EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare

EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare

Frații Pavăl și dezvoltările imobiliare pregătite în vestul parcului Carol din București

scris 28 sep 2022
Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, sunt interesați să cumpere un teren de la Transporturi Auto Filaret, care întregește terenurile fostelor fabrici Industria Iutei și Comatchim Internațional, preluate deja după tranzacții de circa 14 milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din piața imobiliară. În locul fostei zone industriale din apropierea parcului central Carol, din București, sunt pregătite acum proiecte cu mii de apartamente.
 
Urmărește-ne și pe Google News
UPDATE 28 septembrie 17:00

Reprezentanții Transporturi Auto Filaret ne-au transmis faptul că nu a existat nicio negociere formală între Dedeman și companie, iar terenul nu a fost vândut. 
 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

 
Compania Dedeman este interesată să cumpere un teren în suprafață de circa 3.000 de metri pătrați de la Transporturi Auto Filaret, proprietarul service-ului autorizat BMW Filaret, pe strada Spătarul Preda, nr. 9A. Retailerul a obținut în acest sens un certificat de urbanism care are ca scop desființarea construcției existente pe acest teren, folosit de service-ul BMW Filaret de peste drum. Documentul este unul informativ, potrivit reprezentanților Transporturi Auto Filaret.
EXCLUSIV Andrei Lișinschi intră pe piața rezidențială cu un proiect amplu, dezvoltat pe un teren de la George Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Andrei Lișinschi intră pe piața rezidențială cu un proiect amplu, dezvoltat pe un teren de la George Becali

Terenul este lipit de halele Comatchim Internațional, cumpărate de Dedeman cu 3,3 milioane euro în decembrie 2018 la o licitație organizată de administratorul judiciar al Comatchim, care între timp a ieșit din insolvență. În plus, Dedeman a plătit alte 6,7 milioane euro pe terenul de 2,7 hectare al fabricii Industria Iutei, care se învecinează cu platforma Comatchim.

Dacă se va concretiza noua achiziție, Dedeman va ajunge la circa 6 hectare de teren în apropiere de parcul Carol, după tranzacții succesive de circa 15 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
 
„Deocamdată nu am stabilit o destinație pentru acest teren, încă studiem oportunități de valorificare“, au transmis reprezentanții Dedeman pentru Profit.ro.
EXCLUSIV Omul de afaceri american Onisim Dorneanu lansează un fond țintit pe România și vrea să îl convingă pe Eric Trump să investească în imobiliare la Cluj. A agreat un parteneriat cu constructorul Campeador CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omul de afaceri american Onisim Dorneanu lansează un fond țintit pe România și vrea să îl convingă pe Eric Trump să investească în imobiliare la Cluj. A agreat un parteneriat cu constructorul Campeador Spre comparație, pe terenul fostei fabrici de ulei Muntenia, care se învecinează cu loturile cumpărate de Dedeman și care are o mărime similară, se pregătește un ansamblu rezidențial cu peste 2.000 de apartamente. De altfel, zona a atras tot mai mulți dezvoltatori imobiliari care au în diferite stadii de execuție alte câteva mii de apartamente. 
 
Pe lângă terenul fabricii de ulei Muntenia, în zona, Constantin Căpățână și Iulian Robu, dezvoltatorii Militari Residence, dezvoltă ansamblul format din 5 blocuri Central Address Residence pe un teren cumpărat de la Telekom; omul de afaceri Liviu Tudor pregătește un ansamblu rezidențial pe un teren al Prefabricate Vest; Evergent Investments (fost SIF Moldova) pregătește un ansamblu rezidențial în locul terenului de 1,1 hectare al fabricii Țesătoriile Reunite, iar dezvoltatorul imobiliar Novum Business Invest, controlat de Ionuț Cosmin Fleancu și Dan George Dobre, va dezvolta un proiect rezidențial, cu peste 500 de unități, pe un teren de 1,5 hectare, cumpărat anul trecut
 
Cel mai mare proiect care se realizează în zonă este ISG Residence IV, dezvoltat de Cristian Haja în locul primei fabrici Pepsi din România, care va avea circa 700 de apartamente; antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin au în lucru un alt ansamblu rezidențial cu 200 de apartamente pe Șoseaua Viilor; peste drum de Primăria Sector 5, un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, a inițiat un proiect urbanistic de transformare a fostei fabrici de chibrituri Chibro într-un ansamblu multifuncțional cu locuințe, magazine și birouri; de asemenea, frații Ioan și Viorel Micula dețin pe Șoseaua Viilor fosta fabrică Trimond, al cărei teren, de 12.430 de metri pătrați, este de vânzare de mai mulți ani.
 
Frații Pavăl au intrat puternic pe piața imobiliară din București, printr-o serie de tranzacții care i-au dus pe locul 5 în topul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România. Acum, investitorii sunt în negocieri exclusive pentru cumpărarea întregului portofoliu de birouri din România al austriecilor de la CA Immo, tranzacție de peste 400 de milioane de euro, cu potențial să devină cea mai mare realizată vreodată pe piața imobiliară românească. Dacă se concretizează, frații Pavăl urcă pe locul doi în clasamentul marilor proprietari de sedii de firme, după Globalworth.

Evoluția holdingului Pavăl

După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume. Astfel, au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București. În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.

EXCLUSIV Fondul de investiții Grivalia, aflat în proces de ieșire de pe piața imobiliară românească, are 3 oferte pentru vânzarea magazinului Brico Dépôt în Iași. Și Omer Susli a depus o ofertă, însă s-a retras CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul de investiții Grivalia, aflat în proces de ieșire de pe piața imobiliară românească, are 3 oferte pentru vânzarea magazinului Brico Dépôt în Iași. Și Omer Susli a depus o ofertă, însă s-a retras

Frații Pavăl și-au extins investițiile și în construcții (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), farmacii (Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Agri Concept, Moldova Farming).

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.

Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița. De asemenea, aceștia lucrează la consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea casei negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, care va fi folosită ca sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

Dedeman a atins în 2021 o cifră de afaceri de puțin peste 10 miliarde lei, de la circa 9 miliarde lei în anul precedent, având un profit net de 1,6 miliarde lei (1,4 miliarde lei în 2020). Retailerul a ajuns în acel an la 11.948 angajați (de la 11.374 angajați în 2020).

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fratii paval
dedeman
transporturi auto filaret
comatchim
industria iutei