Omul de afaceri Constantin Rizescu (54 de ani) planifică realizarea unui ansamblu rezidențial cu peste 60 de apartamente de lux în locul vilei sale cu piscină și cu teren de tenis de lângă Pădurea Băneasa. Decizia vine după ce a vândut jumătate din afacerea sa cu butelii Panebo Gaz către Mihaela Borcea, fosta soție a lui Cristian Borcea, potrivit informațiilor analizate de Profit.ro. (Vezi mai jos Afacerile imobiliare ale familiei Borcea)
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Planul prevede construcția unui bloc cu 6 etaje și peste 60 de apartamente de lux, potrivit calculelor Profit.ro, bazate pe suprafața desfășurată propusă de investitor, de circa 5.700 de metri pătrați.
Proiectul se întinde pe două terenuri alăturate, în suprafață totală de aproape 4.000 de metri pătrați, pe care este construită o vilă cu etaj, anexe, piscină și teren de tenis, în care își are domiciliul Constantin Rizescu. (vezi foto sus)
Omul de afaceri și-a cedat, în decembrie 2020, jumătate din principala sa afacere, Panebo Gaz, Mihaelei Borcea, cu care fostul proprietar al echipei de fotbal Dinamo București, Cristian Borcea, a fost căsătorit timp de 23 de ani, până în 2011. Interesant este că, la începutul anului trecut, Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania Gaspeco L&D urma să obțină controlul unic direct asupra Panebo Gaz. Firma Gaspeco este controlată de Elena Borcea, mama lui Cristian Borcea, și de George Corneliu Gâdoiu. Totuși, tranzacția nu a fost înregistrată până acum, potrivit datelor furnizate de termene.ro. Extras din PUZ-ul depus de Constantin Rizescu
Vânzarea s-a realizat în anul cu cel mai mare profit din istoria de 11 ani a companiei. Anul trecut, Panebo Gaz a raportat un profit net de 5,2 milioane de lei, aproape dublu față de rezultatul din 2019, și o cifră de afaceri netă de aproape 51 de milioane de lei, similară cu cea de dinainte cu un an.
În cartea scrisă de Cristian Borcea în închisoare, „Am fost președintele unui vis: Dinamo București“, este descrisă relația pe care acesta o are cu Constantin Rizescu. „Cu ajutorul prietenului meu de-o viață, Costel Rizescu, m-am angajat la butelii. Munceam cât era ziua de lungă, nu aveam odihnă, nici casă și nici masă, dar recompensa era pe măsură. Și, mai mult decât banii, cel mai mult a contat ce am învățat în această perioadă. Acești ani au fost, de fapt, piatra de temelie a educației mele de om de afaceri“.
Proiectul lui Constantin Rizescu este peste drum de ansamblul rezidențial The Ivy, la care lucrează belgienii de la Speedwell și care urmează să cuprindă circa 800 de apartamente. De altfel, întreaga stradă Jandarmeriei a devenit un punct de interes pentru investițiile imobiliare după inaugurarea complexului rezidențial Stejarii, pe care Ion Țiriac se pregătește, acum, să îl extindă. În această zonă sunt în pregătire o serie de proiecte rezidențiale noi. Paralel cu ansamblul Speedwell este un proiect rezidențial la care lucrează omul de afaceri Sorin Crețeanu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ford vrea să deschidă în București un centru de servicii care să deservească Europa. Caută spațiu de birouri pentru sute de angajați, unul dintre cele mai mari contracte de închiriere de birouri în acest an În spatele belgienilor, dezvoltatorul imobiliar Willbrook, controlat indirect de miliardarul israelian Eyal Ofer, pregătește un ansamblu cu circa 100 de apartamente, iar lângă, ciprioții de la Demetra Investments, al căror principal acționar este Logicom – unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C din România, vor să construiască șase blocuri cu aproximativ 350 de apartamente. Lângă ansamblul Stejarii, o companie a grupului austriac A-Heat, care deține și complexul de wellness Therme din Balotești, a fost autorizată să construiască un ansamblu rezidențial cu 211 apartamente.
De asemenea, pandemia a amânat intrarea companiei aeriene Blue Air pe piața imobiliară cu un proiect amplu, cu centru de training, birouri, hotel și locuințe, evaluat la peste 100 de milioane de euro și amplasat lângă Pădurea Băneasa. Paralel cu terenul Blue Air, surorile Cristina și Ioana Șucu, fiicele antreprenorilor Camelia și Dan Șucu, dezvoltă un ansamblu cu 76 de apartamente de lux.
Click pe hartă pentru mărire
Afacerile imobiliare ale familiei Borcea
În vara anului trecut, Cristian Borcea și-a vândut unei companii farmaceutice apartamentul pe care îl deținea în Miami, la un preț de 1,9 milioane de euro, potrivit presei sportive.
Mai mult, familia Borcea urmează să încaseze o sumă importantă de bani din vânzarea unor loturi de teren de pe malul lacului Tei, necesare grupului maghiar Cordia pentru realizarea unui drum de acces către un viitor complex rezidențial, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.
În plus, familia Borcea, alături de impresarului Marcel Avram, celebru pentru organizarea concertului Michael Jackson în România, și partenerii acestuia, este în etapa de avizare a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un ansamblu rezidențial cu 5 blocuri, a câte 14 etaje fiecare, ce vin în continuarea celui pregătit de Cordia și care întregesc fosta bază sportivă și de agrement Tei-Toboc, unde a avut sediu și postul de televiziune Tele 7 ABC. Anul trecut, Consiliul General al Municipiului București a respins PUZ-ul inițiat de familia Borcea.
Tot anul trecut, Complexul Turistic International Doi Cocoși, firma prin care Elena Borcea și Gheoghe Nețoiu dețin celebrul restaurant „Doi Cocoși“ din nordul Bucureștiului, a obținut un certificat de urbanism pentru desființarea a 7 corpuri de clădiri din complex și autorizarea directă a construcției unui ansamblu rezidențial cu peste 100 de apartamente.
Recent, și fiul lui Cristian Borcea, Patrick Borcea, a intrat în afaceri imobiliare, printr-un proiect de 20 de milioane de euro și 384 de apartamente în Constanța.
După nouă luni de detenție, Cristian Borcea a ieșit din închisoare în noiembrie 2019, după condamnarea în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța. Aceasta este a doua oară când Cristian Borcea face închisoare. Prima dată a execuat patru ani și patru luni în dosarul transferurilor de jucători de fotbal.