Un amendament propus de parlamentarii PSD la OUG 114 introduce firmele care desfășoară activități de deszăpezire și întreținere a drumurilor în categoria firmelor din domeniul construcțiilor, ai căror angajați vor beneficia timp de 10 ani de impozite zero pe veniturile salariale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: În baza unui acord semnat cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții, sectorul construcțiilor a fost declarat de importanță națională pentru economie pe următorii 10 ani, începând din 1 ianuarie 2019. Asta după ce, în ultimii doi ani, numărul mediu al salariaților din domeniu s-a redus cu 2%, adică cu aproximativ 8.000 de persoane, iar cifra de afaceri din sectorul construcțiilor s-a diminuat cu 3 miliarde de lei în 2017, comparativ cu 2015, potrivit federației.
Mai este bine de știut: Pentru a stimula domeniul contrucțiilor, prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 114/2018, pe o perioadă de zece ani, până la sfârșitul anului 2028, salariații ai căror angajatori desfășoara activități în domeniul construcțiilor sau în domeniile de producere a materialelor pentru construcții: vor beneficia de scutire de impozit pe venit; reducerea cu 3,75% a contribuției la sistemul de pensii; scutirea contribuției de sănătate, prin excepție, aceste persoane fiind asigurate la sistemul de sănatate fără plata contribuției.
Pentru angajatori se acordă reducerea cotei de contribuție asiguratorie pentru muncă la 0,3375%. De asemenea, începând cu acest an, salariul minim brut lunar va fi de 3.000 de lei pentru sectorul construcțiilor.
După cum a relatat Profit.ro, un număr record de comisii din Senat au fost sesizate cu avizarea OUG 114, iar în cadrul comisiei pentru energie, senatorii PSD, susținuți de partenerii de coaliție de la ALDE, au avizat ordonanța, propunând și adoptând un amendament prin care de scutirea de impozite pe venit să beneficieze și angajații firmelor de deszăpezire.
În prezent, OUG prevede că pentru ca angjații să nu mai plătească impozit pe salarii, firmele angajatoare trebuie să aibă ca obiect de activitate și cod CAEN pentru construcții sau pentru producție de sticlă, cărămidă, țiglă, beton, mortar, materiale plastice pentru construcții, uși și ferestre din metal, construcții metalice și altele.
Majoritatea de guvernământ propune completarea categoriei de firme cu angajatorii care ”desfășoară activități de deszăpezire și întreținere a drumurilor pe timp de iarnă, cuprinse la codul CAEN 8129”.
Președintele comisiei pentru energie, senatorul PSD Gheorghe Marin a precizat că firmele respective vor trebui să respecte condiția, impusă firmelor din construcții, ca activitățile respective să consituie cel puțin 80% din cifra de afaceri.
În ordonanță, o altă condiție impusă firmelor din construcții, pentru ca angajații lor să fie scutiți de impozit, este ca veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, să fie cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv și să fie realizate în baza contractului individual de muncă.
Președintele comisiei pentru energie din Senat a subliniat de mai multe ori că amendamentul a fost formulat la solicitarea consiliilor județene, care au în subordine astfel de companii.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ- DOCUMENT Constructorii și proiectanții pot fi departajați după cifra de afaceri. Accesul la lucrări publice mari va fi condiționat. Firmele străine, obligate să se certifice localOUG 114 a primit marți, în Senat, avize favorabile și din partea comisiilor de agricultură, muncă, învățământ, dar nu și din partea comisiei de mediu, unde numărul senatorilor din opoziție l-a depășit la vot pe cel al senatorilor de la putere.
Comisia de buget-finanțe a Senatului este cea care va întocmi raportul asupra OUG 114 pentru votul final al senatorilor, care trebuie dat până la 1 martie, când ordonanța are termen de adoptare tacită în camera superioară a Parlamentului. Modificări ale ordonanței vor putea fi efectuate însă și la Camera Deputațillor, care va decide forma finală a actului normativ.
Profit.ro a relatat că OUG 114 poate fi un cadou fiscal oferit de Guvern constructorilor, având în vedere că fără o creștere a veniturilor, multe firme trebuie să își regândească integral modelul de afaceri.