EXCLUSIV FOTO Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, intră pe sectorul logistic și în România. Tranzacție cu un dezvoltator susținut de mai mulți milionari belgieni

EXCLUSIV FOTO Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, intră pe sectorul logistic și în România. Tranzacție cu un dezvoltator susținut de mai mulți milionari belgieni

Dániel Jellinek alături de amplasamentul Aiud Industrial Park

scris 31 ian 2024

Grupul Indotek, controlat de omul de afaceri Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, a cumpărat proiectul Aiud Industrial Park, din județul Alba, de la dezvoltatorul ILD, în care investesc cei mai bogați belgieni din sectorul logistic al pieței imobiliare, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Aiud Industrial Park este un proiect pregătit a fi dezvoltat în satul Decea, din județul Alba, cu acces la autostrada A10. Lângă proiect s-a construit un terminal intermodal de containere operat de logisticianul DP World.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV VIDEO&FOTO Romexpo analizează condițiile pentru a face un hipodrom în locul centrului expozițional. În urmă cu peste 60 de ani exista Hipodromul Băneasa, după arhitectura unui celebru hipodrom parizian CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO&FOTO Romexpo analizează condițiile pentru a face un hipodrom în locul centrului expozițional. În urmă cu peste 60 de ani exista Hipodromul Băneasa, după arhitectura unui celebru hipodrom parizian

Proiectul urmează a fi realizat pe un teren de circa 18 hectare, concesionat pe termen lung de la primăria din localitate, pe care este gândită construcția a 4 cădiri cu suprafețe cuprinse între 13.200 metri pătrați și circa 36.000 metri pătrați, care pot fi divizate până la unități de minim 5.000 de metri pătrați. În total se poate construi o suprafață de aproape 90.000 de metri pătrați.

Grupul Indotek a cumpărat 97% din părțile sociale ale companiei Aiud Industrial Park, prin intermediul căreia se dezvoltă proiectul, restul rămânând în posesia Industrial and Logistics Developments (ILD), potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

FOTO CTP pregătește în România un spațiu de depozitare uriaș, cu birouri și magazine CITEȘTE ȘI FOTO CTP pregătește în România un spațiu de depozitare uriaș, cu birouri și magazine

Prin această achiziție, Indotek intră și pe sectorul industrial-logistic al pieței imobiliare românești, grupul având circa 100 de depozite, hale industriale și parcuri logistice în Ungaria.

„S-a agreat această colaborare prin care Indotek intră ca finanțator în proiect, iar ILD rămâne mai departe ca dezvoltator al parcului de la Decea. Ne uităm să dezvoltăm aici clădiri pentru cereri țintite care ar putea să vină din piață. ILD mai are în România și alte proiecte, dar într-o fază de dezvoltare mai incipientă. Interesul ILD este să rămână în piață și să își continue dezvoltările“, a declarat, pentru Profit.ro, Laurențiu-Cătălin Hanu, country manager al ILD România.


ILD este susținut financiar de cei mai bogați belgieni din sectorul logistic, potrivit publicației De Rijkste Belgen. Printre aceștia se numără familiile Vandermarliere și Van Biervliet, care au în dezvoltare un proiect imobiliar de lux în Spania cu o valoare de 340 de milioane de euro, Johan Heemeryck, fostul proprietar al dezvoltatorului Steenoven, Jan Clarebout, supranumit „împăratul cartofilor“, Michael și Alain Vereenooghe, foștii proprietari ai Mercedes Roeselare, și investitorii în hoteluri Serge și Dimitri Vermeersch.

Cine este cumpărătorul

Indotek a intrat pe piața imobiliară românească în 2019 prin achiziția mallului Promenada Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată la 43 de milioane de euro, iar, ulterior, s-a axat pe cumpărarea de clădiri de birouri, adăugându-și în portofoliul imobilele Băneasa Business Center și Bucharest Business Center din București.

Grupul ungar a fost interesat și de achiziția complexului comercial Expo Market Doraly din Afumați de la antreprenorul Gheorghe Iaciu și foști bancheri HSBC, însă a renunțat în favoarea dezvoltatorului belgian WDP, care plătește 90 de milioane de euro pe această proprietate.

EXCLUSIV VIDEO&FOTO Romexpo analizează condițiile pentru a face un hipodrom în locul centrului expozițional. În urmă cu peste 60 de ani exista Hipodromul Băneasa, după arhitectura unui celebru hipodrom parizian CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO&FOTO Romexpo analizează condițiile pentru a face un hipodrom în locul centrului expozițional. În urmă cu peste 60 de ani exista Hipodromul Băneasa, după arhitectura unui celebru hipodrom parizian

Indotek a cumpărat, la începutul lui 2022, întregul portofoliu de birouri, format din 11 clădiri, pe care Globe Trade Centre (GTC) îl avea în Belgrad, pentru un preț de 267,6 milioane de euro.  La începutul acestui an, un fond al lui Istvan Tiborcz, ginerele premierului ungar Viktor Orban, a cumpărat 5 dintre clădirie de birouri din Belgrad ale Indotek.

De asemenea, Indotek este în curs de a cumpăra 47% din grupul care operează rețeaua Auchan în Ungaria.

Indotek face parte dintr-o listă mai lungă de investitori cu capital ungar intrați pe piața imobiliară românească. Este vorba despre fondul ungar de investiții Adventum, care a cumpărat complexul de birouri Hermes Business Campus din Pipera de la dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacție de peste 150 de milioane de euro, una dintre cele mai mari afaceri imobiliare încheiate vreodată pe piața locală; despre Tamás Leisztinger, apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri; de asemenea, în vara lui 2019, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul GTC. Totodată, Kesz Group, una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria, a intrat pe piața rezidențială din România. Lor li se adaugă și Cordia, parte a grupului Futureal, deținut de antreprenorii maghiari Péter și Gábor Futó, tată și fiu, care a revenit pe piața imobiliară din România, după o perioadă de pauză.

Expansiunea acestora în România apare pe fondul unui surplus de capital în Ungaria și al unei piețe maghiare reduse ca mărime.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat o suprafață mare de teren de la fiica lui Fathi Taher, lângă Școala Americană. Pot construi sute de apartamente și magazine CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat o suprafață mare de teren de la fiica lui Fathi Taher, lângă Școala Americană. Pot construi sute de apartamente și magazine

În 2019, Dániel Jellinek a intrat, pentru prima dată, în topul celor mai bogați unguri direct pe poziția a zecea, cu o avere estimată de revista Forbes la circa 300 de milioane de euro. În 2020, el a trecut pe poziția a 11-a, însă averea sa a sporit la peste 380 milioane euro., iar în 2021 a urcat din nou pe locul zece, după ce averea sa a mai crescut la circa 470 de milioane euro. El conduce și este acționarul majoritar al Indotek care a acumulat, discret, unul dintre cele mai mari imperii imobiliare din Ungaria format din peste 30 de clădiri de birouri, peste 20 de malluri, hoteluri și circa 100 de spații de depozitare.

Jellinek are ca partener minoritar în Indotek grupul american Bohemian din statul Colorado. Grupul este deținut de familia Stryker, moștenitorii lui Homer Stryker, un chirurg ortoped american, fondator al multinaționalei Stryker Corporation. Averea familiei este împărțită între nepoții lui Homer, Pat Stryker, creditată de Forbes cu o avere de 3,6 miliarde dolari, Jon Stryker, cu o avere de 4,9 miliarde de dolari, și Ronda Stryker, cu o avere de 7,4 miliarde de dolari.

Stryker Corporation a vândut echipamente medicale în valoare de 14,9 miliarde de dolari în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
indotek
daniel jellinek
ild
aiud industrial park