EXCLUSIV FOTO Hagag se pregătește de intrarea pe piața hotelieră prin achiziția sediului Romproiect din centrul Bucureștiului de la gigantul canadian SNC-Lavalin

EXCLUSIV FOTO Hagag se pregătește de intrarea pe piața hotelieră prin achiziția sediului Romproiect din centrul Bucureștiului de la gigantul canadian SNC-Lavalin

Frații Yitzhak și Eido Hagag sunt acționarii grupului Hagag din Israel

scris 2 nov 2021

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, este în proces de achiziție a unui complex de birouri deținut de grupul canadian SNC-Lavalin, potrivit surselor Profit.ro. Proprietatea vizată urmează a fi transformată în hotel și este localizată aproape de Palatul Știrbei și fostul sediu Petrom de pe Calea Victoriei, București, ambele în portofoliul Hagag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proprietatea este formată din patru imobile, dintre care două clădiri de birouri cu 8 și 9 etaje, care ocupă un teren de 1.744 de metri pătrați. Aceasta a intrat în patrimoniul firmei de stat Romproiect în 1994 printr-o hotărâre a guvernului Văcăroiu, având la acea dată o valoare de inventar de 184,2 milioane lei (echivalentul a circa 132.000 de dolari). Acum, proprietarul deține o scrisoare de intenție și a hotărât să vândă complexul la un preț minim de 8,25 milioane euro, plus TVA, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Investitorul implicat în achiziție este Hagag, spun surse Profit.ro din piața imobiliară. „Hagag Development Europe nu comentează zvonuri sau speculații din piață”, au declarat, contactați de Profit.ro, reprezentanții companiei.

Canadienii au obținut încă din 2019 o autorizație de construire, a cărei valabilitate a fost prelungită până în luna octombrie 2021, pentru lucrări de consolidare, extindere subsol și amenajare parcări subterane, reabilitare termică și modernizare, dar și pentru schimbarea funcțiunii din birouri în hotel a imobilului de pe Calea Griviței 6-10. Anul trecut, proprietarul a obținut și o autorizație de desființare parțială a unor corpuri de clădire.

Complexul este amplasat la o distanță de circa 200 de metri față de fostul sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat de Hagag în spații comerciale și pentru birouri, și față de Palatul Știrbei, pentru renovarea căruia Hagag a alocat un buget de 20 de milioane de euro.

EXCLUSIV FOTO Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri, își face vilă cu piscină pe malul lacului Snagov, lângă domeniul lui Remus Truică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri, își face vilă cu piscină pe malul lacului Snagov, lângă domeniul lui Remus Truică

„Avem planuri ambițioase pentru București și ne dorim să ne consolidăm prezența pe plan local atât din punct de vedere al portofoliului, cât și din cel al segmentelor de piață reprezentate, iar capitalul tranzacționat până acum și accesul propriu-zis la piața de capital internațională ne vor susține în ceea ce privește creșterea volumului și dimensiunea proiectelor viitoare”, a declarat Yitzhak Hagag, Cofondator și acționar Hagag Development Europe, cu ocazia listării la Bursa de la Tel Aviv.

Investițiile curente ale Hagag sunt diversificate în rezidențial, spații comerciale și pentru birouri. Achiziția sediului Romproiect ar reprezenta intrarea pe piața hotelieră.

Portofoliul local al Hagag Development Europe depășește 200 de milioane de euro, potrivit anunțurilor investitorului. Dezvoltatorul a restaurat clădirea istorică de pe Calea Victoriei 139, care este transformată în 33 de apartamente, și a anunțat că va aloca 90 milioane de euro pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial pe malul lacului Pipera din Voluntari. Primele 3 blocuri din complex au fost deja livrate, iar întregul ansamblu rezidențial va număra 1.350 de apartamente de tip studio dublu, două și trei camere, dispuse în 17 imobile a câte șapte etaje fiecare.

Hagag mai deține un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux. În portofoliul investitorului se mai regăsește o clădire istorică cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezi, nr. 21. Clădirea Institutului de Proiectare pentru Construcții Tipizate (I.P.C.T.) va cuprinde, după reabilitare, un mix de spații comerciale și de birouri.

Profit.ro a scris, recent, că Hagag se regăsește și pe lista cumpărătorilor interesați de achiziția clădirii Casei de Modă Venus din centrul Bucureștiului.

Cine este vânzătorul

SNC-Lavalin deține complexul de clădiri de pe Calea Griviței prin firma RP Estates Development, fostă Romproiect. Canadienii au cumpărat Romproiect încă din anul 2008 pentru a-și asigura o poziție mai puternică pe piața din România și Europa de Est.

La scurt timp după achiziție, candienii au vândut celălat sediu al Romproiect, din Intrarea Secolului, nr. 20, din zona Piața Muncii a Bucureștiului, către antreprenoarea Gabriela Tomoiu, care a construit în loc ansamblul rezidențial Global City Residence cu 140 de apartamente.

EXCLUSIV Indotek, imperiul imobiliar condus de unul dintre cei mai bogați unguri - a doua tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Indotek, imperiul imobiliar condus de unul dintre cei mai bogați unguri - a doua tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center

Contactați de Profit.ro pentru detalii, reprezentanții RP Estates Development nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Romproiect a fost înființat în 1981 sub denumirea „Centrul de Studii și Proiectare al Departamentului pentru Construcții în Străinătate” și a fost implicată în proiecte precum centrele comerciale Euromall din Pitești și Galați, Galleria din Buzău, Piatra Neamț și Suceava și hotelurile Union și Palas din București.

SNL-Lavalin și-a deschis în 2014 în București și un centru de „shared services“, pentru care lucrează acum peste 200 de angajați. Birourile centrului de servicii sunt în cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera.

Anul trecut, subsidiara Candu Energy a SNC-Lavalin a obținut de la compania de stat Nuclearelectrica un contract în valoare de circa 7,3 milioane de euro pentru servicii de evaluare și analiză în vederea intrării în retehnologizare a reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă.

SNC-Lavalin a preluat în 2011 compania de stat AECL Canada, prin care guvernul federal de la Otawa derula direct proiecte nucleare. AECL Canada a fost unul dintre actorii cheie ai construirii primului reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, proiect demarat în 1976.

FOTO Familia italiană Montipò, proprietara Ro Naturstein, reia două proiecte majore din polul imobiliar al milionarilor români, pe terenuri scoase la vânzare cu 20 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Familia italiană Montipò, proprietara Ro Naturstein, reia două proiecte majore din polul imobiliar al milionarilor români, pe terenuri scoase la vânzare cu 20 milioane euro

SNC-Lavalin a încheiat anul 2020 cu afaceri în scădere, la 4,8 miliarde de euro. Principalii acționari ai gigantului sunt Caisse de dépôt et placement du Québec - al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada, cu o participație de 19,9%, și fondul de investiții al miliardarului canadian Stephen Jarislowsky, creditat de revista americană Forbes cu o avere de 1,9 miliarde de dolari, care deține 13,7% din SNC-Lavalin. Printre acționari se numără și fondul suveran al Norvegiei - care deține cel mai mare portofoliu de acțiuni din lume, și Vanguard - unul dintre cei mai puternici manageri de active din lume.

Piața de investiții imobiliare din România a totalizat în primele 9 luni ale anului aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, când volumul s-a ridicat la circa 890 milioane de euro. În trimestrul al treilea au fost închise tranzacții însumând puțin peste 260 milioane de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară JLL România.

Impactul pandemiei COVID-19 asupra lichidității pieței imobiliare comerciale a fost mai pronunțat în 2021 decât în 2020, în contextul în care anul trecut s-au concretizat o serie de tranzacții de anvergură, pentru care negocierile începuseră înainte de izbucnirea pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hagag
romproiect
snc-lavalin