Compania Globalworth, care are în proprietate cea mai mare suprafață de spații pentru birouri din România, poate încheia anul acesta un nou parteneriat, pentru a-și mări expunerea pe sectorul industrial-logistic al pieței imobiliare, după ce anul trecut s-a asociat cu omul de afaceri Sorin Preda și a stabilit o înțelegere cu grupul maltez Zacaria, cu același scop.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Anul acesta am putea avea un nou parteneriat pe industrial cu un dezvoltator care are teren și pregătește proiecte pe el. Nu trebuie să fie, neapărat, un jucător cu active deja funcționale. Parteneriatul cu Zacaria e menit să ne crească portofoliul. Nu putem crește doar organic, prin achiziții, iar prin dezvoltare, pentru a deveni relevanți pe piață, avem nevoie de parteneri. Noi avem 200.000 de metri pătrați, dar ca să fii relevant ai nevoie de mult mai mult“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Zaharia, director de investiții și capital markets în cadrul Globalworth.
În vara anului trecut, investitorul a lansat brandul Globalworth Industrial, menit să înglobeze toate proprietățile sale logistice. De atunci, a semnat un parteneriat cu Global Vision, compania antreprenorului Sorin Preda – un apropiat al lui Ioannis Papalekas, fondatorul Globalworth, prin care a a început dezvoltarea unui parc logistic în Chitila, în suprafață de 77.000 de metri pătrați și o investiție de 35,5 milioane de euro, și a început dezvoltarea Constanța Business Park, un proiect cu ambiția să devină cel mai mare complex mixt din țară, în urma unor investiții ce depășesc 200 milioane de euro. La Constanța, cei doi investitori vor să construiască în următorii patru ani, pe un teren de circa 100 de hectare, un parc logistic și de producție ușoară în suprafață de peste 550.000 de metri pătrați. Într-o primă etapă, se va dezvolta un depozit logistic de 21.000 de metri pătrați, cu livrare anul acesta.
În Timișoara, Globalworth a dezvoltat deja trei etape dintr-un proiect industrial-logistic care a ajuns la o suprafață închiriabilă de circa 150.000 de metri pătrați, și are în plan să demareze o nouă etapă cu 155.600 de metri pătrați, ce ar trebui definitivată până în 2022, în urma unei investiții de peste 60 milioane de euro. În plus, mai are în portofoliu depozitul Dacia de lângă Pitești, în suprafață de 68.400 de metri pătrați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Doar definitivarea acestor proiecte ar duce portofoliul de proprietăți industrial-logistice al Globalworth la o suprafață de circa un milion de metri pătrați, comparabilă cu a liderului actual de piață, CTP.
În plus, compania a intrat în proces de achiziție a unei părți din două parcuri logistice deținute de Zacaria în Sibiu și Craiova și a alte două proiecte ale aceleiași companii, în curs de dezvoltare în Sibiu și Pitești. Mihai Zaharia nu a vrut să precizeze dacă parteneriatul cu Zacaria va fi definitivat anul acesta, pe motiv că tratativele sunt într-un stadiu incipient. Cele două proiecte deja funcționale cumulează o suprafață de peste 90.000 de metri pătrați.
Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de peste 180 milioane de euro pe an. Proprietățile industrial-logistice sunt grupate doar în România și reprezintă, deocamdată, doar 9% din valoarea activelor românești. Banii strânși din închirierea acestor spații ajung la numai aproximativ 10 milioane de euro pe an.
Semnalul schimbării de acționariat
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (43 de ani) a decis, recent, să iasă din acționariatul Globalworth, companie pe care a fondat-o în 2013, prin vânzarea pachetului său de acțiuni unei companii a miliardarului ceh Radovan Vitek, care a și devenit principalul acționar al Globalworth. Papalekas a încasat în urma acestei tranzacții 230 milioane de euro și urmează să mai primească alți 53,4 milioane de euro.
Deși încă rămâne în poziția de director executiv al companiei, jucătorii din piață au primit vestea ca pe o surpriză privind momentul exitului.
„Investitorii sunt asemenea oilor, care se atrag una pe alta. Acum 10 ani, o persoană a apărut de nicăieri în București și a schimbat piața de birouri semnificativ. Piața fără Ioannis Papalekas va arăta diferit. Cred că decizia sa va avea un impact mare asupra pieței“, este de părere Shimon Galon, unul dintre cei mai vechi manageri ai pieței imobiliare, fost CEO al Globe Trade Centre (GTC).
Brokerii susțin, însă, că această mișcare nu ar trebui privită ca un semnal de alarmă legat de evoluția pieței, ci ca pe o veste pozitivă adusă de intrarea unui nou jucător mare pe piața românească.
„Vânzarea acțiunilor lui Ioannis Papalekas nu trebuie interpretată în sensul că piața a atins un vârf. Spre exemplu, tipul care a vândut Billa către Rewe a făcut mulți bani și a crezut că a făcut un pas inteligent, dar Billa a continuat să se dezvolte masiv (Karl Wlaschek a vândut Billa în 1996 pentru 1,1 miliarde de euro, n.red.). Nu trebuie să credem că dacă cineva extrem de inteligent vinde la un preț foarte bun înseamnă că prezice atingerea vârfului unei piețe. Este, mai degrabă, un lucru pozitiv“, consideră Andreas Ridder, președintele CBRE pe Europa Centrală și de Est.