Prima Development Group, care a livrat peste 3.000 de apartamente în Oradea, este interesat de achiziția terenului pe care funcționează fabrica Artemob International din cartierul bucureștean Pantelimon și pe care pot fi construite peste 1.000 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Grupul bihorean, controlat de omul de afaceri Ștefan Kopany, a înființat în martie 2021 firma Delfinului Residential Project cu scopul achiziției terenului de pe Șoseaua Pantelimon nr. 161, fiind pregătită comasarea celor trei loturi care formează proprietatea vizată, cu o suprafață totală de peste 33.000 de metri pătrați.
La începutul acestui an, Andrei Moanță, CEO-ul Prima Development Group, a declarat că își propune să livreze anual câte 500 de apartamente și că este în căutare de terenuri mari. El a anunțat că, la finalul acestui an și începutul anului viitor, va demara încă trei proiecte importante în București, ce vor însuma peste 2.500 de apartamente.
Contactați de Profit.ro, reprezentații Prima Development Group nu au dorit să comenteze pe acest subiect.
Profit.ro a scris în luna mai a acestui an că grupul francez P3G, proprietarul fabricii Artemob International, a început procedurile de autorizare pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu peste 1.000 de apartamente în cartierul Pantelimon și că, cel mai probabil, terenul este pregătit pentru vânzare.
Prin intermediul Artemob International, grupul francez deține, din 1996, fosta fabrică Mobilux din cartierul Pantelimon. În 2019, francezii au vândut retailerului german Lidl peste un hectar din terenul acestei fabrici, la un preț de aproape 3,7 milioane de euro, iar din toamna anului trecut a și fost inaugurat un magazin în loc. Pe terenul rămas încă funcționează fabrica și un magazin de prezentare de mobilă.
Fabrica Artemob se învecinează cu halele fostei fabrici Frigotehnica, unde a fost proiectat un ansamblu rezidențial cu peste 750 de apartamente, cu complexul de containere frigorifice Antrefrig și cu halele fostei fabrici de jucării Metaloglobus, ai căror proprietari au propus realizarea în loc a unui ansamblu rezidențial cu circa 2.500 de apartamente.
Prima Development Group are în derulare 10 proiecte rezidențiale, în prezent, și a livrat din 2005 și până acum imobile cu o valoare totală de peste 180 de milioane de euro.
În vara anului 2019, Profit.ro a anunțat, în premieră, că investitorul orădean a intrat pe piața din București prin două tranzacții importante cu terenuri. A cumpărat 3.000 de metri pătrați pe Bulevardul Mărășești 125, lângă Seminarul Teologic, cu circa 2 milioane de euro de la asociația de parașutism TNT Brothers și 49.200 de metri pătrați pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești cu circa 12 milioane de euro de la firma cu capital spaniol Delorian Group.
Pe terenul din Mărășești a fost construit ansamblul Boemia Apartments, iar pe cel din Sisești este proiectat complexul Alizee, cu peste 1.000 de apartamente. Grupul bihorean mai are în construcție în București și proiectul Core Timpuri Noi cu 243 de apartamente, pe un teren cumpărat de la grupul de investitori israelieni Longbridge.
Producător gigant
Artemob are în România trei fabrici în Sovata, Târnăveni și București, și un depozit de 15.000 de metri pătrați în Oradea, pentru care lucrează 860 de angajați. P3G mai deține și fabricile de mobilă PGS Sofa & Co și Greencorp din Oradea. În 2020, Artemob a consemnat o scădere de 15% a cifrei sale de afaceri din România, până la circa 25 de milioane euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanțelor Publice. În aceeași perioadă, PGS Sofa & Co a avut o cifră de afaceri de 58 milioane de euro, nivel în scădere cu 18% față de anul anterior, iar Greencorp de 5 milioane euro, în scădere cu 19%, compartiv cu rezultatele din 2019.
P3G Group, controlat de omul de afaceri francez Jean-Charles Parisot, a intrat în luna mai într-un acord de fuziune cu rivalul său Alsapan și va forma un producător de mobilă gigant cu 4.300 de angajați și o cifră de afaceri combinată de 565 de milioane de euro.
Întregul grup P3G are 3.300 de angajați și a obținut anul trecut o cifră de afaceri de 320 de milioane de euro, iar pentru acest an se așteaptă o creștere de 10-12% a vânzărilor. Fuziunea P3G cu Alsapan va naște o nouă companie, denumită Alpagroup, deținută în proporții egale de familiile Parisot și Strub. Noua entitate va gestiona 19 fabrici, inclusiv cele din România, și își propune să producă peste 10 milioane de piese de mobilier pe an și 12 milioane de metri pătrați de parchet și pardosele. Alsapan are 840 de angajați și o cifră de afaceri de 245 de milioane de euro în 2020. Este furnizor IKEA și Leroy Merlin, în principal.
Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus sau fabrica de bere Grivița.