Omul de afaceri Petre Niculae (61 de ani), unul dintre cei mai prolifici și discreți dezvoltatori de locuințe din Sectorul 6 al Capitalei, a mai cumpărat un teren, de la grupul spaniol Avantia, în zona Electronicii din București, care vine în completarea celui achiziționat de la grupul Green Future, și pregătește aici dezvoltarea a peste 900 de apartamente. El spune, pentru Profit.ro, într-o ieșire în premieră în presă, că, în paralel, negociază cu Sintofarm și milionarul israelian Ron Izaki, proprietarul Atlas Estates, achiziția unor terenuri învecinate, pe care pot fi construite alte câteva mii de apartamente.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
UPDATE Libra Internet Bank precizează, în legătură cu afirmațiile făcute de investitori despre întreruperea finanțărilor noi: "Zona de rezidențial rămâne în continuare o nișă importantă pentru bancă. Nu am oprit nicio finanțare in curs, dar în prezent realizăm o analiză prudențială intensă pentru a incorpora noul impact internațional, iar acest lucru poate determina perioade mai lungi de raspuns".
Petre Niculae este fost acționar al distribuitorului de motorină Oscar Downstream, deținut de Alin Niculae, nepotul său. Prin intermediul firmei sale de construcții Petro Company Constructexim, Petre Niculae a dezvoltat mii de apartamente în Sectorul 6. Compania sa a construit majoritatea proiectelor imobiliare din portofoliul Akcent Development, divizia imobiliară a lui Alin Niculae, iar acum lucrează și la Nusco City, ansamblu aflat în dezvoltarea italienilor de la Nusco.
El a cumpărat de la grupul de companii Green Future, specializat în producția de saltele și pilote, un teren de un hectar în zona Electronicii din București, pregătit pentru construcția unui ansamblu rezidențial cu 522 de apartamente, tranzacție semnalată în premieră de Profit.ro.
Alăturat acestui teren, spaniolii de la Avantia au autorizat un proiect rezidențial format din 5 blocuri cu un total de 548 de apartamente pe un teren de 1,8 hectare ce a aparținut, în trecut, fabricii de piese de schimb și reparații auto Repacom Obor. Recent, spaniolii au vândut acest teren către Petre Niculae și firmei Quartz Residence, într-o tranzacție estimată de Profit.ro la un preț de circa 7,2 milioane euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta este al doilea exit al Avantia, care a acumulat, înainte de 2009, peste 14 hectare de teren în București, în urma unor investiții de 67 de milioane de euro, însă nu a dezvoltat nicio locuință din miile propuse.
Asociații Quartz Residence, Adriana Butulan, Marian Costache și Maria-Tatiana Radu, au mai dezvoltat câteva sute de apartamente în sudul Bucureștiului, o parte sub brandul Venus Residence. Ei au preluat de la Avantia proiectul pentru primele două blocuri, a câte 76 de apartamente fiecare, și au și început construcția lor. Proiectul pentru celelalte 3 blocuri, cu înălțime de până la 15 etaje și un total de circa 400 de apartamente, a fost preluat de Petre Niculae.
„Avem în autorizare, într-o etapă mai avansată, proiectul de pe terenul de 10.000 de metri pătrați (cumpărat de la grupul Green Future - n.r.), după care vom continua cu faza a doua pe terenul cumpărat de la spanioli. Sunt circa 900 de apartamente. Vrem să ne extindem în zonă. Suntem în negocieri și cu Atlas Estates, și cu Sintofarm. Nu știm când se vor concretiza negocierile, dar, deocamdată, ne bazăm pe ce avem. E primul proiect pe care îl facem în afara Sectorului 6. Ne-am extins pentru că e mare concurența“, a declarat, pentru Profit.ro, Petre Niculae, în prima sa ieșire în presă.
Atlas Estates, firma prin care activează pe plan local milionarul israelian Ron Izaki, așteaptă ultimele avize pentru construcția unui ansamblu rezidențial cu 735 de apartamente, ce va lua locul fostei fabrici de ulei Solaris, un teren lipit de proprietățile recent cumpărate de Petre Niculae. O eventuală tranzacție între cei doi investitori poate depăși 12,8 milioane de euro, conform estimărilor Profit.ro, bazate pe tranzacțiile din zonă.
Învecinat este un teren de 5,6 hectare al Sintofarm, care a proiectat aici un ansamblu rezidențial cu 3 clădiri cu 29 de etaje, 3 clădiri cu 19 etaje, 5 clădiri cu 14 etaje, 5 clădiri cu 6 etaje și 8 de 4 etaje, potrivit documentațiilor publice. Terenul fostei fabrici de medicamente poate fi evaluat la circa 22 milioane de euro. Acesta este lipit de ansamblul rezidențial Doamna Ghica Plaza, cu circa 600 de apartamente finalizate și vândute.
Peste drum de acestea, o companie a CDI Transport Intern și Internațional, unul dintre cei mai mari transportatori rutieri de persoane din România, analizează potențialul imobiliar al platformei pe care o deține în zonă, pentru a o putea vinde în cazul unei oferte.
Terenurile lui Petre Niculae în raport cu vecinătățile
În zona Obor sunt proiectate o serie de alte dezvoltări imobiliare pe foste sau actuale platforme industriale printre care se numără Aversa, Mecanica Fină, Diasfin, Carmesin și Izolatorul.
Proiecte imobiliare pregătite în zona Pieței Obor
Petro Company Constructexim a realizat în 2020 o cifră de afaceri de 9,1 milioane de euro, în scădere de la un vârf de 19,5 milioane de euro atins în 2018. Compania de construcții a lui Petre Niculae a fost implicată în majoritatea proiectelor Akcent Development, care are un portofoliu de aproximativ 7.500 de apartamente finalizate, dintre care peste 3.000 de apartamente în proiecte precum Cloud 9, 21 Residence sau 20 Residence. Akcent are proiecte și pe segmentul de birouri, precum Mendeleev Office 5, Eminescu Offices, Rosetti Tower și Oscar One, situate în zona centrală a Bucureștiului.
Piața se temperează
Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere, cu circa 17%, în luna februarie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 58.600 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Creșterea vine după patru luni consecutive de scădere. Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale. Doar tranzacțiile cu locuințe au fost într-o scădere, de numai 2%, doar în luna ianuarie 2022.
În ciuda scăderilor din ultimul trimestru din 2021, volumul anual a marcat al doilea an consecutiv de creșteri, după ce în 2020 au fost cu circa 12% mai multe contracte de vânzare față de 2019. Anterior, în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.