Asociația Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, a transmis un set de propuneri Guvernului, în contextul crizei create de coronavirus, și se așteaptă să aibă probleme la încasarea chiriilor pentru spațiile de retail și birouri, deoarece firmele sunt nevoite să își întrerupă activitatea.
„Am vrea să nu plătim TVA decât pentru facturile încasate. Pe fondul legislației actuale, care prevede să plătești angajații cu 75% din salariu ca să stea acasă cu copiii, firmele trebuie să aibă lichidități. La fel, am dori o amânare a plății taxelor. Lucruri normale într-o astfel de situație“, a declarat, pentru Profit.ro, Antoanela Comșa, președinta asociației patronale și directorul general al dezvoltatorului cu capital spaniol Granvia Romania.
Întreaga listă a propunerilor o puteți citi în faximilul de mai jos.
AREI_Masuri de Sustinere Industria de Real Estate by Alexandru Urzica on Scribd
Potrivit acesteia, vor începe să apară șantiere blocate și întârziate, fie din cauza unor îmbolnăviri, situație în care șantierul se închide 2-3 săptămâni, fie pentru că sunt așteptate materiale din țări precum China, Spania și Italia.
„Apar probleme la materialele de finisaje: uși, ceramică, obiecte sanitare, etc.. Înainte, acestea erau aduse, în special, din Italia. Pentru proiectul pe care Granvia îl are la Constanța, unde vom avea nevoie de materiale în maxim trei luni, ne-am schimbat orientarea și vom achiziționa ușile de la Porta Doors, care are o fabrică la Timișoara, alte materiale vin de la Roca, altele din Bulgaria și tot așa. Constructorul nostru, care se află în situația de a avea peste 99 de persoane pe șantier, a decalat programul angajaților. Îi transportă spre serviciu cu propriile microbuze, câte 9. Și angajații noștri sunt transportați acasă și la birou cu mașinile firmei. Încercăm să programăm mai puține vizite cu clienții și mai puține acte la notar. Înainte semnam între 13 și 15 acte cu clienții, acum ne limităm la maxim 6 acte. La fel în cazul recepției apartamentelor. Încercăm să minimizăm posibilele riscuri“, explică managerul.
CITEȘTE ȘI FOTO Un grup cu legături în politica din Azerbaidjan, interesat și de RAFO, pregătește un ansamblu rezidențial în nordul Bucureștiului Ea se așteaptă ca, în perioada următoare, să asistăm la o scădere a vânzărilor de apartamente, deoarece au fost afectate fluxul de vizionări și cel de semnări la notar. Reducerea activității notariatelor a determinat Granvia să reducă zilele de semnări de la 4 pe săptămână la două. Totodată, cumpărătorii din afara Bucureștiului preferă să nu vină aici o perioadă, spune ea.
„Cei care cumpărau în scop investițional vor sta puțin pe cash. Din cauza incertitudinii, preferă să aibă banii în buzunar. Cei care cumpără pentru locuire nu se opresc din achiziție. Există, însă, o temere în piață referitor la creșterea cursului valutar și insecuritatea job-ului. Firmele mici vor fi afectate, cu siguranță, mai ales cele din turism. Noi ne-am repliat și am hotărât ca în cazul în care clienții nu vor putea să își asigure fondurile necesare la momentul finalizării lucrărilor, le dăm banii înapoi“, a mai spus Comșa.
Granvia a vândut aproximativ 70% din ambele proiecte rezidențiale pe care le are în construcție: Timișoara 58 București și Gran Via Marina Constanța și și-a acoperit din vânzări datoria către bancă.
„Ne-am capitalizat destul de bine și avem resurse să începem și faza a patra la Gran Via Park Lujerului. Nu vom scădea prețurile“, conchide directorul Granvia România.
Din Asociația Investitorilor Imobiliari (AREI) fac parte NEPI Rockcastle, Globalworth, Țiriac Imobiliare, CA Immo, AFI Europe, Forte Partners, S Immo, Portland Trust, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, Bluehouse și Portico Investments.
Și Federația Patronatelor Societăților din Construcții a formulat un set cu 10 propuneri înaintate Guvernului României pe care le puteți consulta în faximilul de mai jos.
Scrisoare FPSC Catre Guvernul Romaniei by Alexandru Urzica on Scribd