Grupul Indotek, controlat de omul de afaceri Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, cumpără clădirea de birouri Băneasa Business Center, din nordul Bucureștiului, de la Adval Asset Management, firmă care a preluat o parte din averea lui Dinu Patriciu. Tranzacția este estimată la circa 15 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În vara anului 2019, grupul maghiar Indotek a intrat pe piața imobiliară românească, cu prima sa investiție semnificativă făcută în afara Ungariei, prin achiziția mall-ului Promenada Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată la 43 de milioane de euro. Proprietatea a fost vândută la pachet cu clădirea de birouri America House din centrul Bucureștiului, pe care a cumpărat-o, cu circa 77 milioane euro, o divizie a băncii de investiții Morgan Stanley, tranzacția, anunțată în premieră de Profit.ro, asigurând ieșirea fondului francez AEW Europe de pe piața locală după un deceniu de activitate în România.
Investitorul ungar analizează și cumpărarea clădirii de birouri One Victoriei Center din București de la antreprenorii Omer Susli și Ionuț Dumitrescu, acționari ai One United Properties, potrivit surselor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmenteAcum, Indotek semnează achiziția clădirii de birouri Băneasa Business Center de pe Șoseaua București - Ploiești 19-21, spun sursele Profit.ro. Clădirea are o suprafață închiriabilă de 9.500 de metri pătrați și chiriași precum Idea Leasing, Enereco, Hunt Oil, BSH și LG, plus operatorul de birouri flexibile aSpace, deținut de Adval.
Clădirea găzduiește și sediul social al firmelor Indotek din România. Recent, Indotek a înființat și firma IK Băneasa Business Center.
Clădirea de birouri este cel mai valoros activ din portofoliul Adval Asset Management, compania omului de afaceri David Hayward, parte dintr-un portofoliu de imobile preluate de la moștenitorii lui Dinu Patriciu.
Clădirea, cu 9 etaje, a fost construită în două etape, în 2002 și 2003, și a fost una dintre primele clădiri de birouri din România cu spații pretabile pentru chiriași internaționali. Băneasa Business Center are la dispoziție 132 de locuri de parcare subterane și supraterane.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Indotek și David Hayward nu au dorit să comenteze informația la acest moment.
Cine este cumpărătorul
Indotek a finalizat, recent, procesul de achiziție a întregului portofoliu de birouri, format din 11 clădiri, pe care Globe Trade Centre (GTC) îl are în Belgrad, pentru un preț de 267,6 milioane de euro. GTC scosese la vânzare și proprietățile acumulate în România, însă a decis să le retragă de pe piață, spun sursele Profit.ro.
Indotek face parte dintr-o listă mai lungă de investitori cu capital ungar intrați pe piața imobiliară românească. Este vorba despre fondul ungar de investiții Adventum, care a cumpărat complexul de birouri Hermes Business Campus din Pipera de la dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacție de peste 150 de milioane de euro, cea mai mare de anul trecut și una dintre cele mai mari afaceri imobiliare încheiate vreodată pe piața locală; despre Tamás Leisztinger, apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri; de asemenea, în vara anului 2019, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul GTC.
În 2019, Dániel Jellinek a intrat, pentru prima dată, în topul celor mai bogați unguri direct pe poziția a zecea, cu o avere estimată de revista Forbes la circa 300 de milioane de euro. În 2020, el a trecut pe poziția a 11-a, însă averea sa a sporit la peste 380 milioane euro.
El conduce și este acționarul majoritar al Indotek, care a acumulat, discret, unul dintre cele mai mari imperii imobiliare din Ungaria, format din peste 30 de clădiri de birouri, peste 20 de mall-uri, hoteluri și circa 100 de spații de depozitare.
Jellinek are ca partener minoritar, în Indotek, grupul american Bohemian din statul Colorado. Grupul este deținut de familia Stryker, moștenitorii lui Homer Stryker, un chirurg ortoped american, fondator al multinaționalei Stryker Corporation. Averea familiei este împărțită între nepoții lui Homer, Pat Stryker, creditată de Forbes cu o avere de 3,1 miliarde dolari, Jon Stryker, cu o avere de 4,3 miliarde de dolari, și Ronda Stryker, cu o avere de 6,9 miliarde de dolari.
Stryker Corporation a vândut echipamente medicale în valoare de 14,9 miliarde de dolari în 2019.
Cine este vânzătorul
Adval a mai discutat cu o serie de investitori interesați de achiziția unei alte clădiri de birouri preluate de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, respectiv Banu Antonache din cartierul Floreasca, însă negocierile nu s-au concretizat până acum.
După decesul lui Dinu Patriciu, firma lui Hayward a preluat administrarea activelor imobiliare, în valoare de peste 100 de milioane de euro, pe care omul de afaceri le avea în România. Treptat, acestea au fost vândute sau au fost cumpărate de Adval.
Primul imobil vândut de Adval a fost clădirea de birouri Evo Center din Pipera, cumpărat de către Itzhak și Lilya David, în august 2015. Un an mai târziu s-a vândut o vilă transformată în spații de birouri de pe strada General Berthelot, în 2017 GTC a plătit 9 milioane de euro pe Cascade Offices din zona Pieței Victoriei, iar Alpha Bank a preluat Cubic Center din Pipera, în contul unei datorii.
Profit.ro a scris în exclusivitate că omul de afaceri Dan Șucu a cumpărat de la Adval sediul și tipografia grupului de presă Adevărul, pentru 4,75 milioane de euro. Adval mai are încă două clădiri de birouri în București, un depozit folosit de fosta rețea de retail Mic.ro și apartamente în ansamblul rezidențial New Town din zona Dristor.