Omul de afaceri Sorin Crețeanu, unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, pregătește construcția unui ansamblu rezidențial cu 800 de apartamente, cel mai mare proiect al său de până acum, în cartierul de afaceri Pipera din București, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Crețeanu a revenit, anul trecut, pe piața imobiliară printr-un proiect exclusivist în zona Pădurii Băneasa și altul în locul fabricii de parfumuri Maison Mignot-Boucher din zona Parcului Carol. Anterior a fost implicat în dezvoltarea proiectelor Ten Blocks din Militari, cu 420 de apartamente, și Băneasa Rezidențial, unde a fost partener cu Gabriel Popoviciu și Radu Dimofte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dezvoltatorul deține două loturi de teren, cu o suprafață cumulată de circa 2,2 hectare, în paralel cu Șoseaua Fabrica de Glucoză, care prelungește autostrada A3 până în zona de afaceri Pipera.
Sorin Crețeanu a declarat, pentru Profit.ro, că va începe, în primăvară, lucrările de construcție la un ansamblu rezidențial cu 800 de apartamente pe cele două terenuri. În plus, el spune că lucrează, în paralel, la dezvoltarea a 4 proiecte rezidențiale, dintre care unul cu 500 de apartamente, a căror construcție este așteptată să demareze în 2022.
Terenurile deținute de Crețeanu în zona Fabrica de Glucoză au făcut parte dintr-o proprietate mai mare, de 23,4 hectare, despre care presa a relatat că ar fi fost primită în 2005 de avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea de la Primăria Municipiului București în schimbul unui teren de 9,3 hectare, care se află pe fundul lacului Plumbuita și în parcul Plumbuita.
Cei doi avocați au vândut din acest teren loturi de peste 35 de milioane de euro în ultima perioadă, potrivit surselor Profit.ro. One United a semnat, recent, un antecontract cu Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea pentru achiziția unui teren de circa 2,7 hectare, contra unei sume de 20,6 milioane euro, în aceeași zonă. Lângă proprietatea promisă One United, ei au vândut un teren de 1,7 hectare către Kaufland, într-o tranzacție de peste 11 milioane de euro, semnalată în premieră de Profit.ro.
Și omul de afaceri Gabriel Popoviciu, proprietarul complexului comercial Băneasa, a preluat de la cei doi avocați o parte din teren și a început dezvoltarea ansamblului rezidențial Belvedere Residences. Până în vara anului 2019, Popoviciu a construit aici 640 de apartamente, după care a vândut proiectul, cu peste 15 milioane de euro, către London Partners, care continuă lucrările. Popoviciu mai deține, prin intermediul Metav, un teren în continuarea Belvedere pe care are în curs de avizare un proiect rezidențial cu peste 600 de apartamente.
Peste drum de proiectul lui Sorin Crețeanu, frații Răvzan și Bogdan Ghiță construiesc ansamblu rezidențial Yacht Kid, cu peste 200 de apartamente premium și, tot aici, omul de afaceri Andrei Ceaușescu a acumulat terenuri pentru construcția a câteva sute de apartamente premium. În această arie, peste drum de Muzeul Aviației, grupul Nordis a început construcția unui proiect exclusivist cu 51 de apartamente.
Cea mai mare afacere deținută de Sorin Crețeanu este producătorul și distribuitorul de oțel-beton Procema, ale cărui afaceri s-au majorat anul trecut cu peste 33%, până la aproape 80 de milioane de euro. În urmă cu trei ani, Crețeanu a delistat de pe bursă compania sa de construcții Comnord, proces care a evaluat firma la 21 milioane de euro, însă de atunci afacerile constructorului s-au prăbușit. În paralel, s-a înființat constructorul CNO Techno Construct, care va realiza și proiectul din Fabrica de Glucoză și care a raporat anul trecut afaceri de 17,7 milioane de euro, cu 8,8% peste rezultatul din 2019.
Sorin Crețeanu a fost și vicepreședinte al clubului de fotbal Rapid, în perioada în care finanțator era George Copos.
Cerere crescută de locuințe
În fiecare an, piața rezidențială bucureșteană sporește cu circa 10.000 de locuințe noi. Un procent extrem de mic dintre acestea, adică în jur de 2%, aparțin segmentului de lux. Totuși, valoarea acestei niște depășește 10% din vânzările anuale de apartamente din București.
În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 33% mai mare în luna septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 64.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele 9 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 32%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia tranzacțiilor a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.