Fundația Onassis, înființată de magnatul grec Aristotel Onassis, continuă să investească pe piața de birouri din București motivată de „viziunea“ pozitivă pe care o are asupra economiei românești, au declarat reprezentanții organizației, pentru Profit.ro, după achiziția complexului Global City din Pipera.
Compania Arion Green, o subsidiară a fundației Onassis, a cumpărat luna trecută centrul de afaceri Global City, unde are sediul central Coca-Cola, de la un fond al Global Finance, într-o tranzacție estimată la circa 75 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.
„Cu o prezență îndelungată pe piețele dezvoltate și emergente, decizia de a investi în continuare pe piața de birouri din București provine din viziunea noastră pozitivă asupra perspectivelor economiei românești. Portofoliul nostru puternic, format din clădiri de clasa A cu o suprafață construită cumulată de 65.000 de metri pătrați, oferă chiriașilor valoarea adăugată pe care o caută în spațiile de birouri și retail. Angajamentul nostru față de calitatea serviciilor și siguranța operațiunilor susțin relațiile pe termen lung cu clienții noștri și piețele pe care le deservim. Grupul Onassis crede în perspectivele viitoare ale României ca participant cheie la creșterea economiei europene“, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții fundației din Vaduz, Liechtenstein.
Pe lângă complexul Global City, cu o suprafață închiriabilă de 51.000 de metri pătrați, fundația Onassis mai deține încă alte trei imobile de birouri cu dimensiuni mai reduse din zone centrale ale Bucureștiului, însă prezența sa pe piața imobiliară locală devine notabilă abia acum. Unul dintre aceste imobile, denumit Filipescu 28, a fost construit în 2009 și are o suprafață închiriabilă de 3.120 de metri pătrați. Proprietatea este închiriată integral de către comerciantul de tutun Philip Morris Trading.
Fundația mai deține un imobil de birouri cu 8 etaje în apropiere de Piața Universității, pe strada Italiană, nr. 24. Clădirea a fost construită în 2012, are o suprafață închiriabilă de 1.075 de metri pătrați și câte un chiriaș la fiecare etaj. Printre companiile cu sedii aici se numără Osram, agenția de investiții străine a guvernului francez, Business France, agenția de investiții străine a gruvernului japonez Jetro și Atotech.
O altă clădire a Onassis este Calderon 70, construită în 2010, are șase etaje și o suprafață închiriabilă de 1.961 de metri pătrați. Aici își are sediul, printre altele, casa de avocatură Mocanu și Asociații.
Interesant este faptul că fundația este activă doar pe piața imobiliară românească la nivelul Europei Centrale și de Est, celelalte piețe pe care investește fiind SUA, Londra și Atena.
Fundația Onassis este una dintre cele mai mari din Europa. A fost înființată de Aristotel Socrate Onassis, un magnat grec care a ajuns să dețină cea mai mare flotă privată de transport maritim din lume. Aristotel este cunoscut și ca fondator al fostei companii naționale de transport aerian a Greciei, Olympic Airlines. El a fost căsătorit cu Jacqueline Kennedy, văduva președintelui american John F. Kennedy. Averea sa a fost împărțită între fiica sa Christina, care a primit 55%, și fundația Alexander S. Onassis, creată în memoria fiului său decedat într-un accident de avion. Partea Christinei din averea Onassis a fost moștenită de Athina Onassis, singurul ei copil și unicul descendent în viață al lui Aristotel Onassis. Averea acesteia este estimată la un miliard de dolari.