Fostul Palat al Fabricii Letea, creat de arhitectul Paul Smărăndescu și construit în perioada 1923-1924, cu 78 de camere, este scos la vânzare de Romania Sotheby's International Realty pentru 3,5 milioane de euro.
Palatul poartă semnătura lui Paul Smărăndescu, unul dintre cei mai prolifici arhitecți ai României secolului XX. În aceeași perioadă cu ridicarea clădirii din Matei Millo 7, Paul Smărăndescu a mai proiectat monumente arhitectură precum Palatul Societății Astra Română (Piața Rosetti), Palatul Dacia România (Bulevadul Magheru) sau Palatul Societății Creditul Rural (Bulevardul Brătianu/ Strada Doamnei), scrie News.ro.
MAI MULTE IMAGINI ÎN GALERIA FOTO
Activitatea intensă a zonei a făcut ca această proprietate să se transforme într-un adevărat centru de afaceri al acelor vremuri. Zona delimitată de Calea Victoriei, Bulevardul Regina Elisabeta de astăzi și Parcul Cișmigiu includea sediilor celor mai importante redacții de presă și tipografii precum Adevărul sau Universul, aceasta din urmă găsindu-și adresa tot în cadrul unei clădiri impresionante semnate de Paul Smărăndescu pe strada Brezoianu nr. 23. Totodată, importanța zonei a determinat construirea Palatului Telefoanelor, 1931-1933, fiind prima clădire modernistă însemnată din București, la doar câțiva pași de Matei Millo 7.
CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceriAnii ’30 au reprezentat și o perioadă de consolidare a statutului de centru comercial, Matei Millo 7 având ocupanți precum Fabrica de hârtie Letea, o agenție de publicitate (Rador Orient Radio), o fabrică de faianță (Salzberg&Gronen), Vinurile Brătianu, Ziarul Bukarest Post, dar și birouri ale unor liber profesioniști, ingineri și doctori.
Deși, de-a lungul timpului zona a schimbat ocupanții săi, amplasarea în inima Bucureștiului a făcut ca aceasta să își păstreze atractivitatea.
Palatul Universul a fost reconsolidat și a devenit un hub având chiriași din diverse industrii creative. În imediata vecinătate, pe amplasamentul fostului Teatru Național, a fost implementat un concept hotelier - Novotel, iar în cursul anului 2021 urmează să fie finalizate două clădiri de birouri de pe acest segment al pieței imobiliare - Matei Millo și Tandem.
CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)Fostul Palat al Fabricii Letea are aproximativ 2,700 mp, suprafața terenului fiind de 517 metri pătrați.