Familia Gagiu, proprietara pieței agroalimentare Vitan, din București, a preluat șantierul unui hotel din zona Unirii, în centrul capitalei, început în urmă cu un deceniu, și transformă proiectul în locuințe de lux și clinică medicală, în urma unei investiții estimate la circa 10 milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Familia Ionica și Florian Medeleț, alături de un grup de investitori străini, au inițiat în 2014 construcția unui hotel pe strada Vulturilor din zona Unirii, care urma să fie format din două corpuri alipite, unul cu 6 etaje și altul cu 11 etaje.
Familia Gagiu a plătit circa 5 milioane de euro pe preluarea proiectului, a cărui construcție începuse, plus a unor terenuri învecinate, și a schimbat destinația din hotel în locuințe de lux, plus spațiu pentru o clinică medicală la subsol, parter și mezanin. Investiția este susținută printr-un împrumut în valoare de 7,3 milioane de euro de la Garanti Bank, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
„Vrem să închiriem unei clinici medicale spațiul de 2.000 de metri pătrați utili de la subsol, parter și mezanin, care este comun celor două clădiri cuprinse în proiect. La etaj vor fi amenajate 73 de locuințe de lux. Vom face și o clădire de parcare, în spate, cu subsol, parter și 4 etaje care va avea circa 110 locuri, dedicată exclusiv complexului“, a declarat, pentru Profit.ro, Vasile Gagiu, director general Piața Vitan.
Proiectul se defășoară pe un teren cu o suprafață de 2.150 de metri pătrați și are ca termen de finalizare luna martie a anului 2025.
Prețul de vânzare al apartamentelor va fi de circa 3.500 de euro/metru pătrat, plus TVA, ceea ce îl face mai scump decât Barrio 1 Mai, primul proiect rezidențial premium realizat de familia Gagiu în 2017 și vândut integral.
Stadiul construcției proiectului Barrio Unirii
Investitorii mai dețin un teren de circa 3.000 de metri pătrați lângă Primăria Sectorului 3 și Școala 80, unde pregătesc construcția unui ansamblu rezidențial format din două blocuri cu 165 de apartamente și subsoluri dedicate parcărilor.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Dimofte pregătește două turnuri de câte 11 etaje „Pentru proiectul de lângă Primăria Sector 3 așteptăm autorizația de construire anul acesta și vrem să începem lucrările. Avem contract cu Mega Image pentru 1.000 de metri pătrați în acest proiect“, spune Vasile Gagiu.
Anul trecut, familia a mai definitivat o investiție de circa 2 milioane de euro într-un supermarket, închiriat de Mega Image, amplasat în zona rezidențială din spatele fostei fabrici Policolor din estul Bucureștiului.
Principala afacere a familie Gagiu este piața agroalimentară Vitan, unde închiriază spații comerciale pentru o serie de firme. Această afacere are un rulaj anual de circa 3 milioane de euro, iar, în 2022, a raportat un profit de circa 830.000 de euro, potrivit datelor transmise Ministerului Finanțelor.
Vasile Gagiu spune că are în plan să adauge etajul 2 la Piața Vitan pentru o sală de fitness, pentru care are deja semnat un contract. În acest scop a obținut deja un certificat de urbanism.
Peste 60% dintre casele și apartamentele vândute în România în 2023 au fost cumpărare exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la un credit bancar, potrivit calculelor SVN pe baza datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și a datelor Băncii Naționale.
Tranzacțiile cash continuă să dețină procentul majoritar din totalul achizițiilor de locuințe într-un context în care indicele SVN de accesibilitate al cumpărării unei noi locuințe, calculat ca raport dintre prețuri și salarii, a ajuns la cea mai bună valoare din istoria modernă a pieței locale, ținând cont că salariul mediu a crescut în ultimul an cu 15,1%, în timp ce prețurile s-au majorat, în medie, cu doar câteva procente.
Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București deținea la finalul anului trecut un procent de circa 43% din salariul mediu net pe economie la nivel național, România având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional și printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene, arată un raport realizat de SVN Romania | Credit & Financial Solutions.