Lipsa de lucrători români îi determină pe unii antreprenori să recruteze personal din diferite țări, situație semnalată de Profit.ro încă din 2016. Astăzi, un complex rezidențial de lux din zona de nord a Capitalei, cea mai dinamică zonă imobiliară a ultimilor ani, este construit cu muncitori aduși din Vietnam. Ei construiesc apartamente de lux, oferite la vânzare cu sute de mii de euro, și au salarii de 4 sau 5 ori mai mari decât cele oferite în țara lor. Pe lângă salarii consistente, vietnamezii primesc 3 mese pe zi și cazare.
De ce este important: Pe fondul lipsei de lucrători români, care pleacă să lucreze în alte state europene, antreprenorii sunt obligați să recruteze personal inclusiv din țări asiatice, precum Vietnam, China, Sri Lanka sau Filipine.
Mai este interesant: Această situație a determinat autoritățile române să crească din nou, ca și anul trecut, numărul muncitorilor străini care pot fi înregistrați pe piața locală chiar în acest an. Astfel, Guvernul a decis recent dublarea numărului maxim de angajări, respectiv o limită de 8.000 lucrători permanenți și de 4.000 lucrători detașați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit datelor înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până în luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detașare, cele mai multe pentru cetățeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) și Moldova (181).
Salariul obligatoriu: Un angajator care recurge la muncitori străini este obligat să le asigure salariul mediu brut pe economie, care în iunie a urcat la 4.527 lei. Comparativ, un român poate fi plătit cu salariul minim de 1.900 lei brut. Profit.ro a relatat recent că, pe acest considerent, o bonă filipineză care lucrează pentru o familie din București a contestat la Curtea Constituțională prevederea legală potrivit căreia străinilor din afara UE intrați în țară pentru a lucra le este prelungit dreptul de ședere temporară doar dacă au contract individual de muncă cu normă întreagă și câștigă cel puțin salariul mediu brut pe economie din România.
Cine recrutează: Conform firmelor de resurse umane, muncitorii străini lucrează în industria grea, precum șantiere navale, în construcții, industria alimentară și cea hotelieră. Potrivit aceleiași surse, printre firmele care au recurs la importul de muncitori străini sunt Bog’Art, Erbașu, Maurer Imobiliare, Griro, Somaco, Peneș Curcanul, Sorste Build Corp, Concelex, Agricover.
CITEȘTE ȘI Firma imobiliară a primăriei lui Robert Negoiță cumpără compania de construcții Delta ACM 93. Prețul tranzacției - 1 leu. CONTRACTUL înțelegerii”Vietnamezii sunt plătiți cu 700-800 dolari și au și cazare, transport și mese gratuite!”, arată cu invidie muncitorii români
Una din cele mai importante companii de construcții ridică pentru un dezvoltator, în nordul Capitalei, un complex imobiliar de lux. Prețurile apartamentelor standard, scoase deja la vânzare, pornesc de la circa 90.000 euro și ajung la aproximativ 200.000 euro.
Navetiștii prinși în trafic, în drum spre casă de la muncă, din zona sediilor de corporații din nordul Bucureștiului, pot fi surprinși la acea oră de câteva sute de asiatici care încep să alerge frenetic dintr-o parte în alta pentru a prinde locuri mai bune în microbuzele sau autocarele care îi transportă de pe șantier.
Chestionați cu privire la zona de unde provin asiaticii și cât câștigă, muncitorii români, în număr semnificativ mai mic decât cei străini, spun cu ușoară invidie în glas: ”Sunt din Vietnam. Au salarii de 700-800 de dolari, trei mese pe zi și cazare!”. Cazarea este asigurată în zonele limitrofe Bucureștiului, din județul Ilfov.
CITEȘTE ȘI Noul terminal “modular” de pasageri al Aeroportului Otopeni, aprobat de Guvern. Vor fi construite noi căi de rulare, platforme de staționare pentru aeronave, dar și parcăriInvidia nu este greu de înțeles, având în vedere că, în plus, vietnamezii sunt aduși și luați de la muncă cu autocare cu aer condiționat, în timp ce colegii lor români o iau pe jos și pe caniculă spre metrou sau tramvai.
Vietnamezii sunt echipați pe șantier conform standardelor și prietenoși când ajung în atenția altor persoane. Au motive pentru a fi mulțumiți nu doar de condițiile de lucru, cât și având în vedere cât câștigă în România față de Vietnam.
CITEȘTE ȘI Guvernul propune noi proiecte în parteneriat public-privat: Metrou Bragadiru-Colentina-Voluntari, sistem de ”resort”-uri de lux New Costinești, cale ferată de mare viteză București-Craiova-Timișoara-ClujPotrivit Organizației pentru Comerț Exterior a Japoniei, salariul mediu al unui muncitor vietnamez în 2017 era în jur de 150 de dolari. Prin urmare, și dacă ar fi plătit în România doar cu salariul mediu brut pe economie, un muncitor vietnamez ar câștiga peste 520 de euro net lunar, deci peste 600 de dolari, adică de patru ori mai mult decât în țara sa.
Pe șantierul din nordul Capitalei muncesc, din datele Profit.ro, circa 150 de vietnamezi. La nivel național, însă, din datele Inspecției Muncii rezultă că sunt activi 17.089 de salariați cetățeni străini non UE-SEE, cei mai mulți din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) și Vietnam (1.554).