EXCLUSIV Nemții de la GLL ies la cumpărături după ce tocmai au încasat peste 100 milioane de euro pe cea mai scumpă proprietate a lor din România. Vizează birouri similare cu Victoria Center

EXCLUSIV Nemții de la GLL ies la cumpărături după ce tocmai au încasat peste 100 milioane de euro pe cea mai scumpă proprietate a lor din România. Vizează birouri similare cu Victoria Center
scris 1 sep 2020

Compania germană GLL Real Estate Partners, care are ca acționari indirecți marile fonduri de investiții ale lumii, precum BlackRock sau Fondul Suveran al Norvegiei, este interesată de achiziția unor noi clădiri de birouri pe piața din București, de genul Victoria Center pe care o au în portofoliu, la scurt timp după ce au încasat peste 100 de milioane de euro de la conglomeratul chinez Fosun pentru complexul de birouri Floreasca Park, potrivit surselor Profit.ro.

O parte din decidenții GLL nu au fost de acord cu vânzarea Floreasca Park, fiind mulțumiți cu venitul anual de circa 9,6 milioane de euro generat din chiriile complexului de afaceri, spune o sursă Profit.ro. Fondul german a cumpărat complexul din zona Pasajului Pipera în 2015 de la dezvoltatorul acestuia, Portland Trust, contra sumei de circa 100 milioane de euro, corespunzătoare unui randament investițional de 7,4%. Astfel, câștigul marcat strict din vânzarea către Fosun nu a fost foarte mare.

Convinși, în cele din urmă, de oportunitate, investitorii vor acum să continue plasamentele pe piața locală prin achiziția unor noi clădiri de genul Victoria Center, spun alte surse din piața imobiliară. De regulă, tranzacțiile de anvergură deblochează bani care pot fi reinvestiți, mai ales în cazul investitorilor deja familiarizați cu piața. Ținta GLL sunt clădirile de calitate din zona centrală a Capitalei (CBD) și este foarte probabil să găsească o oportunitate, spune o altă sursă Profit.ro, cu amendamentul că nemții sunt greu de mulțumit. Banii plasați de GLL în România provin din două fonduri pe care aceștia le administrează, explică una dintre surse.

Până la vânzarea Floreasca Park, GLL încasa anual circa 20 milioane de euro din închirierea birourilor Floreasca Park, Charles de Gaulle Plaza și Victoria Center. Tranzacționarea Floreasca Park a marcat vânzarea celei mai importante proprietăți a GLL în România.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, a bătut palma cu Kaufland. Nemții vor face un hipermarket în faza doi a Metalurgiei Park CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, a bătut palma cu Kaufland. Nemții vor face un hipermarket în faza doi a Metalurgiei Park

GLL Real Estate Partners a mai fost implicată în 2014 într-o tranzacție importantă, prin care a mutat clădirea Charles de Gaulle Plaza din portofoliul Accession Fund (fond administrat tot de GLL) în proprietatea altui fond al GLL. Tranzacția a fost evaluată la circa 70 milioane euro și a presupus și rambursarea creditului existent.
Accession Fund a intrat în posesia Charles de Gaulle Plaza în 2006, când a plătit către Avrig 35 și CA Immo circa 80 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacție de la acea vreme.

GLL Real Estate Partners mai deține și clădirea de birouri Victoria Center, cumpărată cu 20 de milioane de euro în 2015, și Palazzo Italia, achiziționată de fond la câteva luni după încheierea tranzacției pentru Charles de Gaulle Plaza.

Fondul german, înființat în 2000 de trei directori ai HypoVereinsbank, în parteneriat cu Lead Lease Corporation și grupul de asigurări Generali, a fost preluat în 2018 de platforma de investiții Macquarie Infrastructure and  Real Assets, o divizie a Macquarie Group, cu acționari precum Vanguard Group, BlackRock Fund Advisors sau Fondul Suveran al Norvegiei. Pe parcursul a aproape două decenii, GLL a gestionat investiții de peste 16 miliarde de euro în imobiliare. Astăzi, administrează circa 8 miliarde de euro din partea investitorilor săi.

EXCLUSIV Sorin Crețeanu, prima ieșire în presă: Revine pe piața imobiliară cu un proiect exclusivist CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Crețeanu, prima ieșire în presă: Revine pe piața imobiliară cu un proiect exclusivist

Nume mari precum BlackRock, Vanguard, fondul suveran al statului chinez - CIC și fondul suveran al statului Singapore - GIC, Morgan Stanley sau Public Investment Corporation și Old Mutual din Africa de Sud dețin acțiuni direct sau prin intermediul unor parteneri în cadrul unor companii care investesc în proprietăți românești. Valoarea portofoliilor de active deținute de marile fonduri de investiții ale lumii în cadrul unor companii imobiliare prezente în România depășește două miliarde de euro, o sumă insignifiantă în bilanțurile lor contabile, dar imensă pentru imaginea pieței locale.

Criza medicală provocată de pandemia COVID-19 a influențat semnificativ gradul de utilizare a spațiilor de birouri, companiile adoptând diverse metode pentru a-și proteja angajații, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spațiilor, în condițiile în care majoritatea companiilor analizează încă cea mai bună soluție pe termen mediu și lung în privința desfășurării activității, arată brokerii Cushman & Wakefield Echinox. Rata medie de neocupare în București este de 10,3%, cu valori de 4,7% în Floreasca – Barbu Văcărescu și de 7,4% în CBD.

viewscnt
Afla mai multe despre
gll real estate partners
floreasca park
victoria center
fosun