General Turbo, unul dintre cei mai importanți producători de echipamente energetice din România, divizie a fostului gigant IMGB, a repus în vânzare terenul de circa 5 hectare adiacent fabricii, pe care intenționase să îl vândă omului de afaceri Alexander Michael Dokychuk, cel care a intermediat în 2018 o ofertă de preluare integrală a fabricii din Berceni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Terenul, care are pe el 3 coșuri de fum a căror demolare ar costa peste 300.000 de euro, a fost repus pe piață la un preț de 9,1 milioane euro, echivalentul a 180 de euro/metru pătrat, spun, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară.
Aceleași surse menționează că producătorul a primit oferte la un preț de 50 de euro/metru pătrat, însă acestea au fost refuzate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
General Turbo își desfășoară activitatea în zona industrială Berceni, în hale care ocupă peste 10 hectare de teren. SIF Banat – Crișana a cumpărat platforma de 54 de hectare a Doosan IMGB, cu care se învecinează General Turbo, într-o tranzacție evaluată la circa 40 milioane de euro. Ulterior, platforma Doosan a fost vândută către Prime Kapital, Dedeman, Kaufland, Lidl și Altex. Doar Prime Kapital are planificată aici construcția a circa 3.150 de apartamente și a unui parc de retail cu o suprafață de 28.000 de metri pătrați.
Planul Prime Kapital pentru terenul IMGB Platforma IMGB
Acționarii General Turbo s-au adunat în noiembrie 2020 în vederea stabilirii prețului de vânzare al terenului. Cu acea ocazie, compania urma să aprobe semnarea unui contract de vânzare a acestui teren de 5 hectare cu firma Ecogen Euro Energy, al cărei principal asociat este omul de afaceri rus cu dublă cetățenie (rusă și americană), Alexander Michael Dokychuk, conform datelor funizate de termene.ro.
Cum a anunțat atunci Profit.ro, potențialul cumpărător, omul de afaceri rus Alexander Michael Dokychuk, a intermediat în 2018 o ofertă de preluare a tuturor acțiunilor General Turbo, care a evaluat compania la peste 57 milioane de euro. Dacă tranzacția s-ar fi realizat, Dokychuk ar fi încasat un onorariu și de la acționarii fabricii care și-ar fi vândut acțiunile. Până acum, însă, preluarea nu a fost realizată.
Numele lui Alexander Michael Dokychuk a fost menționat în spațiul public în 2012, în legătură cu privatizarea (atunci eșuată) a combinatului chimic Oltchim. El a fost acționar și la Banca Comercială Fortuna SA, instituție de credit înființată în 1995 și desființată de BNR prin retragerea autorizației în anul următor, din cauza lipsei de activitate.
General Turbo este fosta Fabrică de Utilaj Energetic din cadrul gigantului IMGB de dinainte de Revoluța din decembrie 1989 și este în activitate din 1967. Privatizarea societății s-a făcut la începutul anilor 2000, prin preluarea acțiunilor de către asociația salariaților din întreprindere. Și în prezent, compania este controlată de un acționariat tip listă, compus în principal din angajați și manageri ai societății, actuali și foști. Printre aceștia se numără și președintele Consiliului de Administrație și directorul general, Nicolae Florin Nuță.
Acționar și administrator al General Turbo SA a fost la un moment dat și Bogdan Buzăianu, patronul Energy Holding, inclus pe lista "băieților deștepți din energie" de Traian Băsescu, în perioada în care ultimul era șeful statului.
Compania produce echipamente energetice complexe pentru sectorul clasic și nuclear și furnizează servicii de reparare, modernizare și retehnologizare a grupurilor energetice. Printre clienți se numără OMV Petrom, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, CET Grivița, CET Govora, Electrocentrale București, dar și companii internaționale, precum Elliot Group din Marea Britanie, Alstom Power din Franța, Voith Hydro din SUA, Toshiba și Hitachi din Japonia și Siemens din Germania.
General Turbo SA a revenit pe profit în 2016, după 3 ani de pierderi, însă în 2019 s-a destabilizat din nou. Fabrica a înregistrat o pierdere de 17,1 milioane lei, la o cifră de afaceri de 73,8 milioane de lei. Compania are circa 500 de salariați.