Dezvoltatorul imobiliar suedez Vastint, cu acționari comuni cu ai retailerului de mobilă IKEA, pregătește actele dezvoltării etapei a doua din complexul multifuncțional Timpuri Noi Square, început în locul fostei fabrici Timpuri Noi din București. Planurile înaintate pentru această fază includ cea mai înaltă clădire din proiect, dar și un hotel, însă reprezentanții investitorului spun, pentru Profit.ro, că nu intenționează să realizeze unul în viitorul apropiat.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Vastint a cumpărat, în 2010, terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din București, la un preț de circa 34,6 milioane euro, și a ocupat, până acum, peste 18% din lot cu 3 clădiri cu o suprafață de birouri de 53.000 de metri pătrați, 3.700 de metri pătrați de spații comerciale și 920 de locuri de parcare. Compania mai are la dispoziție circa 3,4 hectare din teren. Varianta inițială a etapelor Timpuri Noi Square
Planurile anunțate de dezvoltator la inițierea proiectului indicau, pentru etapa a doua, alte 3 clădiri de birouri, cu o suprafață totală de 50.000 de metri pătrați.
Profit.ro a analizat documentația tehnică realizată pentru Vastint în august 2021, iar aceasta prevede, pentru etapa a doua de dezvoltare a Timpuri Noi Square, două clădiri: una cu două subsoluri, demisol, parter, mezanin, 15 etaje și etaj tehnic (cea mai înaltă din complex) și alta, sub forma literei H, cu două subsoluri, parter, 8 etaje și etaj tehnic, ce vor avea destinația de „birouri, hotel, centru de conferințe și evenimente, spații publice comerciale și de alimentație publică“.
Totuși, reprezentanții Vastint au declarat, pentru Profit.ro, că „nu intenționăm să realizăm un hotel în viitorul apropiat în cadrul proiectului Timpuri Noi Square“.
În vara anului trecut, Vastint și-a lansat a 10-a divizie a grupului, denumită Hotel Co 51, care este operatorul a peste 20 de hoteluri în Europa.
De asemenea, prin divizia Vastint Hospitality, grupul dezvoltă hoteluri, în principal sub brandul Moxy, deținut de Marriott. Divizia are 29 de hoteluri funcționale și este în proces de construire a unui portofoliu cu cel puțin 50 de hoteluri în Europa, în următorii 5 ani, predominant în Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Franța, Belgia, Austria și țările nordice.
Etapa a doua de dezvoltare a Timpuri Noi Square a fost reglementată din punct de vedere urbanistic printr-un certificat de urbanism emis de Primăria Sector 3 în decembrie 2020.
„Suntem încă în faza de studiu, în ceea ce privește dezvoltarea ulterioară a proiectului, iar momentan realizăm lucrările pregătitoare. Dezvoltarea fazei a 2-a este condiționată de situația pieței de la momentul deciziei. În prezent analizăm evoluția pieței și, în funcție de acest aspect, vom lua o decizie în legătură cu viitoarea dezvoltare a proiectului“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Vastint România.
Cele două clădiri propuse spre construcție urmează a fi așezate pe două subsoluri de parcare comune și spații comerciale. Acestea vor avea o suprafață construită la sol de 8.890 de metri pătrați, echivalentul a 26% din suprafața de teren rămasă disponibilă, se arată în memoriul tehnic.
„Suprafața finală va fi definită la momentul începerii construcției, în prezent încă se lucrează la proiect, de aceea suprafețele studiate pot să varieze, nefiind în forma finală a acestora“, menționează reprezentanții dezvoltatorului.
Valoarea de investiție a proiectului propus va fi de peste 100 de milioane de euro, potrivit documentului citat. Într-o etapă a treia de dezvoltare se propune construcția de blocuri cu apartamente.
„Având în vedere fluctuațiile prezente ale pieței în care activăm, în acest moment nu putem să definim investiția. Totodată, toate detaliile vor fi mult mai clare în momentul în care vom avea proiectul finalizat și ne vom apuca de construirea fazei 2“, mai spun reprezentanții Vastint România.
Vastint România este deținută de Vastint Group. La rândul său, Vastint Group este deținută de Interogo Holding Group, care este deținută de Interogo Foundation. Interogo Foundation deține și Inter IKEA Group. Ingvar Kamprad este fondatorul Interogo Foundation, iar, astăzi, fiul său Mathias Kamprad face parte din consiliul consultativ al fundației.
Evoluția grupului în România
Suedezii de la IKEA au investit peste 300 milioane euro în România în cei 11 ani de la intrarea directă pe piață. Printre cele mai mari investiții realizate de grup în România a fost achiziția, în vara anului 2015, a 33.600 de hectare de pădure, pe care a plătit 56 milioane euro. IKEA a realizat tranzacția prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul și nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard.
Grupul suedez și-a extins activitatea la nivel local și pe sectorul imobiliar, prin intermediul Vastint. În 2010, divizia imobiliară a grupului a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din București, pentru care a plătit 34,6 milioane euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 miloame euro. Pe cele două loturi, Vastint România dezvoltă proiectul de birouri și locuințe Timpuri Noi Square și a finalizat construcția complexului de birouri Business Garden Bucharest.
În 2016, Vastint a plătit circa 24 milioane euro lui Teia Sponte, fost vicepreședinte al echipei Steaua București, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidențial.
În 2019, compania a cumpărat de la fondatorii brandurilor românești Exotique și Musette circa 9.000 de metri pătrați de teren, parte a fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița, iar la începutul acestui an a intrat într-o înțelegere cu dezvoltatorul grec REDS pentru încă o bucată, de aproape 8.000 de metri pătrați, din aceeași fostă fabrică din zona Timpuri Noi.
Tot în 2019, IKEA a cumpărat de la omul de afaceri Ion Țiriac un teren de circa 8 hectare pe care pregătește construcția celui de-al 3-lea magazin al rețelei în România.
Grupul IKEA este controlat, indirect, de familia miliardarului suedez Ingvar Kamprad, care a decedat la începutul anului 2018 la vârsta de 91 de ani. Averea familiei a fost împărțită între cei trei fiii ai săi Mathias, Peter și Jonas Kamprad, care figurează cu o avere estimată la circa un miliarde dolari, fiecare, în revista Forbes.