Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, cere protejarea autorizațiilor de construire de ulterioare suspendări, susține transferul de competență în aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale de la Consiliul General al Municipiului București către consiliile locale de sector și atrage atenția că se pot naște abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde prin noul cod al urbanismului.
VEZI AICI ȘI Marii proprietari de clădiri din România avertizează că noul Cod al Urbanismului poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde
Proiectul de lege denumit Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC), care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, este în analiza comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect legislativ. Așteptările investitorilor imobiliari sunt ca proiectul să fie votat până la finalul acestui an, deoarece este o reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Pe parcursul legislativ, AREI a cerut legiuitorului salvgardarea autorizațiilor de construire sau a documentațiilor emise valabil de ulterioare suspendări sau anulări, motivat, spre exemplu, de o situație recentă prin care primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a atacat în instanță Primăria Sectorului 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice, cu scopul anulării unor autorizații de construire și desființare emise în perioada septembrie -noiembrie 2022, care prevedeau construirea a mii de apartamente și hipermarketuri.
Un proces de autorizare pentru proiectele complexe poate dura peste un an. Dacă în acel interval de un an, documentația de urbanism se schimbă, suspendă sau anulează, procesul trebuie luat de la capăt, spun reprezentanții asociației.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Trebuie ca documentația care stă la baza emiterii certificatului de urbanism, chiar dacă, ulterior obținerii, a fost suspendată sau anulată din diverse motive, să continue să își producă efectele și să se poată obține o autorizație de construire pe baza ei și lucrarea să fie recepționată și vândută.
Legile se pot schimba destul de des și investitorii nu pot risca să finanțeze un proiect fără a avea o predictibilitate. Nu o să știu dacă, la sfârșit voi fi în stare să îmi țin cuvântul față de beneficiari“, explică Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului imobiliar Granvia Group și membră în consiliul director al AREI.
Ea a mai spus că se așteaptă ca situația de la Primăria Sectorului 2 să se extindă și la Primăriile din Sectoarele 3 și 5.
Primăria Sectorului 2 a anunțat că valoarea totală a investițiilor publice blocate este de 8 miliarde de lei prin atacarea în instanță a autorizațiilor emise.
Transferul PUZ-urilor
AREI susține transferul administrativ de competență în aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de la Consiliul General al Capitalei la consiliile locale, cu implicarea primăriilor de sector.
„Fiecare primărie are niște bugete și știe ce este nevoie să se realizeze pe teritoriul ei. Mutarea Planurilor Urbanistice Zonale de la primăria generală către primăriile de sector ar fi mult mai benefică și o modalitatea mai corectă de realizare a lucrărilor în fiecare sector în parte“, adaugă Comșa.
Reprezentanții asociației profesionale atrag atenția și asupra faptului că proiectul de CATUC poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde.
Una dintre prevederile din forma actuală a proiectului legislativ arată că în Planul Urbanistic General (PUG) al unei localități, autoritățile publice locale pot include sau declara terenuri, indiferent de forma de proprietate, ca fiind spații verzi.
„Daca s-ar aproba codul în forma actuală s-ar putea ajunge la un abuz atâta timp cât un spațiu privat s-ar declara pur și simplu spațiu verde. Sigur că se poate declara un spațiu privat ca fiind spațiu verde, dacă aceasta este viziunea municipalității, dar numai printr-o expropriere și o despăgubire justă. Ar fi un abuz și o atingere a dreptului fundamental la proprietate să declari curtea unui om, pe care o folosește pentru construirea unei case, ca fiind spațiu verde“, a spus Geo Mărgescu, CEO Forte Partners și membru în consiliul director al AREI.
Una dintre prevederi benefice și salutate de asociație aduse de proiectul de cod al urbanismului este reglementarea, la nivel instituțional, a negocierilor de bună credință între investitor și autoritățile publice, cel mai probabil, în cazul proiectelor complexe.
„Rugamintea noastră către legiuitor este să meargă chiar mai departe și să seteze mai clar cadrul de negociere: ce se poate negocia și care sunt limitele, drepturile și obligațiile părților“, spune Irina Dimitriu, head of real estate și partener al casei de avocatură Reff & Asociații.
Asociația Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, are ca membrii companii precum Globalworth, NEPI Rockcastle, Țiriac Imobiliare, AFI Europe, Forte Partners, Skanska, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, One United Properties, Immofinanz, Speedwell.