. În iunie 2015, în urma unui incendiu izbucnit la hală, pompierii și polițiștii au descoperit acolo o cultură de canabis.

"Cu ocazia cercetării la fața locului au fost depistate 2.456 de plante de canabis în diferite stadii de dezvoltare, având un sistem de irigație, confecționat artizanal, alimentat cu apă de la un puț aflat pe terenul ce împrejmuiește clădirea. De asemenea, pentru dezvoltarea optimă a plantelor, s-a amenajat o instalație electrică pentru iluminat și încălzit, de asemenea confecționată artizanal, racordată ilegal la sursa de curent electric. Totodată, au fost găsite, în diverse recipiente de plastic (saci, pungi, lădițe) muguri de canabis uscați, fie deja măcinați și pregătiți pentru consum, fie o parte care urma să fie supusă procesului de măcinare cu ajutorul unui dispozitiv, în interiorul căruia se găseau urme vegetale din planta menționată. Cantitatea totală de muguri de cannabis depistată a fost de 41,95 kg, în valoare de peste 690.000 euro", se arăta într-un comunicat al DIICOT de la acea dată.

Imobilul este intabulat integral pe numele statului român. Procedura de atribuire cu titlu gratuit a început pe 25 iulie și se va închide pe 29 septembrie. Hala de sortare are beci la subsol și este construită pe fundație de beton, cu zidărie din bolțari și acoperită cu azbociment. Beciul de la subsol are suprafața de 55 mp, iar parterul este compus din 3 camere.

sursă foto: captură YouTube

sursă foto: captură YouTube

Tranzacție surpriză: Kingfisher, compania mamă a Brico Depôt România, a cumpărat Praktiker România CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Kingfisher, compania mamă a Brico Depôt România, a cumpărat Praktiker România

Pentru instituțiile de stat, ONG-urile și academiile interesate, ANABI mai atribuie gratuit două apartamente în București, pe Bulevardul 1 decembrie 1918. Unul are 2 camere plus dependințe și este în suprafață utilă de 48,39 mp, fiind evaluat la 50.800 euro, iar celălalt – o singură cameră plus dependințe, suprafață utilă de 15,11 mp și a fost evaluat la 14.500 euro. Procedura de atribuire gratuită a început pe 24 iulie și se va finaliza pe 27 septembrie.

Cele două apartamente de pe Bulevardul 1 decembrie 1918, intabulate pe numele statului român, au aparținut unui bărbat din Bacău, care în 2013, la vârsta de 27 de ani, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu acuzația de constituire de grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

sursă foto: ANABI

sursă foto: ANABI

Legislația în vigoare prevede că bunurile imobile intrate, prin confiscare, în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, a altor instituții publice de interes național sau a regiilor autonome de interes național (în scopul utilizării ca sediu principal sau secundar), în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local (pentru obiective de natură socială) sau în folosința gratuită a asociațiilor și fundațiilor, precum și Academiei Române și academiilor de ramură înființate în baza unei legi speciale (pentru obiective de natură socială, de interes public sau în raport cu obiectul lor de activitate, după caz).

În toate cazurile, atribuirea se face prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, la propunerea ANABI. Mai multe detalii despre reglementările cu privire la atribuirea gratuită de imobile confiscate în urma unor sentințe penale – aici, aici și aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobile confiscate
anabi
recuperare prejudicii sentinte penale
plantatie canabis
fni
sorin oviiu vintu
sov
trafic de minori
crima organizata