Proprietarii fabricii de suplimente alimentare Fabiol, din cartierul bucureștean Drumul Taberei, au decis să oprească producția și pregătesc pe teren un proiect rezidențial cu peste 700 de apartamente. Dan Șchiopu, proprietarul comerciantului de suplimente alimentare Hyllan Pharma, va prelua o parte din utilajele fabricii și le va muta într-o nouă unitate de producție, pe care a construit-o în Otopeni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
VEZI AICI ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri
Halele de producție de suplimente nutritive ale Fabiol funcționează pe un teren cu o suprafață de circa 19.100 de metri pătrați, amplasat pe Bulevardul Timișoara, nr. 50.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proprietarul vrea desființarea tuturor construcțiilor existente pe acest teren și dezvoltarea, în loc, a unui ansamblu rezidențial format din 3 blocuri: unul mai mare, sub formă de L, cu două subsoluri, parter și 14 etaje, și încă două mai mici cu două subsoluri, parter și 3, până la 5 etaje retrase, plus spații comerciale.
Ilustrația de proiect propusă în PUD
Este planificată construirea unui proiect rezidențial cu o suprafață desfășurată de circa 63.300 de metri pătrați, echivalentul a peste 700 de apartamente, potrivit calculelor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Celebra familie austriacă Julius Meinl, cu cele mai mari fabrici de ciocolată din România, vrea să intre pe piața hotelieră din București. S-a interesat de achiziția hotelului Ambasador, dar fără rezultatProprietarii Fabiol intenționează să vândă proiectul imobiliar unui dezvoltator specializat și, în acest sens, au purtat deja discuții, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Ilustrația de proiect propusă în PUD
Fabrica din Drumul Taberei a fost construită în 2009.
Aici a funcționat și producătorul Fitoterapia, care a fost listat la bursă până în 2015 și închis definitiv anul acesta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primele detalii ale proiectului rezidențial major pregătit de Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în locul unui complex comercial din Valea CascadelorFabrica Fabiol a fost extinsă în 2019, iar mașinile sale de producție și echipamentele de laborator pot realiza tablete, blistere, capsule și plicuri de la loturi mici de sute de cutii, până la loturi mari de zeci de mii de cutii.
„Producția fabricii se mută, pentru că nu mai era fezabilă păstrarea unei fabrici într-o zonă cu puternic caracter rezidențial. Hyllan Pharma este principalul client al Fabiol. Când Fabiol m-a notificat că în locul fabricii este posibil să se dezvolte un proiect imobiliar, am discutat cu proprietarii și am agreat că, într-un anumit interval de timp, trebuie să mutăm producția.
Eu mi-am asumat ca, preluând de la ei niște active, să fac o fabrică nouă în Otopeni, în nume propriu, în care nu mai este implicat Fabiol.
Eu nu sunt implicat în acționariatul Fabiol, dar am avut o relație de colaborare de peste 10 de ani, care s-a încheiat amiabil în momentul în care s-a decis realizarea unui proiect imobiliar în locul fabricii“, a declarat, pentru Profit.ro, Dan Șchiopu, CEO și fondator Hyllan Pharma.
Prima fabrică a Hyllan Pharma va începe producția până în ianuarie 2024, pe un amplasament în care vor fi depozite și o secție de producție cu o suprafață de 500 de metri pătrați. Fabrica din Otopeni va fi dedicată, în principal, condiționării de produse probiotice și reprezintă o investiție estimată la 1,1 milioane de euro.
„Cifra de afaceri a Hyllan Pharma din acest an va fi marginal mai mare față de cea de anul trecut, între 10 și 11 milioane de euro, pentru că focusul a fost pe mutarea fabricii. Anul trecut am avut vânzări de 10 milioane de euro“, a menționat Dan Șchiopu.
Hyllan Pharma își exportă produsele sub propriile mărci în Italia, Kazahstan, Moldova și, sporadic, în Bulgaria, Azerbaidjan și Kosovo. Acestea au o pondere de sub 10% în cifra de afaceri.
Printre cele mai cunoscute produse dezvoltate de Hyllan se numără Refflor, Profecund și Pylobloc.
Dan Șchiopu a fost directorul general pe România al grupului britanic Ozone Laboratories până în 2006 și a rămas consultant până când producătorul a fost cumpărat de A&D Pharma. În 2007 a pus bazele producătorului de suplimente alimentare Hyllan Pharma, care astăzi are o echipă formată din 100 de oameni de vânzări, marketing și finanțe și 60 de oameni în producție, conduși de Dan Șchiopu, Virgil Popescu și Petru Mihai Anastasoai.
Atât Ozone Laboratories, cât și Hyllan au avut ca principală unitate de producție și ambalare Fabiol România, o fabrică farmaceutică GMP (Good Manufacturing Procedures) în care ambele companii au investit în utilaje și extinderea capacității de producție.
Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai cunoscute exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.
De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.
Piața rezidențială din București și împrejurimi și-a revenit ușor în cel de al treilea trimestru din 2023, când au fost vândute în regiune cu doar 3,8% mai puține locuințe comparativ cu trimestrul III din 2022, un an în care s-au stabilit recorduri absolute de vânzări de locuințe, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.
Vânzările de unități rezidențiale înregistrate în București și împrejurimi în primele zece luni din 2023 s-au redus cu 17,5% față de perioada similară din 2022, procentul fiind semnificativ mai mic comparativ cu scăderea de 26,6% înregistrată după primele șase luni din acest an.
Dacă dinamica actuală de vânzări se va menține, calculele SVN arată că 2023 s-ar putea încheia cu un rezultat de tranzacții cu locuințe care va fi cu circa un sfert mai bun față de cel înregistrat în 2020, când s-a înregistrat de asemenea un record de vânzări de case și apartamente, în ciuda pandemiei Covid-19.