Omul de afaceri Doron Ofer, descendentul celei mai bogate familii israeliene cu rădăcini românești, negociază cu grupul austriac Supernova vânzarea centrului comercial Jupiter City din Pitești, cel mai scump activ imobiliar deținut de el pe piața românească, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tranzacția se desfășoară în condiții de „distressed“, motiv pentru care prețul de vânzare este estimat la sub 20 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. Tranzacția este așteptată să se încheie până la finalul acestui an.
„Fiind o companie imobiliară privată de top, cu o strategie de achiziții și păstrate a proprietăților pe termen lung și concentrată pe proprietăți de retail de înaltă calitate, monitorizăm îndeaproape piața atractivă din România“, a declarat, pentru Profit.ro, Johannes Wurzer, Head of Mergers & Acquisitions în cadrul Supernova, precizând că nu comentează în privința tranzacționării Jupiter City.
Centrul comercial Jupiter City a fost deschis în 2008 și este cel mai mare proiect comercial din Pitești și județul Argeș. Proiectul are o suprafață închiriabilă de 45.000 metri pătrați, beneficiază de 1.800 de locuri de parcare și găzduiește magazine precum Carrefour, Praktiker, Mobexpert, Media Galaxy, Decathlon, H&M, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, New Yorker, Sephora, Intersport, Orsay sau Noriel.
Anul trecut, Jupiter City s-a clasat pe locul 51 în topul mallurilor românești cu cele mai mari afaceri, realizat de Profit.ro, cu venituri din chirii de circa 4 milioane de euro și un profit net de 1,8 milioane euro. Spre comparație, Vivo Pitești, mall aflat în portofoliul austriecilor de la Immofinanz, a raporat venituri de 4,2 milioane de euro și un profit de un milion de euro. Asocierea sud-africană MAS REI – Prime Kapital, pregătește un al treilea mall în Pitești, în cartierul Tudor Vladimirescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Jupiter City a reprezentat o investiție de peste 40 milioane de euro, susținută cu un împrumut de la Volksbank (acum Banca Transilvania), și este cel mai valoros activ al grupului Jupiter, controlat indirect de milionarul israelian Doron Ofer. Grupul mai deține clădirea fostului restaurant Cina și imobilul de birouri Enescu Office Building, ambele din centrul Bucureștiului.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Jupiter Group nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Doron Ofer este fiul milionarului Yuli Ofer, născut la Galați. Yuli Ofer a decedat în septembrie 2011, iar averea lui a fost moștenită de fiica sa Liora Ofer, după o dispută juridică cu fratele ei, Doron Ofer, care a rămas doar cu un procent de 15% din principala afacere a tatălui. Yuli Ofer a făcut parte din familia Ofer, pe care revista americană Forbes a plasat-o pe prima poziție în topul celor mai bogate familii din Israel cu o avere estimată la 10,3 miliarde de dolari.
Fratele mai mare al lui Yuli, Sammy Ofer, este mult mai cunoscut pe piața imobiliară românească. El a controlat până la moartea sa, tot în 2011, afacerile firmei Willbrook, care a dezvoltat controversatul turn de birouri Cathedral Plaza. Din 2011, activitățile companiei au fost preluate de fiul său Eyal Ofer, care în 2013 a vândut Cathedral Plaza omului de afaceri grec Ioannis Papalekas.
Eyal Ofer figurează acum pe prima poziție în topul celor mai bogați israelieni, realizat de Forbes, cu o avere de 8,5 miliarde dolari.
Cine este cumpărătorul
Supernova și-a anunțat intrarea pe piața imobiliară locală la începutul anului trecut, prin achiziția participației pe care austriecii de la CA Immo o aveau într-un teren de 18 hectare din Sibiu. Terenul era deținut în co-proprietate cu firma Oasis Development, a sibienilor Klaus Reisenauer și Kurt Wagner, care deveneau astfel partenerii Supernova într-un proiect de dezvoltare a unui parc de retail. Acum, Johannes Wurzer spune pentru Profit.ro că Supernova s-a retras din acest proiect.
Anul trecut, omul de afaceri german Frank Albert, care deține Supernova și un sfert din distribuitorul de produse pentru farmacii ATT Drogerievertriebs, a declarat pentru Profit.ro, în primul său interviu acordat presei românești, că dezvoltatorul imobiliar pe care îl conduce are un buget anual general ce se împarte între oportunitățile viitoare de investiții și că poate continua în România atât pe cont propriu, cât și în diverse parteneriate.
În toamna anului trecut, Supernova a cumpărat 10 centre comerciale Qlandia în Slovenia pentru 220 milioane de euro, după ce, la începutul aceluiași an, cumpărase alte 10 centre comerciale, cu o suprafață închiriabilă de 100.000 de metri pătrați, de la Mercator, cel mai mare retailer din Slovenia, pentru 116,6 milioane de euro. Compania mai este cunoscută și pentru achiziția din 2015 a 56 de magazine Baumax din Austria, Slovenia și Slovacia, închiriate ulterior către OBI, tranzacție evaluată la 300 de milioane de euro. Supernova mai este prezentă cu proiecte și pe piața din Croația, unde a investit peste 400 de milioane de euro.
Supernova a început ca dezvoltator de active de retail și s-a transformat într-un investitor instituțional a cărui strategie prevede achiziția și păstrarea activelor în portofoliu. În prezent, operează circa 100 de centre comerciale în Austria, Slovenia și Croația, iar valoarea portofoliului depășește 1,2 miliarde de euro.