Familia Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari, vrea să înceapă peste aproximativ o lună construcția unui ansamblu rezidențial cu 700 de apartamente în locul halelor degradate ce au aparținut fostului Centru de Exploatare a Lemnului din cartierul bucureștean Colentina, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Acesta este cel mai mare proiect al investitorului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania M.K. Rom Factor, a familiei siriene Hanifi, deține pe Șoseaua Andronache, nr. 199, o serie de hale, utilizate, în principal, pentru depozitarea de nisip și balast pentru construcții. Acum, firma a început procedurile pentru construcția primului bloc cu 10 etaje din cele 4 prevăzute în ansamblul rezidenția, denumit Palmyra Residence.
Deocamdată au început lucrările de pregătire a terenului, pentru ca în aproximativ o lună să demareze construcția proiectului, care are prevăzut un total de 700 de apartamente, a declarat, pentru Profit.ro, Ionela Gherghi, consilierul juridic al grupului Smart Expo. Investitorul a fost interesat de o asociere pentru dezvoltarea acestui proiect, însă a decis să îl facă pe cont propriu. Proiectul are gândită o suprafață verde de peste 5.000 de metri pătrați.
Pe alte trei foste platforme industriale învecinate cu cea deținută de sirieni au fost inițiate proiecte imobiliare. Una dintre marile fabrici dezafectate din această zonă este Helitube. La începutul anului trecut, terenul fostei unități de producție a fost cumpărat de la o firmă a SIF Banat-Crișana de către retailerii germani Kaufland, Lidl și Hornbach pentru dezvoltarea unui nou parc de retail, tranzacție anunțată în exclusivitate de Profit.ro.
O altă fostă platformă industrială care urmează a fi transformată într-un complex rezidențial cu peste 1.500 de locuințe este Întreprinderea de Utilaj Greu pentru Construcții (IUGC). Această fabrică este în proprietatea unui grup de investitori coordonat de israelianul Ramon Tsur.
De asemenea, proprietarii complexului logistic Eurocooling, din aceeași zonă, testează potențialul imobiliar al terenului pe care își desfășoară activitatea printr-un Plan Urbanistic Zonal care permite construcția a peste 1.300 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.
Proiectele în lucru în zona Andronache
Terenul de 2,5 hectare, pe care familia Hanifi urmează să construiască ansamblul rezidențial, a fost cumpărat în 2004 de M.K. Rom Factor, o firmă împărțită atunci, în mod egal, de Fatima Hanifi și Zheng Xing. În 2007 au fost o serie de permutări de acționari și părțile sociale au ajuns să fie împărțite egal între antreprenorul chinez Zheng Siyong și Jouma Hanifi, fiul Fatimei Hanifi, potrivit termene.ro.
În 2014, familia Hanifi și Zheng Siyong cedează firma Marianei Grigore, care, o perioadă, a împărțit cu Bogdan Pandele, fiul primarului din Voluntari, agenția imobiliară Activ Imob.
În 2017, ea iese din acționariat prin cesiunea tuturor părților sociale firmei Socet, iar în 2018 au preluat câte un sfert din părțile sociale firma Syma Commercial Park și sirianul Zakaria Hanifi. Pentru câteva luni, și firma Syma Commercial Park, deținută tot de familia Hanifi, a fost în acționariatul agenției imobiliare Activ Imob, cu 50% din părțile sociale, restul fiind deținut de Bogdan Pandele.
Zheng Siyong, alături de alți trei antreprenori chinezi, au fost declarați în 2012 indezirabili pe o perioadă de 10 ani și expulzați din România, pentru considerente de securitate națională, fiind suspectați de spionaj și infracțiuni economice. Ulterior, a fost prezentat ca derulând afaceri în Republica Moldova, unde a deținut, printre altele, centrul comercial Megapolis Mall din Ciocana, intrat în insolvență în 2019.
Afacerile familiei Hanifi
Principala afacere a familiei Hanifi, inițiată în 2002, este complexul Smart Expo Flora, care se întinde pe o suprafață de 9,7 hectare de teren la ieșirea din București spre Voluntari. În pavilioanele de 53.000 de metri pătrați activează sute de standuri.
Familia Hanifi are în proprietate și complexul comercial en-gros Chirigii din Sectorul 5. În locul acestuia, Gherghi spune că, într-un viitor îndepărtat, s-ar putea construi un complex rezidențial și servicii la ieșirea dinspre Bulevardul Tudor Vladimirescu.
Investitorii sirieni dețin și terenul fostei fabrici de bere „Fulgerul” din centrul orașului Bragadiru, unde acum funcționează piața agroalimentară Bragadiru și unde, în aprilie 2019, a fost inaugurat primul hipermarket Kaufland din județul Ilfov. Investitorii mai au la dispoziție circa 6 hectare din fosta fabrică, în completarea zonei comerciale din Bragadiru, pe care pot construi până la 1.000 de apartamente grupate în 10 blocuri a câte 7 etaje. Proiectul rezidențial este în etapa de obținere a Planului Urbanistic Zonal.
Oamenii de afaceri mai dețin un teren, la câteva sute de metri distanță de en-gros-ul Smart Expo Flora din Voluntari, prin intermediul firmei Activ Imobiliare, împărțită egal între Abdulrahman Hanifi și Bogdan Pandele.
O parte din acest teren a fost vândut către Kaufland, care a inaugurat în vara anului trecut hipermarketul din Voluntari. Pe bucata de circa 16.800 de metri pătrați rămasă, Hanifi și Pandele construiesc o galerie comercială cu o suprafață de 4.500 de metri pătrați ce va fi împărțită între 9 retaileri.