Omul de afaceri Șerban Mihai Roibu, fiul fostului trezorier PSD, Aristide Roibu, a decis să vândă circa 121 de hectare din terenul agricol al fermei sale de vaci din Argeș, pentru a finanța activitatea complexului zootehnic, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. O singură tranzacție s-a încheiat, anul acesta, la un preț mai mare decât cel cerut de Roibu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Saris Com 96, firma lui Roibu și unul dintre cei mai mari crescători de vite din România, a scos recent la vânzare trei parcele de teren arabil cu o suprafață totală de peste 121 de hectare în comuna Rătești din județul Argeș, la un preț de 3,65 milioane de lei, potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii.
Pământul face parte din cele circa 600 de hectare din jurul fermei Ciupa, prin care se asigură baza furajeră a celor 1.500 de vaci cu care este populată ferma.
„Vânzarea se face pentru asigurarea unei finanțări, pentru dezvoltarea fermei, și sperăm să se realizeze. Deocamdată nu avem nicio ofertă fermă, doar suntem în discuții“, a declarat, pentru Profit.ro, Eduard Theodor Manole, directorul general al Saris Com 96.
Afacerea lui Roibu este pe pierderi pentru al doilea an consecutiv. În 2019, Saris Com 96 a raportat o pierdere netă de circa 350.000 de euro, la o cifră de afaceri de circa 3 milioane de euro, potrivit datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice.
Ferma dispune de 14 grajduri, o cameră pentru muls, 5 șoproane pentru depozitarea materialului vegetal, 4 celule siloz și un bloc de garsoniere pentru cei 27 de muncitori ai complexului. Click pe poză pentru mărire
Șerban Roibu a cumpărat ferma Ciupa în 2005 de la o firmă controlată de omul de afaceri sirian Kattan Mohamed Majdi.
Dacă se realizează la prețul cerut, tranzacția ar urma să intre pe locul doi în topul celor mai scumpe terenuri vândute în acest an. Clasamentul este condus acum de investitoarea germană Maria Doris Schlereth, care a cumpărat de la familia Robescu peste 108 hectare de teren în comuna Jebel din județul Timiș la un preț de circa 928.000 de euro. Spre comparație, cel mai scump și cel mai mare teren tranzacționat în 2019, format din nouă parcele în suprafață totală de 414 hectare, a fost cumpărat cu un preț de 16,2 milioane lei, echivalentul a 3,4 milioane de euro euro. Terenul este situat în comuna Ciacova din județul Timiș și a fost cumpărat de firma agricultorului Corvin Petru Mateiu de la investitorul australian Samir Abboud.
Totuși, cel mai scump hectar de teren a fost vândut în județul Iași, în localitatea Plugari. În luna mai, familia Alexandru-Tudor și Camelia Bernic a încasat aproape 10.000 de euro pe hectar de la Ilie Airinei pentru 34 de hectare de pământ.
Ministerul Agriculturii și-a dat avizul final pentru 8 tranzacții cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare realizate în primul semestru din 2020. Acestea cumulează o suprafață totală de circa 280 de hectare, iar prețul mediu de tranzacționare a fost de circa 8.000 de euro/hectar.
Tranzacții mai puține
Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole s-a diminuat cu 11% în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În această perioadă s-au tranzacționat la nivel național circa 42.000 de loturi de teren agricol. În luna martie s-au vândut cele mai multe, respectiv 9.528 de terenuri, urmată de luna februarie, cu 8.970 de loturi, și luna iunie, cu peste 7.700 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.
Cele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Timiș, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 2.800 de tranzacții de vânzare-cumpărare în primul semestru din 2020, echivalentul a 6,6% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național, potrivit datelor ANCPI analizate de Profit.ro. Luna în care bănățenii au vândut cel mai mare volum de pământ a fost iunie, când s-au tranzacționat 588 de loturi.
Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în prima jumătate a anului este completat pe locul doi de Dolj, cu circa 2.700 tranzacții, Brăila, cu un număr de circa 2.000 de contracte, Galați, cu un volum similar, și Arad, cu peste 1.700 de tranzacții. Practic, primele cinci județe din top acoperă puțin peste un sfert din numărul de terenuri agricole vândute în semestrul întâi din 2020 la nivel național.
La coada clasamentului se plasează Sălaj, Vâlcea, Bistrița Năsăud și Maramureș, județe în care s-au vândut sub 400 de terenuri agricole în perioada analizată.