Familia Ioana Carmen și Cornel Petruț Ion, parteneri de afaceri ai lui Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, și familia Alice-Camelia și Ilie Potecaru, proprietară a afacerii cu sucuri bio de cătină Euromellis Natura, pregătesc faza a doua de dezvoltare a ansamblului Top Rezidential Valea Oltului, din apropierea cartierului bucureștean ANL Brâncuși, care va cuprinde peste 300 de apartamente, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Cornel Ion și Ilie Potecaru nu sunt la prima afacere împreună. Ei au mai fost parteneri, în trecut, într-o afacere specializată pe ridicarea de mașini din Sectorul 6.
Faza a doua a ansamblului Top Rezidential Valea Oltului se va realiza pe un teren de circa 6.800 de metri pătrați și cuprinde încă două blocuri cu 11 etaje, care completează blocul cu 11 etaje deja finalizat lângă. Unul dintre noile blocuri are prevăzute 107 apartamente, iar celălalt 212 unități locative și fiecare va beneficia de două subsoluri unde vor fi amenajate un total de 329 de locuri de parcare. Spațiile de la parterul imobilelor sunt rezervate pentru showroom, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Complexul se învecinează pe o latură cu centrul comercial Kaufland Brâncuși și pe o altă latură cu salonul de evenimente Le Blanc, cunoscut anterior sub denumirea de Bârlogul Lupilor, pe care familia Ion îl deține alături de Marius Daniel Grecu, ambii foști parteneri de afaceri și cu Petre Niculae, proprietarul dezvoltatorului imobiliar Arqa și unchiul lui Alin Niculae.
Familia Ion deține și o treime din Exigent Development, dezvoltatorul celui mai mare ansamblu rezidențial din București: Exigent Plaza Residence, care însumează peste 6.000 de apartamente livrate.
Exigent Development este deținut, în proporții egale, de Francisca Grigorescu - fiica lui Alin Niculae – proprietarul celui mai mare distribuitor independent de motorină din România, Oscar Downstream; Daniel Niculae, vărul lui Alin Niculae și fiul lui Petre (Pepe) Niculae - proprietarul constructorului Pedro Company Constructexim și unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori de locuințe din Sectorul 6; și familia Ioana Carmen și Cornel Petruț Ion.
Cei trei asociați ai dezvoltatorului Exigent au mai construit până acum circa 15.000 de apartamente și pregătesc alte câteva mii de unități tot în București. Spre exemplu, au cumpărat cu 7 milioane de euro terenul de 3,6 hectare și halele complexului comercial alimentar Continent Marine Enterprise (fost Malip) din zona Valea Cascadelor, unde vor construi circa 900 de apartamente.
Alin Niculae și-a grupat firmele pe care le gestionează într-un holding denumit Alfa Group și l-a adus la conducerea sa pe avocatul Mihai Măcelaru, cu o experiență considerabilă pe piațele de fuziuni și achiziții și imobiliare. În cadrul acestui grup, Francisca Grigorescu și Angelo Niculae, copiii lui Alin Niculae, ocupă pozițiile de investment associate. Divizia imobiliară a grupului, denumită Akcent Development, a anunțat investiții de 300 de milioane de euro în piața rezidențială pentru următorii ani.
Anul trecut, familia Ion s-a mai asociat și cu investitorul Cosmin Țîrvuloiu, business angel implicat în startup-uri și imobiliare, și a lansat proiectul de dezvoltare a unui alt ansamblu rezidențial major în locul fostului angro Apromatco, din apropierea mall-ului Plaza România, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Alin Niculae nu este implicat în proiectul inițiat în locul Apromatco și nici în cel din zona Brâncuși.
Ilie Potecaru a devenit mai cunoscut în 2012 când a candidat pentru un mandat de deputat din partea partidului PP-DD. El a trecut în 2013 de la imobiliare la agricultură, când a pus bazele la Cojani (Gorj) a ceea ce astăzi este considerată cea mai mare plantație de cătină din România.
Familia Potecaru cultivă 44 de hectare de cătină cu o producție de peste 20 de tone/hectar, care anul trecut i-a adus afaceri de aproape 1 milion de euro. Euromellis Natura produce sucuri de cătină cu miere care se vând în marile rețele comerciale.
Aproximativ 17.500 de case și apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest an în București și împrejurimi, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.
Puțin peste 21.000 de noi locuințe au fost livrate în București și Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.