Omul de afaceri Tamás Leisztinger (52 de ani), apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri, intenționează să vândă clădirea fostei fabrici de mobilă GP Sofa din Satu Mare, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tamás Leisztinger a mai fost prezent pe piața românească în sectorul hotelier. El a fost proprietarul rețelei Hunguest Hotels, care deține o unitate de cazare de 3 stele în Miercurea Ciuc, însă a ieșit din această afacere în 2016, iar în 2018 a fost interesat de achiziția hotelului Dacia din centrul municipiului Satu Mare, cumpărat, până la urmă, de o companie de stat din Ungaria.
În vara anului trecut, una dintre firmele sale a cumpărat la licitație, cu 9,7 milioane de euro, clădirea fabricii de mobilă GP Sofa din Satu Mare. La momentul cumpărării clădirii, firma GP Sofa era în insolvență.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Achiziția a fost realizată prin intermediul producătorului ungar de piese de tablă Kiss Es Tarsa, pe care Leisztinger l-a cumpărat anul trecut. Contactați de Profit.ro, reprezentanții Kiss Es Tarsa nu au răspuns până la publicarea articolului.
În 2017, GP Sofa inaugurase unitatea de producție în urma unei investiții de 13 milioane de euro, dar la scurt timp, în același an, a intrat în insolvență. Oferta investitorului ungar a avut în vedere încercarea de a asigura continuarea activității de producție de canapele, aspect care asigura continuitate pentru angajații fabricii, însă efortul nu a reușit, iar producătorul a intrat în faliment și a fost închis, potrivit informațiilor Profit.ro.
După achiziție, aproximativ un sfert din unitatea de producție a fost închiriată și s-au purtat discuții de vânzare a întregii proprietăți cu CTP, cel mai mare proprietar de spații logistice din România, însă negocierile au eșuat, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară. Închiriată în totalitate, valoarea proprietății ar crește la 20-22 milioane de euro, potrivit acelorași surse.
Înființată în 2001 de către investitorul italian Giuseppe Pavone, producătorul de canapele GP Sofa a atins vârful activității sale în 2017, când avea o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de euro și peste 1.400 de angajați. Compania producea mobilă pentru IKEA, XXX Lutz sau Steinhoff Group și ajunsese în topul celor mai mari producători și exportatori de mobilă din România. Pe lângă fabrica din Satu Mare, GP Sofa se extinsese cu un punct de lucru în Zalău și cu o fabrică în Vietnam.
Fabrica din Satu Mare, amplasată în cadrul Parcului Industrial Satu Mare, avea la dispoziție un teren de 131.844 metri pătrați și construcții cu o suprafață de 48.075 de metri pătrați. Aici lucrau în anul inaugurării circa 300 de angajați. În 2019, anul declanșării falimentului GP Sofa, compania mai figura cu sub 300 de angajați, de la 1.400 de muncitori, cât a avut cel mai mult.
Amplasamentul fostei fabrici GP Sofa
Administratorul judiciar, compania CITR, mai are la vânzare o serie de spații de producție și de depoziare din Sălaj și Satu Mare ale GP Sofa, evaluate la circa 4 milioane de euro.
Anul trecut, Tamás Leisztinger a urcat în topul celor mai bogați unguri pe poziția a 13-a, cu o avere estimată de revista Forbes la circa 260 de milioane de euro. Leisztinger îi înmânează lui Viktor Orbán un tricou al echipei de fotbal Diósgyőr cu inscripția Hunguest, lanț hotelier pe care ulterior l-a vândut. SURSA FOTO: Amerikai Népszava
Averea sa provine din agricultură, turism, energie și imobiliare. El este proprietarul clubului de fotbal Diósgyőr VTK din Ungaria, iar anul trecut a cumpărat și grupul de presă Népszava, unul dintre cele mai mari din Ungaria.
Tamás Leisztinger nu este singurul investitor cu capital maghiar intrat recent pe piața imobiliară românească. El a fost urmat de Dániel Jellinek, în topul celor mai bogați unguri pe poziția a zecea, care prin firma sa, Indotek, a cumpărat mallul Promenada Târgu Mureș. De asemenea, în vara acestui an, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul Globe Trade Centre, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori din România, cu prezență regională.