Compania Globalworth, la care stau în chirie aproape toate multinaționalele din România, a cumpărat de la omul de afaceri Sorin Preda jumătate din Black Sea Vision, proiect logistic care presupune o investiție de peste 200 milioane de euro la Constanța. La finalizarea acestui proiect, Globalworth, companie fondată de Ioannis Papalekas, ar urca direct pe locul doi în topul marilor proprietari de spații industrial-logistice, după CTP.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Antreprenorul Sorin Preda, care prin Global Vision a dezvoltat mai multe proprietăți pe care Ioannis Papalekas le-a consolidat în portofoliul Globalworth, a cumpărat de la grupul bancar Erste un teren de aproape 100 de hectare din satul constănțean Lazu, unde Voestalpine intenționa să construiască, înainte de criza economică, un combinat siderurgic. Pe acest teren, el a gândit un proiect mixt, preponderent logistic și industrial, dar și cu imobile de birouri și retail, care să aducă în decurs de șase ani o suprafață construită de circa 600.000 de metri pătrați și o investiție de peste 200 de milioane de euro.
Recent, jumătate din firma Black Sea Vision, prin care se dezvoltă acest proiect, a fost cumpărată de Globalworth, într-un parteneriat 50%-50%, care a început cu un proiect logistic în Chitila în suprafață de 77.000 de metri pătrați și o investiție de 35,5 milioane de euro. Tot de curând, Globalworth și-a lansat brandul Globalworth Logistics, care va îngloba toate proprietățile sale logistice.
„Cu proiectul din Constanța suntem la nivel de proiectare. Așteptăm autorizația de construire pentru prima fază a proiectului în trimestrul trei al acestui an. Prima fază va avea în jur de 20.000 de metri pătrați cu o componentă logistică și una industrială. Când vom avea autorizația obținută vom face cunoscut și bugetul de investiții. Anul acesta intenționăm să începem lucrările. Avem contracte de închiriere semnate pentru o anumită suprafață, dar informația este confidențială și nu putem comunica încă. Începem dezvoltarea pentru logistic. Zona de producție mai durează puțin pentru că impică o dezvoltare mai mare. Avem discuții avansate cu câteva companii interesate, însă nu vom începe dezvoltarea zonei de producție în următoarele două luni“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Zaharia, director de investiții și capital markets în cadrul Globalworth.
Potrivit acestuia, Globalworth joacă rolul de investitor și finanțator al proiectului, iar Global Vision este dezvoltatorul. Cei doi parteneri au posibilitatea de a comasa până la 300 de hectare de teren în satul Lazu, însă deocamdată terenul de 100 de hectare pe care îl dețin în proprietate satisface solicitările pe care le-au primit din piață, spune Zaharia. Pe termen scurt, el nu vede oportunitatea de a achiziționa teren suplimentar, decât dacă va exista o cerere concretă de spațiu. Componenta logistică a Black Sea Vision va ocupa 43,5 hectare din teren, cea industrială 13,1 hectare, iar zona de retail, birouri și servicii încă 18 hectare.
„Colaborarea cu Global Vision a început pe proiectul Globalworth din Timișoara. Acolo am mai livrat 18.000 de metri pătrați în aprilie și urmează să începem un nou proiect de aproape 30.000 de metri pătrați. La proiectul din Chitila vom ajunge la 77.000 de metri pătrați, dar analizăm și alte oportunități în această structură de parteneriat pentru alte orașe din România“, a concluzionat Mihai Zaharia.
Globalworth deține la Timișoara un parc industrial-logistic de peste 100.000 de metri pătrați, care are posibilitatea dublării acestei suprafețe. În plus, mai are în portofoliu depozitul Dacia de lângă Pitești, în suprafață de 68.400 de metri pătrați. Dacă se adaugă proiectul din Constanța, compania urcă pe locul doi în topul marilor proprietar de spații logistice, depășind companiile WDP, P3 și Zacaria, ocupanții actuali ai locurilor doi, trei și patru în clasament, potrivit calculelor Profit.ro.
Sorin Preda a fondat Global Vision în 2004 și a dezvoltat proiecte precum centrul comercial City Mall, clădirile de birouri PGV Tower, Eliade Tower sau BOB și ansamblul rezidențial UpGround, toate aflate în portofoliul lui Ioannis Papalekas.
În 2018, Globalworth a derulat un program agresiv de achiziții în Polonia. Compania a realizat cinci tranzacții care au implicat investiții de peste 520 milioane euro, dintre care trei au intrat în top zece tranzacții ale anului în Polonia. Prin această strategie, valoarea portofoliului din Polonia al Globalworth a ajuns la 1,5 miliarde de euro, depășind valoarea activelor imobiliare din România, țara de origine a companiei. Deși valoarea proprietăților este împărțită aproape egal între cele două piețe, chiria contractată pe piața românească a fost de doar 77,6 milioane de euro în 2018, cu 24% sub cea contractată pe imobilele din Polonia.
Proprietarii de depozite din România au avut o surpriză pe final de an, când au reușit să închirieze 60% din suprafața de 500.000 de metri pătrați contractată pe parcursul întregului an, însă încetinirea consumului și lipsa unor proiecte suficient de mari ar putea rupe nivelul record de închirieri înregistrat în ultimii trei ani consecutiv.
Stocul modern de spații industriale din România a depășit la sfârșitul anului trecut 3,75 milioane de metri pătrați, peste 1,9 milioane de metri pătrați fiind construiți în jurul Bucureștiului. În 2018, au fost finalizate proiecte totalizând mai mult de 400.000 metri pătrați de spații industriale și logistice. Cele mai mari proiecte finalizate în 2018 includ CTPark Bucharest West (115.000 metri pătrați), WDP Pitești (60.000 metri pătrați) și P3 (55.000 metri pătrați). La finele anului 2018, rata de neocupare s-a menținut la un nivel redus de sub 5% având în vedere numărul redus de proiecte speculative.