FMI avertizează în privința unor corecții ”dezordonate” ale prețurilor locuințelor în Europa

FMI avertizează în privința unor corecții ”dezordonate” ale prețurilor locuințelor în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2023

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat vineri cu privire la corecții ”dezordonate” ale prețurilor locuințelor în Europa, într-un moment în care regiunea se luptă să reducă inflația, transmite CNBC.

În cele mai recente perspective economice regionale pentru Europa, FMI a spus că o corecție descendentă este deja în curs de desfășurare pe unele piețe imobiliare europene, dar această scădere s-ar putea accelera pe măsură ce băncile centrale cresc în continuare ratele dobânzilor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Corecțiile dezordonate pe piețele imobiliare ar putea apărea chiar dacă se evită dificultăți financiare mai ample. O corecție a pieței imobiliare este deja în curs în unele țări europene, de exemplu, în Republica Cehă, Danemarca, precum și în Suedia, unde prețurile locuințelor au scăzut cu mai mult de 6% în 2022”, a spus Fondul.

”Scăderile prețurilor caselor s-ar putea accelera dacă piețele reavaluează riscurile de inflație și condițiile financiare s-ar înăspri peste așteptări. Aceste scăderi de prețuri ar avea efecte negative asupra bilanțurilor populației și ale băncilor”, a adăugat FMI.

Ratele creditelor ipotecare ar putea crește, de asemenea, pe măsură ce băncile centrale cresc dobânzile, în eforturile de a reduce inflația.

FOTO Fondul austriac Core Value Capital, specializat în proiecte fotovoltaice, începe construcția primului său proiect rezidențial din România, cu energie solară cât pentru jumătate din factura lunară CITEȘTE ȘI FOTO Fondul austriac Core Value Capital, specializat în proiecte fotovoltaice, începe construcția primului său proiect rezidențial din România, cu energie solară cât pentru jumătate din factura lunară

În consecință, deținătorii de credite ipotecare ar putea avea venituri disponibile mai mici de cheltuit și, în unele cazuri, ar putea chiar să ajungă într-un punct în care nu pot să-și ramburseze creditele.

Băncile ar putwa avea dificultăți, de asemenea, într-un mediu în care nu se fac rambursări.

”Modelele empirice care leagă prețurile locuințelor de factorii lor fundamentali indică o supraevaluare de 15-20% în majoritatea țărilor europene. Prin urmare, cu ratele ipotecare în continuare în creștere și veniturile reale afectate de inflație, prețurile caselor au scăzut recent pe multe piețe”, a spus Fondul.

Datele de la biroul european de statistică Eurostat au arătat că prețurile locuințelor au scăzut pentru prima dată din 2015.

One United Properties distribuie dividende de 37 milioane lei în contul semestrului II al anului trecut CITEȘTE ȘI One United Properties distribuie dividende de 37 milioane lei în contul semestrului II al anului trecut

În Uniunea Europeană, prețurile locuințelor au scăzut cu 1,5% în trimestrul al patrulea al anului 2022, față de perioada precedentă de trei luni.

”Problemele legate de prețurile caselor sunt generale, nu doar în țările cu datorii mari, și trebuie abordate cu atenție. Ele trebuie abordate cu teste de stres, trebuie urmărite cu mare atenție”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC din Suedia.

Inflație persistentă

În același timp, estimările indică noi provocări legate de inflație. FMI se așteaptă ca inflația generală să ajungă în medie la 5,3% în zona euro, anul acesta, și la 2,9% anul viitor, peste ținta Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

”BCE trebuie să crească ratele dobânzilor relativ devreme și trebuie să le mențină până la jumătatea anului 2024. Ne așteptăm să revenim la ținta de inflație de 2% în 2025”, a declarat Kammer pentru CNBC.

Conducerea BCE urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, iar unul dintre membrii săi a sugerat recent că o creștere de 0,50 de puncte procentuale nu este exclusă.

EXCLUSIV Producătorul texan de film Daniel Cocanougher, care a dus Dragon Ball Z în SUA, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția a jumătate din centrele Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iași CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul texan de film Daniel Cocanougher, care a dus Dragon Ball Z în SUA, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția a jumătate din centrele Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iași

Banca centrală a declanșat creșterea dobânzilor în iulie 2022, când și-a adus dobânda principală de la -0,5% la 0. Dobânda cheie a BCE este în prezent la 3%.

Cel mai recent raportt privind inflația din zona euro a arătat că inflația generală a încetinit la 6,9% în martie, de la 8,5% în februarie.

Inflația de bază, care exclude costurile cu energia și produsele alimentare, a înregistrat o ușoară creștere în aceeași perioadă.

”Este necesară o înăsprire suplimentară, iar când dobânda terminală va fi atinsă va trebui menținută mai mult timp, deoarece inflația de bază este (...) ridicată și este foarte persistentă. Și nu este nimic mai rău decât întreruperea prea devreme a efortului de luptă împotriva inflației sau abandonarea prea devreme pentru că, dacă trebuie să o faci a doua oară, costurile pentru economie sunt mult mai mari”, a spus Kammer.

În Suedia, unde prețurile caselor au scăzut semnificativ anul trecut, așteptările inflaționiste sugerează, de asemenea, că banca centrală mai are mult de făcut în ceea ce privește creșterea dobânzilor. Inflația generală este de 6,8% anul acesta și 2,3% anul viitor, conform ultimelor cifre ale FMI.

Imaginea este similară și în Regatul Unit, cu inflația generală urmând să ajungă la 6,8% în acest an și 3% în 2023.

Pe fondul acestor prognoze, FMI a sugerat că băncile centrale nu au de ales decât să continue cu majorări suplimentare ale dobânzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret locuinte