Flaros a lansat ridicarea unui bloc cu 5 etaje, pe un teren al companiei, din strada Ion Minulescu nr. 105, Sector 3, București.
Compania a încheiat un contract de lucrări de construcții, valoarea fiind echivalentul în lei a 723.422 euro.
Dezvoltatorul cu capital suedez Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, se află printre investitorii interesați de potențialul imobiliar al proprietății, însă procesul de vânzare este frânat de anularea PUZ-ului coordonator al Sectorului 3, potrivit informațiilor obținute atunci de Profit.ro.
Principala proprietate a Flaros este un teren cu clădiri industriale, în suprafață de circa 22.000 de metri pătrați, amplasat în cartierul bucureștean Timpuri Noi. Proprietățile fostei fabrici de încălțăminte au fost reevaluate, la sfârșitul anului trecut, la o valoare de circa 18,5 milioane euro. Doar terenul și clădirile din strada Ion Minulescu 67-93, reprezentând principalul activ al societății, au o valoare justă de peste 13 milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Acțiunile Flaros sunt deținute în proporție de circa 93% de fostul SIF Oltenia (Infinity Capital).
Principalele clădiri ale Flaros datează din anii 1939-1940. Clădirile au suferit de-a lungul anilor reparații capitale și îmbunătățiri, gradul scriptic de uzură fiind, în prezent, de peste 75%. Deoarece activitatea de producție s-a restrâns în totalitate, societatea desfășoară activitate de închiriere, care a înregistrat anul trecut o creștere de 17% față de anul 2020, până la nivelul de 5,7 milioane lei. Profitul net aferent lui 2021 a fost de 3,8 milioane lei.
Zona Timpuri Noi și-a schimbat complet dinamica imobiliară după finalizarea primelor clădiri de birouri dezvoltate de Vastint în locul fostei fabrici Timpuri Noi. Ungurii de la Gedeon Richter au vândut un depozit din zonă antreprenorilor Daniel Șoldea și Constantin Piti, care au planificat aici un ansamblu rezidențial cu circa 140 de apartamente premium. Pe aceeași stradă cu depozitul Gedeon Richter s-a format un parteneriat între RPF Development și o firmă a Cartel Alfa pentru transformarea clădirii unei foste tăbăcării într-un bloc cu locuințe în stil Art Deco. La mică distanță de cele două proiecte, One United Properties are în lucru ansamblul rezidențial premium cu 140 apartamente, denumit One Timpuri Noi. De asemenea, chiar lângă Flaros, dezvoltatorul orădean Prima Development Group a finalizat în acest an ansamblul Core Timpuri Noi, o investiție de 23 de milioane de euro în 243 de apartamente. Și omul de afaceri irakian Tomah Kahled, proprietarul complexului comercial Sir, a construit în zonă un bloc cu 223 de apartamente, denumit Roka Residence.
Flaros a fost înființată în 1990 prin preluarea patrimoniului vechii tăbăcării Flacăra Roșie, care funcționa din 1920. Aceasta a devenit una din cele mai mari fabrici de încălțăminte și accesorii din România, cu o capacitate de producție de peste 50.000 de unități.
În anii `80 se livrau aproximativ un milion de perechi de încălțăminte pe piața fostei URSS. Pe lângă această piață, Flaros exporta și în Statele Unite ale Americii, Europa, Africa și Orientul Mijlociu. În Africa și Orientul Mijlociu se exporta preponderent încălțăminte militară.
Din anii `90, fabrica a lucrat în proporție de 95% în sistem lohn, adresându-se exportului către piețele din Europa: Olanda, Franța, Anglia, Germania, Spania, Belgia, Italia.
În 2009, producția de încălțăminte a fost oprită, iar spațiile de producție și depozitare au fost scoase pe piață la închiriere. Flaros are în proprietate 10.000 de metri pătrați disponibili la închiriere, ce pot fi utilizați ca spații de producție sau depozitare.
Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Artemob, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.