Primăriile, respectiv organele fiscale din subordinea acestora, vor fi obligate să înștiințeze firmele și persoanele fizice cu privire la obligația actualizării, la fiecare 5 ani, a valorii impozitabile a clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea acestora, altfel nu vor putea aplica o cotă majorată de impozitare a imobilelor respective, conform unui proiect legislativ promulgat de președinte.
De ce este important: Codul fiscal prevede acum că impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Firmele au însă obligația actualizării valorii impozabile a clădirilor o dată la 5 ani, pe baza unui raport întocmit de un evaluator autorizat și depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. În cazul în care proprietarul persoană juridică omite efectuarea raportului de evaluare a clădirii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 5% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor referitoare la clădirile rezidențiale.
Mai este important: În mod similar, impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, în cotă cuprinsă între 0,2-1,3% din valorea impozabilă a clădirii, în cazul în care proprietarul persoană fizică omite efectuarea raportului de evaluare, se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, Guvernul a intervenit cu o serie de schimbări care urmează să fie aplicate în sistemul de impozitare - VEZI AICI
Conform proiectului promulgat, prezentat la inițiere de Profit.ro, termenul de 5 ani este unul amplu, astfel că este normal să apară omisiuni ale proprietarilor în depunerea diligențelor necesare pentru efectuarea raportului de evaluare a clădirii.
”Considerăm că nu se impune ”sancționarea” acestora pentru pasivitatea lor, prin impozitarea clădirilor nerezidențiale pe care le au în proprietate cu o cota de 2% aplicabilă valorii impozabile determinate conform prevederilor referitoare la calculul impozitului asupra clădirilor rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, respectiv cu o cotă de 5%, în cazul clădirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice”, arată inițiatorii noii legi.
Prin urmare, noua lege prevede ca o astfel de măsură să fie aplicată doar cu condiția înștiințării prealabile a proprietarilor de către organul fiscal local, adică de către Direcția de Impozite și Taxe Persoane Fizice ori de către Direcția de Impozite și Taxe Persoane Juridice din cadrul Primăriei, despre faptul că nu se poate stabili valoarea impozabilă ori că persoana juridică deține în proprietate o clădire ce nu a fost reevaluată în ultimii 5 ani anteriori anului de referintă.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Testul IMM, obligatoriu pentru legile inițiate de parlamentari”Considerăm că o astfel de măsură este adecvată și proporțională cu sancțiunea aplicabilă proprietarilor care, și în urma unei astfel de înștiințări, vor rămâne în pasivitate și nu vor efectua demersurile necesare pentru stabilirea valorii impozabile a clădirii. Mai mult decât atât, apreciem că astfel, se consolidează relația dintre autoritățile publice și mediul de afaceri și se sprijină în mod activ mediul de afaceri prin atenționarea și înștiințarea asupra consecințelor legale de care sunt pasibili, în cazul rămânerii în pasivitate”, mai arată autorii legii.
Potrivit acestora, modalitatea actuală de reglementare prezumă reaua-credință a proprietarilor care nu au depus raportul de evaluare a clădirii, cu consecința imediată a sancționării acestui comportament considerat culpabil, prin aplicarea unei cote de impozitare mult mai mare.
Astfel, modificarea legii în sensul înștiințării prealabile a acestora, este aptă să evidențieze dacă neîndeplinirea obligației legale este rodul relei-credințe a proprietarului ori este efectul unei omisiuni rezonabile.
CITEȘTE ȘI Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 600 de miliarde de lei”În cazul în care proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457 (din Codul Fiscal - n.red.), cu condiția ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent, despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare. Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spațiul privat virtual sau prin poștă, în cazul contribuabililor care nu sunt înrolați în spațiul privat virtual. Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor”, prevede noua lege în cazul persoanelor fizice.
În mod similar, în cazul firmelor: ”În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 5%, cu condiția ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare. Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spațiul privat virtual sau prin poștă, în cazul contribuabililor care nu sunt înrolați în spațiul privat virtual. Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor”.
În lipsa acestor notificări, nu va putea fi aplicată cota majorată de impozit.