EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, semnează ultimele tranzacții cu terenuri din fostele sere Berceni. Cumpără și un fond austriac din energie, care intră, în premieră, pe imobiliare în România

EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, semnează ultimele tranzacții cu terenuri din fostele sere Berceni. Cumpără și un fond austriac din energie, care intră, în premieră, pe imobiliare în România

Horia Culcescu a cumpărat de la stat, în anul 2000, firma Berser

scris 9 iul 2021

Omul de afaceri Horia Culcescu este în plin proces de semnare a ultimelor tranzacții cu terenuri din fostele sere Berceni, în urma căruia ajunge la încasări de peste 75 milioane de euro pe un total de circa 50 de hectare. Cumpără o parte din teren și un fond austriac de investiții activ în zona energiei fotovoltaice, care intră în premieră pe piața rezidențială cu acest proiect, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Serele Berceni sunt deținute omul de afaceri Horia Culcescu prin intermediul producătorului de conserve din legume și fructe Leader International. Acestea sunt amplasate la câteva sute de metri de mallul Grand Arena și sunt separate în două loturi de Bulevardul Metalurgiei din București.

Urmărește-ne și pe Google News
Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Circa jumătate din terenul de 50 de hectare, pe care au funcționat serele din Berceni, a fost cumpărat, în trecut, de o serie de dezvoltatori imobiliari români care au construit și vândut circa 5.000 de apartamente sub brandul general Metalurgiei Park Residence. Din cealaltă jumătate, Lidl a cumpărat, cu 2,37 milioane de euro, un hectar și a deschis în 2017 un supermarket. Lângă acesta, Kaufland a plătit 7,6 milioane de euro pentru 2,5 hectare și urmează să înceapă construcția unui nou hipermarket. În principal, dezvoltatorii din prima etapă a complexului rezidențial au revenit cu achiziții și în etapa a doua. Astfel, cumpărătorii restului de teren sunt: Lotus Residence, Viva Residence, Brown Residence, Venus Residence, Galaxy Residence, Galaxy Plus Residence, Studio Plus Residence, Athos Residence și Top House Residence.


Dacă în prima etapă a proiectului s-au tranzacționat circa 30 de hectare cu un preț mediu de 125 de euro/metru pătrat, loturile de circa 20 de hectare rămase au fost vândute cu un preț mediu de 280 de euro/metru pătrat, potrivit surselor Profit.ro. De exemplu, Galaxy Residence și Galaxy Plus au semnat achiziții pentru un total de 2,7 hectare la un preț de 6,6 milioane euro, Viva plătește 1,9 milioane euro pentru circa 8.000 de metri pătrați, iar Brown Residence 2,3 milioane euro pentru 10.000 de metri pătrați.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Singurul dezvoltator nou care s-a alăturat Metalurgiei Park în etapa a doua de dezvoltare este un fond austriac de investiții, care a dezvoltat o serie de parcuri fotovoltaice în mai multe țări, inclusiv România, și care a decis să cumpere aici un lot de circa 2 hectare pentru a construi primul său ansamblu rezidențial, un proiect cu peste 800 de apartamente. Lotul vizat de austrieci mărginește viitorul parc Tudor Arghezi, pe care Primăria Sector 4 urmează să îl amenajeze.

Încheierea tuturor tranzacțiilor cu terenuri deja inițiate este așteptată în iulie și august.

Regimul de înălțime din etapa a doua a complexului s-a dublat față de prima etapă la P+8 – P+11, ceea ce permite construcția a alte peste 5.000 de apartamente, aflate deja în diferite etape de autorizare. Planul Urbanistic Zonal aprobat pentru complexul Metalurgiei Park prevede și construcția unei școli, a unei grădinițe și a unei creșe.

FOTO Grupul Auchan deschide la Brașov primul său hotel. Brandul românesc ales să îl opereze ar putea gestiona și hotelul pe care Auchan îl pregătește la Reșița CITEȘTE ȘI FOTO Grupul Auchan deschide la Brașov primul său hotel. Brandul românesc ales să îl opereze ar putea gestiona și hotelul pe care Auchan îl pregătește la Reșița

Inginerul agronom Horia Culcescu deține 230 de hectare de sere și 1.200 de hectare de vie.  Culcescu a cumpărat de la stat, în anul 2000, firma Berser, care avea în patrimoniu terenul pe care au funcționat serele Berceni.

El este finul lui George Becali, care l-a împrumutat în trecut cu 18 milioane euro pentru a-și dezvolta afacerea, potrivit declarației de avere a patronului echipei de fotbal FCSB.

Alături de sora sa, Oana Belu, și cumnatul, Lucian Velciu, el se ocupă de afacerile demarate de tatăl lor, Marin Culcescu. Cei trei se află în spatele brandului Domeniile Ostrov, dar și a Hortifruct. Familia Culcescu a investit 15 milioane de euro într-un complex de sere încălzite pe un amplasament de 13 hectare, în Pipera. Domeniile Ostrov au circa 1.600 de hectare de teren, din care 1.200 de hectare sunt plantate cu viță-de-vie. Compania are o fabrică cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an. Culcescu a lansat un vin pentru echipa de fotbal Steaua. Fabrica Leader International din Caracal exploatează terenuri agricole în Constanța, Teleorman, Olt și București.

FOTO Gabriel Arapalea, unul dintre proprietarii târgului Pucheni, printre cele mai mari angro-uri din țară, lucrează la extinderea ansamblului său rezidențial din Rahova. „Avântul cumpărătorilor din ultimele luni se temperează.“ CITEȘTE ȘI FOTO Gabriel Arapalea, unul dintre proprietarii târgului Pucheni, printre cele mai mari angro-uri din țară, lucrează la extinderea ansamblului său rezidențial din Rahova. „Avântul cumpărătorilor din ultimele luni se temperează.“

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 17% mai mare în luna iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 54.000 de contracte, în ciuda faptului că luna corespondentă din 2020 nu a fost deloc afectată de criza sanitară cauzată de pandemie. Aceasta este a 11-a lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primul semestru al anului a cunoscut o evoluție pozitivă de peste 33%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
horia culcescu
berser
metalurgiei park