Plenul Senatului a aprobat, luni, o hotârâre prin care comisia economică va derula o anchetă parlamentară cu privire la investigația deschisă în 2008 de Consiliul Concurenței privind piața serviciilor bancare și interbancare. Inițiativa anchetei îî aparține liderului senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, care a reușit să convingă conducerea Senatului să îi ceară guvernatorului BNR să fie prezent la o audiere în cadrul aceleiași comisii. În același timp, liderul senatorilor PNL a adresat conducerii Senatului două solicitări de anchete parlamentare, privind activitatea Autorității de Supraveghere Financiară și datele ultimei execuții bugetare, cereri rămase deocamdată fără un răspuns pozitiv.
Anchetele Puterii
Săptămâna trecută, președintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a primit aprobarea conducerii camerei legislative superioare pentru derularea unei anchete parlamentare cu privire la o investigație deschisă în 2008 de Consiliul Concurenței privind piața serviciilor bancare și interbancare. Zamfir arată că există dubii cu privire la modul în care a fost închis și întocmit raportul Consiliului Concurenței, pe care l-a acuzat, de altfel, că a mușamalizat investigația.
Astăzi, Senatul a aprobat, prin hotârăre, desfășurarea unei anchete a comisiei economice, care este condusă chiar de Daniel Zamfir, pentru ”analizarea și clarificarea aspectelor” cuprinse în raportul Consiliului Concurenței.
Tot atunci, Zamfir a acuzat, de altfel, conducerea Consiliului Concurenței că ar fi ”mușamalizat” raportul întocmit ca urmare a investigației pe piața produselor bancare și interbancare în perioada 2008-2011.
”Consilului Concurenței a declarat în anul 2008 o investigație, pe care a închis-o în 2013 în mod dubios. Atunci, în Europa 8 bănci au fost sancționate pentru manipularera Euribor. În același timp în România 8 bănci au fost spălate. Acea investigație a fost închisă în mod dubios, deșei existau opinii scrise ale inspectorilor Consiliului Concurenței că s-au ascuns probe, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verficare a felului în care s-a închis acea anchetă”, a declarat senatorul ALDE.
CITEȘTE ȘI Isărescu: BNR cere Guvernului ruperea, în totalitate, a taxei bancare de indicele ROBORSenatorul ALDE a connivs săptămâna trecută Biroul Permanent al Senatului să-l cheme pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în Parlament, numai că invitația a fost făcută fix pentru data ședinței de politică monetară a Băncii Centrale. Ulterior, invitația și audierea au fost reprogramate, iar coducerea BNR va fi perzentă marția la Parlament.
Isărescu a fost chemat insistent în Parlament de către senatorul ALDE Daniel Zamfir, care acuză o implicare a băncii centrale într-o eventuală manipulare a indicatorului de piață interbancară ROBOR.
Guvernatorul Isărescu fusese la o audiere intitulată: Aspecte privind Raportul asupra stabilității financiare nr.2 din anul 2018, în cuprinsul căruia este inclusă “Tema specială. Eficiența operațională a sectorului bancar și nivelul intermedierii”, prin care se evidențiază o critică adusă strategiilor pe termen mediu ale principalelor 8 bănci din România, precum și elemente referitoare la procedura de Fixing, ca urmare a impactului pe care indicele ROBOR îl are în calcularea ratelor dobânzilor la creditele în lei ale populației.
Luni, senatorul Zamfir a arătat că în cadrul audierii conducerii BNR vor fi purtate discuții și privind evoluția inflației, care a făcut în aceeași zi obiectul unei raport al Băncii Centrale, și cursului de schimb leu-euro.
CITEȘTE ȘI Acțiunile BRD și Banca Transilvania o iau din nou la vale pe bursă, după ce Darius Vâlcov a infirmat zvonurile privind anularea taxei pe active. „Nu cred că s-a pus niciodată problema”Anchetele Opoziției
Solicitările Opoziției însă nu s-au bucurat de aceeași celeritate și nici de succes.
Astfel, liderul senatorilor PNL Florin Cîțu a solicitat inițierea unei anchete cu privire la numirile membrilor Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și la modul în care mediul politic influențează deciziile acestui consiliu.
Senatorul liberal amintește în acest context de cazul fostului director general al NN Pensii, Ralucăi Țintoiu, căreia i-a fost retrasă autorizația și aplicată o amendă de 100.000 lei, pe 13 aprilie 2017, după o decizie-fulger, luată de Consiliul ASF în doar câteva ore. Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat în primă instanțp procesul cu ASF.
Liberalii au solicitat totodată o anchetă parlamentară cu privire la execuția bugetară pe anul 2018.
CITEȘTE ȘI Isărescu, reacție neașteptat de dură după afirmațiile lui Vâlcov și Zamfir: Am asistat la un atac jalnic asupra BNR. Despre Vâlcov: Ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, și chiar imperativ!PNL arată că au apărut informații cu privire la venituri fictive la bugetul de stat în decembrie anul trecut, în timp ce Guvernul ”a amânat plata pensiilor, a închis Trezoreria pentru a nu mai face plăți și a refuzat să ramburseze TVA”.
Biroul Permanent al Senatului a respins, însă, luni cererile de anchete ale opoziției, cu argumentul că nu au avut semnăturile necesare din partea altor parlamentari din comisia de specialitate.
Senatorul liberal Florin Cîțu a declarat pentru Profit.ro că va depune din nou solicitările respective, după ce va strâmge de la colegii din comisia de buget semnăturile solicitate de conducerea Senatului.