Gerald Corneliu Gorduna, principalul inițiator al jocului piramidal Gerald de la începutul anilor ’90, achitat în 2014, prin prescrierea faptei, pentru acuzațiile de înșelăciune și bancrută frauduloasă ce au urmat prăbușirii afacerii, soldată oficial cu circa 7.000 de păgubiți și neoficial cu peste 350.000 de persoane păgubite din țară și din Republica Moldova, pregătește acum construcția unei clădiri de birouri cu 6 etaje în centrul Bucureștiului, lângă Guvern. În paralel, lucrează și la construcția unui bloc de locuințe cu 8 etaje, în sectorul 6 al Capitalei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Clădirea de birouri va fi ridicată în apropierea Guvernului, în zona Piața Victoriei – Calea Buzești, lângă clinica Sanador.
Proiectul, care reprezintă o extindere a unei clădiri deja existente (foto), a primit deja certificat de urbanism, în urmă cu doi ani, aviz care a fost prelungit ulterior până în 2019, și se află în prezent în procedură de aprobare a documentației PUZ.
CITEȘTE ȘI FOTO+DOCUMENT Cum pregătește George Copos extinderea hotelului Athénée Palace Hilton, emblemă a BucureștiuluiAstfel, Gerald Corneliu Gorduna a solicitat PUZ pentru proiectul unui imobil cu funcțiuni mixte (comercial, birouri etc) cu parter și 5 etaje, plus un al șaselea etaj parțial retras, cu înalțime maximă de 22 de metri.
"Se dorește extinderea unei clădiri cu destinație medicală. Inițial, intenția a fost de completare a clădirii existente către sud, însă cum loturile din apropiere aparțineau unui proprietar cu alte intenții de dezvoltare, acest proces s-a dovedit imposibil, așa încât s-a formulat o altă propunere. Retragerea față de această proprietate va fi de 3 metri. Se preconizează alipirea clădirii nou-propuse (care va începe de la P+2, dar se va mai înălța catre spate) de edificiul vecin din partea de vest, de clădirile din str. Dragoslavele", se arată în procesul verbal al ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Primăriei Capitalei din aprilie anul trecut în care a fost analizat proiectul, analizat de Profit.ro.
De altfel, în proiectul de PUZ pentru clădirea avută în vedere de Gorduna se precizează că, în 2017, proprietarul terenurilor din apropiere, Dragoș Dragoteanu, patronul Euroest și Fast Parking, "și-a specificat dezacordul pentru prevederea de calcane" între proprietăți.
În documentație se mai menționează că imobilul nu este înscris pe lista monumentelor istorice din București, dar se află la mai puțin de 100 de metri de imobile înscrise.
CITEȘTE ȘI Traian Băsescu, despre Legea offshore: Este timpul ca parlamentarii să pună piciorul în prag. Această lege nu poate fi votată după cum ridică degetul Dragnea sau Tăriceanu
Terenul aferent proiectului, în suprafață de 377 metri pătrați, se află în prezent în proprietatea a două firme, Lebdis Aon SRL și Five’s Golo Developer SRL. Prima firmă este deținută de soția lui Gerald Gorduna, Mirela, și de mama acestuia, Săftica Gorduna, dezvoltatoare a mai multor proiecte imobiliare în Capitală, în special pe terenuri retrocedate. Cele două controlează și societatea Lebdis Intl SRL, unde administrator este chiar Gerald Gorduna. La Five’s Golo Developer, asociați sunt Daniel și Anca Gologan.
La data emiterii inițiale a certificatului de urbanism, în 2016, proprietar al terenului din strada Sergiu Dumitru nr. 22 era Margareta Săbiescu Civati, soția omului de afaceri elvețian Pascal Civati, fost acționar al producătorului de ciocolată Heidi Chocolats Suisse SA și care este asociat în mai multe business-uri în România, printre care producătorul de uși, pereți, vitrine și balustrade din sticlă SWG Evolution din Popești Leordeni.
Gerald Corneliu Gorduna mai deține certificat de urbanism și PUD și pentru un alt proiect imobiliar, de construire a unui bloc de locuințe cu 8 etaje pe Intrarea Punții nr. 1 din sectorul 6 al Capitalei.
CITEȘTE ȘI New York Times: Ginerele lui Donald Trump nu a plătit, probabil, niciun dolar impozit în perioada 2009-2016Gorduna a inițiat în 1993 la Focșani, alături de Sorin Isac, jocul piramidal Gerald, prin care li se promitea celor care depuneau bani la firma care administra jocul că li se vor plăti de 7 ori sumele depuse, în interval de câteva luni. După circa un an, în 1994, firma a intrat în insolvență. La acel moment, informații publice indicau că numărul persoanelor păgubite din țară și din Republica Moldova ar fi fost de circa 350.000, dar că documente pentru o acțiune în instanță ar fi fost disponibile doar pentru circa 7.000 de depunători păgubiți. Potrivit informațiilor din presa vremii, totalul depunerilor la Gerald, venite din întreaga țară, dar și din Republica Moldova, s-ar fi ridicat la circa 20 milioane euro.
Gerald Corneliu Gorduna a fost arestat și pus sub acuzare pentru înșelăciune, însă ulterior a fost eliberat din arest și a plecat în SUA, autoritățile americane refuzând extrăderea sa. A revenit în țară în 2003, iar în 2007 a fost extrădat în Germania, unde era acuzat de alte infracțiuni. A revenit din nou în România, iar în 2012 a acordat un interviu publicației cancan.ro, în care declara că se ocupă cu afaceri imobiliare și infirma zvonurile apărute în presă potrivit cărora, înainte de 1990, ar fi fost bodyguard al lui Nicolae Ceaușescu.