EXCLUSIV Negocierile de 100 de milioane de euro dintre Skanska și S Immo au fost reluate, după blocajul cauzat de COVID-19. Proprietarul mallului Sun Plaza poate deveni un jucător redutabil pe sectorul birourilor din România

EXCLUSIV Negocierile de 100 de milioane de euro dintre Skanska și S Immo au fost reluate, după blocajul cauzat de COVID-19. Proprietarul mallului Sun Plaza poate deveni un jucător redutabil pe sectorul birourilor din România

Stadiul dezvoltării Campus 6 SURSA FOTO: Skyscrapercity.com

scris 14 sep 2020

Dezvoltatorul austriac S Immo, proprietarul Sun Plaza, a reluat negocierile cu suedezii de la Skanska, cu privire la achiziția a două clădiri de birouri din cadrul complexului Campus 6 din zona Politehnică a Bucureștiului, după ce, în iunie, discuțiile au fost întrerupte din cauza COVID-19, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Tranzacția cu Skanska, evaluată la aproape 100 milioane de euro, și o posibilă fuziune cu rivalul Immofinanz, ar putea face din S Immo un pretendent la locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România.

Treptat, investitorii încep să reia discuțiile întrerupte de epidemia de COVID-19. Exemplul dintre Skanska și S Immo vine la scurt timp după ce NEPI Rockcastle și AFI Europe au ajuns la un acord privind tranzacționarea unui portofoliul evaluat la circa 300 de milioane de euro, după ce restricțiile impuse de pandemie au dus la anularea tranzacției chiar la final. De asemenea, conglomeratul chinez Fosun și nemții de la GLL Real Estate Partners au trecut peste dificultățile cauzate de virus și au parafat o înțelegere de peste 100 de milioane de euro.

„În iunie am anunțat întreruperea discuțiilor privind tranzacțiile din cauza circumstanțelor cauzate de COVID-19, însă a existat mereu posibilitatea de a le relua ulterior. Nu comentăm starea actuală“, au declarat, pentru Profit.ro reprezentanții S Immo.

Skanska a selectat compania S Immo ca potențial cumpărător al clădirilor sale de birouri Campus 6.2 și Campus 6.3 încă de dinainte de declanșarea stării de urgență în România, iar, în perioada de început a pandemiei, relația a fost menținută online.

EXCLUSIV Immofinanz evaluează oportunitatea vânzării uneia dintre clădirile sale de birouri din România. „Tranzacțiile au rămas, în mare măsură, neafectate de COVID-19.” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Immofinanz evaluează oportunitatea vânzării uneia dintre clădirile sale de birouri din România. „Tranzacțiile au rămas, în mare măsură, neafectate de COVID-19.”
Urmărește-ne și pe Google News

La începutul lunii aprilie, Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv Operațiuni România, Skanska CDE, declara, pentru Profit.ro, că „discuțiile pe care le purtăm rămân active, iar odată cu restricțiile provocate de pandemie, relația cu potențialul investitor este menținută online. Am implementat lucrul de acasă și folosim în mod curent instrumentele online în activitățile noastre“.

Ea mai spunea atunci că activele fizice, cum ar fi clădirile de birouri, sunt considerate, în general, ca fiind stabile, deoarece nu sunt expuse fluctuațiilor bruște ale prețurilor. „Într-un context în care incertitudinea globală continuă, aceste active își pot consolida poziția de alternativă bună la investițiile în piața de capital“, a spus Aurelia Luca.

Oprirea negocierilor nu a blocat dezvoltarea proiectului din Politehnică. Skanska lucrează la construcția clădirilor 6.2 și 6.3 din complexul de birouri Campus 6 din decembrie 2018 și ar trebui să termine în trimestrul al treilea din 2020. Campus 6 mai are gândită și o a patra clădire, care va ridica suprafața închiriabilă a complexului la peste 81.000 de metri pătrați.

Cele două clădiri în construcție vor oferi o suprafață închiriabilă de aproximativ 19.800 metri pătrați și 17.800 metri pătrați, fiecare având 11 etaje supraterane și o parcare pe două niveluri în subteran. Costul de dezvoltare al acestor imobile a fost estimat la 76 milioane de euro.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu a preluat controlul Electromontaj și vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. „Ne dorim dublarea cifrei de afaceri.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu a preluat controlul Electromontaj și vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. „Ne dorim dublarea cifrei de afaceri.“

La finalul anului trecut, Campus 6.3 ajunsese la un grad de ocupare de 91% după ce centrul de servicii Societe Generale European Business Services a închiriat 10.500 de metri pătrați în această clădire. Și Microsoft România a închiriat 23.000 de metri pătrați în Campus 6.2 și 6.3, în cea mai mare tranzacție de pe piața închirierilor a anului 2018.

Ele vin în continuarea clădirii Campus 6.1 cumpărată în mai 2018 de austriecii de la CA Immo pentru 53 de milioane de euro. Dacă ne raportăm la acest preț, cele două imobile aflate în construcție ar putea fi vândute cu aproape 100 de milioane de euro.

Modelul de afaceri al suedezilor de la Skanska prevede vânzarea clădirilor dezvoltate în momentul atingerii unui grad optim de ocupare. Compania a mai vândut în etape cele trei clădiri ale complexului Green Court Bucharest din zona Barbu Văcărescu a Capitalei, în suprafață de 54.300 de metri pătrați, cu circa 129 milioane euro către compania Globalworth.

În apropiere de Green Court, Skanska dezvoltă un alt proiect de birouri, denumit Equilibrium. Prima clădire a acestui complex, în suprafață de 20.800 de metri pătrați, a fost livrată la finalul anului trecut, închiriată în proporție de 60%.

EXCLUSIV Turcii de la Synergy, constructorii centrului medical Enayati, intră pe piața imobiliară cu un parc de retail și locuințe premium, alături de omul care gestionează al doilea mare mall din Turcia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Turcii de la Synergy, constructorii centrului medical Enayati, intră pe piața imobiliară cu un parc de retail și locuințe premium, alături de omul care gestionează al doilea mare mall din Turcia

„Proiectul Equilibrium 1 nu a fost încă pus la vânzare. Este o etapă care urmează să fie demarată odată cu finalizarea fazei a doua. Sunt anumiți pași pe care îi urmăm, conform modelului de business pe care îl respectăm la nivel global. Vom face public acest lucru, atunci când vom avea totul pregătit“, a explicat Aurelia Luca.

Prin achiziția celor două clădiri din Campus 6, S Immo ar fi intrat puternic pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. S Immo are acționari comuni cu Immofinanz, ceea ce a redeschis discuțiile despre o posibilă fuziune între rivalii austrieci. Combinarea portofoliului de birouri al celor două companii ar urca conglomeratul austriac pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, poziție pierdută, recent, de Immfinanz în favoarea AFI Europe.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
skanska
s immo
campus 6
covid-19