EXCLUSIV Miliardarul rus Vitaliy Machitski, proprietarul Alro, amână o investiție imobiliară de anvergură în București din cauza COVID-19. Este cel mai mare proiect local al acestuia

EXCLUSIV Miliardarul rus Vitaliy Machitski, proprietarul Alro, amână o investiție imobiliară de anvergură în București din cauza COVID-19. Este cel mai mare proiect local al acestuia
scris 13 apr 2020

Dezvoltatorul imobiliar RRG Capital, controlat indirect de miliardarul rus Vitaliy Machitski, acționarul majoritar al Alro Slatina, a fost autorizat chiar înainte de declanșarea stării de urgență să construiască cel mai mare proiect imobiliar al său din București, un cartier cu 270 de apartamente, însă situația de criză a determinat investitorul să amâne proiectul cel puțin până anul viitor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La începutul lunii martie, Primăria Sectorului 1 a emis către RRG Capital două autorizații de construire aferente primelor două etape dintr-un cartier rezidențial planificat încă de dinainte de criza imobiliară. Rușii dețin două terenuri, cu o suprafață cumulată de circa 21.500 de metri pătrați, peste drum de viitorul spital de urgență al Primăriei Sector 1, în care ar urma să fie mutate Spitalul Floreasca și Spitalul de Arși.

Autorizațiile prevăd construcția a șase clădiri cu opt etaje și 171 de apartamente, însă întregul proiect va cuprinde 270 de apartamente, împărțite în patru faze de dezvoltare. Aceasta este o variantă mult redusă față de planul anunțat de ruși imediat după criza financiară, când se propunea construcția a 600 de locuințe. Doar investiția în prima etapă a proiectului poate fi estimată la circa 15 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.

„Deocamdată nu începem proiectul din cauza situației cauzate de pandemie și mai vrem să facem niște modificări. Este un proiect mare și din cauza incertitudinilor de pe piață este mai bine să avem o abordare prudentă și să așteptăm. Vom lua o decizie după încheierea stării de urgență, când ne vom revizui toate planurile. Ne apropiem de jumătatea anului, iar în construcții nu te apuci să faci săpături în septembrie. De obicei, începi primăvara. În aceste condiții, probabil se amână cu un an“, a declarat, pentru Profit.ro, Peter Savateev, directorul executiv al RRG.

Urmărește-ne și pe Google News


Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

El previzionează că piața imobiliară va suferi un impact puternic, după modelul celorlalte sectoare economice afectate, precum turismul sau transporturile. „Vom vedea peste câteva luni cât va fi de puternic sau devastator acest impact. Sperăm să își revină lucrurile la normal și să fie o perioadă cât mai scurtă“, a adăugat Savateev. 

RRG Capital are deschis un șantier mic pe Șoseaua Nordului, unde construiește proiectul Park Avenue 96 cu 36 de apartamente. Savateev spune că lucrările se desfășoară cu dificultate din cauza indisponibilității furnizorilor, însă construcția continuă.

În apropierea acestui proiect, compania a mai dezvoltat în 2018 Lighthouse Residence, complex cu 68 de apartamente, vândut în totalitate. Primul proiect realizat de ruși în București a fost Linda Residence, un ansamblu cu 216 de apartamente, amplasat pe Șoseaua Industriilor.

EXCLUSIV Moștenitorii lui Marcel Bărbuț intră pe piața imobiliară, după vânzarea Adeplast către Sika CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Moștenitorii lui Marcel Bărbuț intră pe piața imobiliară, după vânzarea Adeplast către Sika

RRG Capital este deținută de două firme înregistrate în Olanda, afiliate grupului Vimetco, care la rândul său deține 54,1% din producătorul de aluminiu Alro Slatina. Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, dețin 23,2% din Alro. Grupul Vimetco este controlat de omul de afaceri rus Vitaliy Machitski.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari. În ciuda evoluției pozitive din ultimele luni, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. Împreună, primele două luni din 2020 au adus cu 18,5% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019. 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
vitaliy machitski
alro slatina
rrg capital
vimetco
linda residence