EXCLUSIV FOTO Francezul Gerard Losson, proprietarul fabricii de costume Formens, ridică cel mai mare campus studențesc privat din București, în locul fostelor depozite Coca-Cola Militari. Concurență directă cu Liviu Tudor

EXCLUSIV FOTO Francezul Gerard Losson, proprietarul fabricii de costume Formens, ridică cel mai mare campus studențesc privat din București, în locul fostelor depozite Coca-Cola Militari. Concurență directă cu Liviu Tudor

SURSA FOTO: DRS-Architects

scris 18 oct 2021

Antreprenorul francez Gerard Losson, proprietarul producătorului de costume Formens din Botoșani, unul dintre liderii acestei industrii, pregătește construcția unui campus studențesc cu peste 1.000 de camere în locul fostelor depozite Coca-Cola Militari, cumpărate recent, după cum a anunțat în premieră Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La începutul acestui an, compania Unique Real Estate Development, controlată de Gerard Losson, a cumpărat un teren în cartierul Militari, în suprafață de 9.437 de metri pătrați, de la Mars Commercial Center, companie deținută indirect de omul de afaceri de origine siriană Abdul Wahed Nour Ideen, cel care a cumpărat în „distressed“ mall-urile Galleria Arad și Piatra Neamț, potrivit documentelor de proprietate analizate de Profit.ro. Fostul proprietar pregătise terenul pentru construcția de blocuri cu un potențial de peste 500 de apartamente, însă Losson a decis acum să meargă pe varianta unui campus studențesc.

Pe această nișă, francezul intră în competiție directă cu omul de afaceri Liviu Tudor, care deține cel mai mare campus studențesc privat din București, West Gate Studios, cu 700 de camere, și care este amplasat la o distanță de doar 500 de metri de viitorul proiect al Unique. În București mai activează și un grup de investitori din Belgia și Anglia care, sub umbrela ARCCA, au construit 3 cămine studențești private care au în total 2.600 de locuri de cazare.

Noul proiect, denumit Unique Student Residence, necesită o investiție de 32 de milioane de euro și presupune construirea unui complex format din 4 tronsoane, care se dezvoltă în jurul unei curți interioare. Acesta va găzdui 11 apartamente și spații de cazare pentru tineri la etajele 1-10, spații pentru lucru în comun (zone de studiu, săli de întâlniri, camere media) și magazine la parter, plus 300 de locuri de parcare subterane și 50 supraterane, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Dintr-o suprafață de peste 35.000 de metri pătrați rezervată spațiilor de cazare rezultă un număr de peste 1.000 de camere de cămin, calculat la o suprafață de peste 30 de metri pătrați pe cameră, cât măsoară cele mai mari studiouri din ansamblul învecinat West Gate.

Clădirea, proiectată de DRS-Architects, propune, de asemenea, o serie de grădini suspendate precum și terase inclusiv pe acoperișul ansamblului. Pentru amenajarea acestor grădini vor fi dispuse zone cu strat vegetal pentru vegetație extensivă precum și jardiniere/ghivece pentru arbori de dimensiuni mici și medii, mobilier de exterior și amenajări pentru activități sportive (pistă de alergare, eventuale terenuri sportive de mici dimensiuni). Studenții vor avea la dispoziție și o zonă pentru parcarea a aproximativ 350 de biciclete.


„Este de notorietate lipsa spațiilor de cazare pentru studenți sau tineri precum și costurile din ce în mai ridicate pentru locuirea în București. În acest sens, investiția vine ca răspuns și acoperă o nevoie clară de a sprijini și oferi spații adecvate de cazare și studiu precum și socializare tinerilor care vin în București pentru studiu sau sunt la început de drum“, se justifică în documentul citat necesitatea proiectului.

Contactați de Profit.ro pentru detalii, reprezentanții Unique Real Estate Development nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Terenul pe care urmează să fie construit proiectul a fost desprins dintr-un lot mai mare, de circa 13.100 metri pătrați. Pe diferența de circa 3.600 de metri pătrați a fost construit, recent, un magazin Mega Image. Parcela preluată de firma lui Gerard Losson are un drept de ipotecă legală în valoare de 2 milioane de euro în favoarea Mars Commercial Center.

Proiectul este în apropierea zonei de birouri din vestul Bucureștiului, creată de West Gate și Renault Bucharest Conected, unde lucrează mii de corporatiști.

EXCLUSIV Familia Cobâlaș cumpără un teren de la fiica cea mare a lui George Becali și inițiază cel mai mare proiect rezidențial al său în Pipera CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Cobâlaș cumpără un teren de la fiica cea mare a lui George Becali și inițiază cel mai mare proiect rezidențial al său în Pipera

Gerard Losson s-a lansat oficial pe piața imobiliară în 2019 prin anunțarea noii sale divizii Unique Residential, condusă de Corneliu Scutariu. În acel moment, divizia vânduse un total de 140 de apartamente și avea în dezvoltare alte peste 400 de locuințe în Botoșani, Iași și Focșani.

Noul proiect din București este cel mai mare aflat în dezvoltarea grupului format de Losson.

Producătorul de costume Formens a fost fondat în 1999 de Gerard Losson prin achiziția de echipamente de la uzinele Vestra din Franța. De la fabrica din Botoșani sunt exportate anual, în peste 30 de țări, sute de mii de costume.  Brandul propriu al producătorului este Louis Purple.

Anul trecut, influențat de pandemie, Formes a avut o cifră de afaceri de 46,6 milioane euro, în scădere cu peste 33% față de rezultatul din 2019, și un profit net înjumătățit la 2,3 milioane de euro. De asemenea, numărul de angajați ai producătorului a scăzut în 2020 sub 1.000 de persoane. Gerard Losson plănuia să atingă în 2020 o cifră de afaceri de 90 de milioane de euro.

Grupul Formens s-a extins, recent, și pe sectorul producției de mobilier prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni al companiei franceze Delagrave, care a deschis în orașul Darabani din Botoșani o fabrică de mobilier școlar într-o hală de peste 12.000 de metri pătrați, o investiție inițială de circa 2,5 milioane de euro.

Cerere crescută de locuințe

În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.

EXCLUSIV Dan Ostahie cumpără teren în zona corporațiilor din Pipera pentru cel mai mare centru comercial Altex CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Ostahie cumpără teren în zona corporațiilor din Pipera pentru cel mai mare centru comercial Altex

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 33% mai mare în luna septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 64.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele 9 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 32%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia tranzacțiilor a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
gerard losson
formens
coca-cola
unique student residence