Furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender și aflat de circa un an în insolvență, a vândut cu 5,6 milioane euro un teren de peste 2 hectare situat în cartierul Chitila din sectorul 1 al Capitalei firmei imobiliare Akcent Development SRL, deținută în proporție de 100% de către Alin Niculae, patronul Oscar Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburanți din România.
Pe terenul respectiv, situat pe strada Navigației nr. 2A, funcționa o bază de reparații de echipamente a Prospecțiuni SA, activitatea de acolo fiind relocată de către companie.
"(...) cumpărătorul final al terenului a fost Akcent Development SRL, iar prețul total obținut a fost superior valorii de piață, respectiv în valoare de 5.600.000 euro", se arată într-un document al Euro Insol, administratorul judiciar al Prospecțiuni SA. Suma a fost plătită în două tranșe, în aprilie (cea mai mare parte, circa 4,98 milioane euro) și mai. Terenul fusese evaluat, înainte de tranzacție, la o valoare de piață de 5,45 milioane euro și una de lichidare de 4,09 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Fiscul sesizează organele de urmărire penală pentru scannerele de mașini și containere din vămi: din 15 aparate, doar unul este funcționalTerenul era grevat de o ipotecă instituită în favoarea BCR, cu o expunere de circa 93.000 euro, datoria fiind achitată către bancă imediat după vânzarea activului.
"Totodată, imediat după încasarea prețului, au fost achitate cu prioritate toate obligațiile curente către buget, pentru a se asigura eligibilitatea Prospecțiuni SA pentru participarea la licitații, în perioada imediat următoare fiind o serie de licitații foarte importante, care cresc semnifiativ șansele de reușită ale planului de reorganizare care urmează sa fie depus", se mai precizează în document.
De altfel, vânzarea terenului din Chitila, cu un profit de peste 5 milioane lei, a făcut ca Prospecțiuni SA să termine pe plus luna aprilie 2017, cu un rezultat pozitiv de 4,3 milioane lei, care a compensat aproape integral pierderile consemnate în primul trimestru al anului.
CITEȘTE ȘI ANCOM: RCS&RDS vrea o suprataxă la serviciile în roaming în UE. Din 15 iunie va fi un alt cost de roamingCumpărătorul, firma Akcent Development SRL a patronului Oscar Downstream Alin Niculae, și-a adjudecat în octombrie anul trecut, la o licitație, un proiect imobiliar nefinalizat din "buricul" Bucureștiului, de pe strada Eminescu, contra sumei de 4,3 milioane euro plus TVA. Este vorba despre blocul rezidențial Edewis World dezvoltat de firma Spadevel SRL, controlată de spaniolii de la Tiraler Inversiones și intrată în faliment. Activul fusese scos la vânzare de către creditorul Banca Românească. Proiectul ar fi urmat să conțină 66 de apartamente, 3 penthouse-uri și 6 spații comerciale.
În 2015, Akcent Development SRL a obținut de la Primăria Sectorului 6 al Capitalei un certificat de urbanism pentru proiectul unui ansamblu rezidențial în Calea Giulești nr. 248, pe un teren care aparținuse Institutului Pasteur.
Pe o suprafață de 3.000 mp din terenul vândut de Prospecțiuni SA către Akcent Development SRL se află depozitată Litoteca Națională, aflată în administrarea Institutului Geologic al României, după cum Profit.ro a relatat pe larg aici. Litoteca, constituită începând cu 1938, este un depozit de probe geologice (carote) ce conține sute de tone de mostre de foraje structurale, care arată ce conțin straturile geologice din zonele forate de pe întreg teritoriul României.
CITEȘTE ȘI Companiile petroliere din România se plâng că amendamentele anunțate în premieră de Profit.ro și votate în Parlament pun în pericol industria și investițiileProspecțiuni SA, intrată în insolvență în aprilie 2016, a terminat anul trecut cu o pierdere netă de 39,7 milioane lei, cu 14% mai mare față de 2015, și cu venituri totale de 30,7 milioane lei, cu peste 85% mai mici comparativ cu anul anterior. În tabelul preliminar al societății figurează creanțe admise în sumă totală de peste 86 milioane lei, la care se adaugă creanțe sub condiție de aproape 59 milioane lei.
Potrivit administratorului judiciar Euro Insol, compania a fost obligată să ceară intrarea în insolvență atât din cauza amânării de proiecte de către clienții din industria petrolieră, după prăbușirea prețurilor la țiței și gaze, cât și ca urmare a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor imobiliare ale companiei în dosarul Carom, sechestru care a dus ulterior la refuzul băncii de stat Eximbank de a prelungi o linie de credit de 13 milioane lei acordată Prospecțiuni SA. Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom și își ispășește pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad.
Oscar Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburanți din România, înființat în 2001, a terminat anul trecut cu un profit net de 52,29 milioane lei, cu peste 19% mai mare față de cel din 2015, în condițiile în care cifra de afaceri s-a redus cu 3%, la 1,71 miliarde lei. Compania, specializată în distribuție engros și prin stații de incintă, anunța vara trecută că își propune extinderea pe segmentul distribuției retail de carburanți, atât prin dezvoltări greenfield, cât și prin cumpărarea de stații fără brand, neexcluzând nici preluarea unei rețele întregi de benzinării.
Oscar Downstream este controlată de omul de afaceri Alin Niculae prin intermediul firmei înregistrate în Cipru Redspectrum Management Limited, care deține 95% din capitalul distribuitorului de carburanți, restul părților sociale fiind în posesia soției lui Niculae, Costina.