Omul de afaceri băcăuan Costel Popa, proprietarul dezvoltatorului de apartamente Urban Building, a cumpărat de la investitorul austriac Immofinanz un proiect imobiliar în Brașov care permite construcția a 300 de locuințe și birouri. Antreprenorul plănuiește să își mute și reședința în orașul de sub Tâmpa.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Înainte de criza din 2008, fostul dezvoltator de locuințe Adama, ulterior preluat integral de Immofinanz, avea în plan construcția unei serii de ansambluri rezidențiale în marile orașe din România. Multe dintre proiectele companiei au fost abandonate după prăbușirea pieței imobiliare, iar planurile lor au fost preluate de antreprenori locali. Un exemplu în acest sens este proiectul de pe Strada Carpaților din Brașov, cumpărat anul trecut de băcăuanul Costel Popa.
Antreprenorul a plătit 1,2 milioane de euro pentru un teren de peste 6.000 de metri pătrați pe care există clădiri de birouri vechi cu o suprafață închiriabilă de circa 5.000 de metri pătrați, potrivit informațiilor Profit.ro. Planul Urbanistic Zonal aprobat pentru acest teren de Immofinanz oferea posibilitatea construirii a trei blocuri, cu 250-300 de apartamente, care la parter și etajul unu au prevăzute spații pentru birouri. Proiectul necesită acum reautorizare și ar presupune o investiție de circa 25 milioane de euro, potrivit lui Costel Popa.
Strategia Immofinanz este de a se concentra pe retail și birouri, motiv pentru care s-a decis vânzarea restului activelor. „În ultimele 12 luni am încheiat circa 20 de tranzacții și doar 15% dintre cumpărători au fost străini, restul a fost capital românesc. Este un fenomen complet pe dos față de cum era în urmă cu zece ani. Este un semn bun pentru investitorii străini, pentru că indică faptul că localnicii cred în casa lor și transmit încredere“, a declarat recent Fulga Dinu, country manager operations Immofinanz Romania.
Noul proprietar al proiectului din Brașov va decide până în primăvara anului viitor dacă va merge pe planul gândit de Immofinanz sau dacă va renova și închiria clădirile existente pe teren. Acesta ar fi cel mai mare proiect dezvoltat până acum de Urban Building.
„Terenul a fost achiziționat ca oportunitate. Încă nu suntem siguri că vom construi pe Strada Carpaților. Dacă piața nu merge, este posibil să închiriem aceste spații. O parte din clădirile existente au fost construite înainte de 1989 și o parte sunt mai noi, dar toate necesită renovare. Momentan sunt goale“, spune, pentru Profit.ro, Costel Popa.
Urban Building și-a făcut intrarea pe piața din Brașov anul trecut cu un prim bloc cu 46 de apartamente construite pe strada Avram Iancu, proiect cu un cost de 1,8 milioane euro. Costel Popa spune că putea să meargă în Iași, unde piața rezidențială merge mai bine, însă a ales Brașovul pentru că urmează să locuiască și el în acest oraș.
„Vânzările de apartamente nu au mers prea bine anul acesta. Ritmul este mult mai slab față de anul trecut sau acum doi ani. La proiectele din Bacău nu reușeam să ajungem cu apartamente la vânzare când construcția era gata. La Brașov, poate și pentru că suntem încă noi pe pe piață și nu ne cunoaște lumea, cu blocul de pe Avram Iancu suntem la finisaje interioare și mai avem vreo 8 apartamente disponibile, fapt care nu ne bucură. În condițiile precedente de piață, la acest stadiu nu mai trebuia să avem niciun apartament la vânzare. Asta în contextul în care mai bine de jumătate din clienți au venit din Bacău, foști clienți de-ai noștri“, explică Popa.
El se așteaptă ca până în august să se vadă primele reacții pozitive de după alegerile europarlamentare, în sensul creșterii încrederii cumpărătorilor potențiali în piață și disiparea discursurilor despre iminența unei crize imobiliare.
Potrivit acestuia, Urban Building a ajuns „la roșu“ cu construcția unui proiect cu 108 apartamente la Bacău și are vândute 60% din unități. Când piața era efervescentă, la acest stadiu de dezvoltare proiectul ar fi fost vândut integral, menționează omul de afaceri. El constată că la Brașov este mai scump să construiești un apartament, comparativ cu Bacău, iar prețurile de vânzare sunt doar puțin peste cele din Bacău.
Dacă piața va susține extinderea băcăuanului, planul său vizează și dezvoltarea de proiecte similare în Cluj-Napoca.
Brașovul, împreună cu localitățile limitrofe, a trecut recent de 2.000 de unități livrate anual, la cinci ani de la momentul depășirii pragului de 1.000 de livrări, potrivit unui studiu de piață realizat de compania de consultanță imobiliară SVN România. Această evoluție pe parcursul unei perioade de cinci ani denotă dezvoltarea sustenabilă a pieței rezidențiale din oraș, bazată în principal pe o cerere internă, chiar dacă orașul prezintă oportunități și pentru investiții.
Urban Building a dezvoltat până acum 7 proiecte rezidențiale la Bacău, cu un total de circa 400 de apartamente, ceea ce îl plasează pe un loc secund în topul celor mai mari dezvoltatori băcăuani, după Fiald Imobiliare, compania omului de afaceri Laurențiu Ficău.